Voorpagina

Kadhafi gedood door spion Sarkozy

De Libische leider Mouammar Kadhafi is niet gedood door een Libische rebel, maar door een Franse spion, die vermoedelijk werkte in opdracht van Nicolas Sarkozy. De toenmalige Franse president had er “persoonlijk belang” bij dat Kadhafi de Libische rebellie niet overleefde. Dat stond zondag te lezen in de Italiaanse krant Corriere della Sera, die zich baseerde op (anonieme) westerse diplomaten.

Bron: HLN.be

Sarkozy zou verveeld gezeten hebben met (het openbaar worden van) de financiële steun die hij van Kadhafi had gekregen tijdens zijn verkiezingscampagne in 2007. Eerder vorige week had ook Mahmud Jibril, ex-premier van de Libische “overgangsregering”, in een interview op een Egyptische zender gesteld dat de plot om Kadhafi te vermoorden door “buitenlandse inlichtingendiensten” was uitgewerkt.

In een interview met de Britse kranten Daily Telegraph en Daily Mail maakte ook Rami al-Obeidi, gewezen hoofd van de Libische inlichtingendienst, duidelijk dat de hele operatie om de naar de stad Sirte gevluchte kolonel uit te schakelen, een Franse ingreep was. Parijs en Londen riepen begin vorig jaar het luidst om een militaire interventie in Libië om er de “volksdemocraten” te steunen.

In zijn zoektocht naar Kadhafi kreeg Parijs, aldus Obeidi, steun van de Syrische geheime dienst, die in oktober de verblijfplaats van de Libische kolonel verraadde, waardoor de Navo diens schuilplaats kon bombarderen. Volgens Obeidi “verraadde” Bashar al-Assad Kadhafi in ruil voor de (niet verwezenlijkte) belofte dat Frankrijk zijn best zou doen om de internationale druk op Syrië wegens de repressie aldaar te verlichten.

De rebel die met de “eer” ging lopen Kadhafi te hebben omgebracht, de 22-jarige Ben Omran Shaaban, overleed vorige maandag in een ziekenhuis in Frankrijk nadat hij door onbekenden, vermoedelijk Kadhafi-aanhangers, was afgetuigd en neergeschoten.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!