Voorpagina

Hoe het Jeugdjournaal onze kinderen misleidt

Kinderen goed en objectief informeren en zo bijdragen aan hun ontwikkeling. Dat is het doel van het Jeugdjournaal. Of nou ja, dat zou je denken. Net als alle andere media berichtte het Jeugdjournaal over de drie Israëlische jongeren die zijn vermoord. Over de manier waarop dit nieuws op kinderen is overgedragen kan veel gezegd worden, en dat is precies wat Clara Legêne met haar analyse doet. Treffend. Dit zijn enkele van de uitspraken waarmee de jeugdige kijkers zijn misleid:

1. Het Midden-Oostenconflict is een landoorlog

(“Dat deden ze in een gebied waar vooral Palestijnen wonen. En daar heeft Israël vaker ruzie mee.”)

Ontbrekende informatie: Dat er Palestijnen wonen is logisch. Het land heet namelijk Palestina. Maar Palestina wordt volkomen gecontroleerd door Israël. Israël houdt de Palestijnse gebieden bezet, annexeert land, bouwt illegale nederzettingen, vernietigt Palestijnse huizen, boomgaarden en bezittingen en is daarvoor al talloze malen op de vingers getikt door de Verenigde Naties en het internationaal gerechtshof.

2. Het Midden-Oostenconflict is een landoorlog tussen twee gelijkwaardige partijen die beide over een leger beschikken.

Ontbrekende informatie: de Palestijnen hebben helemaal geen leger, laat staan een even groot leger als Israël. Dit is directe misleiding.

3. De ene partij vindt dat de andere partij hun land heeft ingepikt.

(“Hamas is een Palestijnse beweging die vaker geweld gebruikt. Omdat ze vinden dat de Israëliërs hun land hebben ingepikt.”)

Ontbrekende informatie: de Palestijnen vinden dat niet, het is volkenrechtelijk een vaststaand feit. Ook dit is directe misleiding.

4. Het Midden-Oostenconflict is een landoorlog tussen twee volken.

(“De situatie in het gebied is ingewikkeld. Israëliërs en Palestijnen ruziën al heel lang over het gebied waarin ze wonen. Beide volken vinden dat ze recht hebben op meer land en daar voeren ze oorlog over.”)

Ontbrekende informatie: de annexatie van Palestijns gebied en de structurele vernietiging van Palestijnse huizen en bezittingen door Israël zijn bewezen onrechtmatig en een obstakel bij vredesonderhandelingen. De Palestijnen ‘voeren daar geen oorlog over’, ze plegen verzet.

5. De Palestijnen = Hamas en Hamas gebruikt vaker geweld.

(“Hamas is een Palestijnse beweging die vaker geweld gebruikt.”)

Ontbrekende informatie: Hamas is niet de enige Palestijnse partij of beweging. Hamas is een verzetsbeweging die een direct gevolg is van de conflictsituatie en zich verzet tegen de (door het Jeugdjournaal geen enkele keer genoemde) onderdrukking door Israël. Het disproportionele militaire geweld dat de bezettingsmacht Israël dagelijks inzet tegen Palestijnse burgers en de vele kinderen die in Israëlische gevangenissen zitten blijven eveneens volledig onbenoemd.

Lees de rest van de analyse op Claar’s Notes. En mocht je kind, zusje of broertje deze uitzending hebben gezien: genoeg gespreksstof voor bij de iftar. Want zoals Claar zegt:

‘En door de schandelijk misleidende en onvolledige manier van berichtgeven van onze publieke omroep is uitgesloten dat de generatie die nu opgroeit fatsoenlijk wordt geïnformeerd over wat er werkelijk gaande is. En zo wordt het ook voor hen dreigende gevaar vergroot – namelijk dat als hen wordt ingeprent dat het oké is om selectief om te springen met kinderrechten, mensenrechten, internationaal recht, internationaal oorlogsrecht, volkenrecht, diezelfde rechten ook voor hen onherroepelijk hun waarde verliezen. ‘

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!