Voorpagina

Kunstmoskee op biënnale met sluiting bedreigd

Plots stond er een moskee in hartje Venetië, met dank aan het IJslandse paviljoen op de Biënnale, want ondanks de overduidelijke invloed van islamitische kunst en architectuur op het centrum van Venetië, heeft de binnenstad geen enkele moskee. De Zwitsers-IJslandse kunstenaar Christoph Büchel dacht er het zijne van en creëerde voor de Biënnale een kunstinstallatie in de vorm van… een volledig functionerende moskee! Zo liep het kunstminnende publiek en de mensen die voor het gebed kwamen bij de opening vrolijk door elkaar heen. Er vonden gebedsdiensten plaats (inclusief een vrijdagsgebed) maar er werd later ook muziek gedraaid en eten geserveerd.

Politici en ambtenaren van Venetië waren not amused en probeerden de installatie op allerlei manieren te stoppen, met redenen variërend van het gevaar op geweld door islamofobische extremisten of juist door moslimextremisten omdat de installatie plaatsvindt in een oude kerk. Daarnaast werden diverse schijnverordeningen van stal gehaald, o.a. dat er speciale toestemming nodig zou zijn om een gebedsplaats te creëren (in een oude kerk, echt waar?) en dat er een verbod zou zijn voor mensen die er anders uitzagen dan de “gemiddelde Biënnale bezoeker.” Het wassen van de voeten, of andere vreemdsoortige gedragingen zouden ook niet plaats mogen vinden.

Voorlopig trekken de kunstige IJslanders – die de kerk waarin het kunstproject zich bevindt van een privépersoon hebben gehuurd – zich er niets van aan. Een brief van de stad Venetië hebben ze ter kennisgeving aangenomen en doorgestuurd naar hun advocaten. Er kan dus nog rustig gebeden worden in het oude hart van Venetië, mocht je dit jaar naar de Biënnale willen gaan…

Bron: New York Times.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!