Voorpagina

Journalisten zijn beter af in Afghanistan dan in Marokko

Het is in 2013 slechter gesteld met de persvrijheid in Marokko dan in Afghanistan. Dat zegt de organisatie ‘Reporters without borders’, die elk jaar een wereldranglijst bekend maakt inzake persvrijheid.

 

 

 

 

 

 
Opvallend aan de index is dat een land als Afghanistan(128e plaats) hoger genoteerd staat dan Marokko(136e plaats). De vervolging van journalisten als Mustapha Hasnaoui en Ali Anouzla speelt een belangrijke rol in de notering. Het verscheurde Afghanistan steeg maar liefst 22 plekken. Wat meespeelt is dat er in Afghanistan in tegenstelling tot Marokko geen journalisten in de gevangenis zitten.

De Arabische lente heeft ook veel invloed gehad op de scores van andere landen in Noord Afrika. Tunesië zakte naar de 138e plaats. Met de persvrijheid van Egypte en Libië is het juist beter gesteld na de revolutie. Weliswaar staat Egypte op de 158e plek, het land steeg wel 6 plekken ten opzichte van 2012 en Libië steeg zelfs 23 plekken en komt daarmee op de 131e plek te staan.

Foto: DVIDSHUB op photopin http://www.flickr.com/photos/dvids/4341224109/

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!