Voorpagina

Liam Neeson gefascineerd door Islam in Turkije

De Ierse acteur Liam Neeson (Schindlers List, Michael Collins) overweegt zijn katholieke geloof op te geven en moslim te worden. De Hollywoodster heeft recentelijk een film opgenomen in de Turkse hoofdstad Istanbul, en raakte tijdens zijn verblijf gefascineerd door het de islam.

bron: Volkskrant

Tegen de Britse krant The Sun zegt hij: ‘Vijf keer per dag wordt er opgeroepen tot het gebed, en in het begin word je daar gek van, maar daarna zet het zich vast in je ziel, en wordt het een prachtig, prachtig iets.’

‘Er zijn 4000 moskeëen in de stad. Sommigen zijn ongelofelijk mooi, en het laat je er echt over nadenken om moslim worden.’

De acteur is getogen in Noord-Ierland, was misdienaar, en is vernoemd naar zijn lokale priester. ‘Ik ben als katholiek opgevoed, maar ik denk dat we onszelf elke dag, ook al is het niet bewust, afvragen wat we op deze planeet doen. Waar het allemaal om gaat. Ik lees constant boeken over God of de afwezigheid van God en atheïsme.’

Volg Wij Blijven Hier! ook op Twitter 

35 Reacties op Liam Neeson gefascineerd door Islam in Turkije

 1. avatar dinges says:

  Dus een gelovige gaat van God de ene naam geven, naar God een andere naam geven. En oh ja, hij is ook nog eens een bekend acteur in dit geval.

 2. avatar Anoniem says:

  Dwaallichten heb je in alle kleuren en maten

  persoonlijk irriteerde mij het oproep tot gebed, vooral om een uur of 5 s’morgens.

  Bezoek aan kerken geeft mij altijd een rustgevend gevoel omdat de tijd wegvalt, echter zal daar niets meer terugvinden van het “goddelijke”.
  Mooiste Moskee in Turkije was voorheen een kerk.

 3. avatar Simo says:

  doet pijn he….:)

  Die mooiste Moskee in turkije was een kerk, maar het is pas mooi nadat het een Moskee is geworden. Het gaat dus nu om het plaatje nu en niet om toen, en om het uiteindelijke resultaat….en dat is de Moskee en niet de kerk.

 4. avatar Dus says:

  hahaha, haters gaan haten…
  Laat die man lekker een ander geloof aan nemen en azan mooi vinden. Jij de jouwe ik de mijne, live and let live.

 5. avatar JP says:

  Mooi om te lezen dat zelfs ‘uiterlijke kenmerken’ van een geloof zoals de oproep tot gebed en de schoonheid van een moskee iemand bijna kunnen doen twijfelen.
  Naar mijn bescheiden mening staat de mooiste moskee van Turkije recht tegenover die voormalige kerk, maar ik moet toegeven dat ik nog lang niet alle moskeeën aldaar heb gezien.

 6. avatar L.A. says:

  Een terechte vraag over “Wat wij hier op deze planeet doen en wat het doel hiervan allemaal is”. (in andere woorden uitgedrukt).

  “Live and let live” is nog steeds niet het definitieve doel achter dit bestaan…

 7. avatar Herman says:

  Tja, en wat is dan het doel van het hiernamaals?

 8. avatar san says:

  De mooiste moskee van Turkije is de Süleymaniye-moskee, helemaal niet de Hagia Sophia (is uberhaupt geen moskee maar een museum) of de Sultan Ahmet. En anders is het altijd nog de Selimiye-moskee. Jeezzz verdiep je eens wat in de Turkse cultuur voordat je meteen boos gaat doen. Er zijn ook zat moskeegebouwen in Griekenland en Bulgarije omgevormd tot kerk, of zelfs platgebrand.

 9. avatar thijs says:

  Wat vinden die talloze niet-moslims in Turkije van dat oproep tot gebed? Die zijn daar toch ook? Worden die er gek van zoals Neeson in het begin? Ze zullen het heus niet prachtig gaan vinden neem ik aan.
  In Indonesie is dat gebed de laatste 10 jaar echt een obsessie geworden; het aantal moskeeen met luidsprekerbidders is in korte tijd enorm toegenomen; het volume, de duur, het aantal. Zelfs in gebieden met slechts 20% moslims. De meerderheid wil wel klagen maar het ligt allemaal politiek. Intimidatie, arrogantie, geluidsoverlast.
  Maar vooral triestheid. Want als een boodschap een luidspreker nodig heeft, is er iets grondig mis.
  Maar goed, het doet mij ook allemaal denken aan de kortdurige obsessie met grote rode vlaggen in de jaren ’80. Heel politiek en heel gevoelig, maar het was in no-time ook weer verdwenen.

 10. avatar L.A. says:

  @ thijs,.. het gebedsoproep is al meer dan 1400 jaar bezig..niks te vergelijken met de rode vlaggen in de jaren 80 (nog geen 30 jr geleden is niet te vergelijken met 1400 jr).

  http://youtu.be/yicRgkuhh58

 11. avatar dinges says:

  @ JP
  Een beetje wrang zoals genoemd wordt dat ook uiterlijke schoonheid (patserige versieringen, kitsch) de mensen lokt. Was religie niet een zaak om aardse welvaart te relativeren, en juist besef te krijgen over het groter geheel en het hiernamaals.

  Denk maar aan “The Last crusade (1989) Indiana Jones. De beker van een timmerman.

 12. avatar thijs says:

  Je begrijpt wat ik bedoel L.A. Tien jaar terug was het al veel bescheidener, en honderd jaar terug bestond het vrijwel helemaal niet. Niet daar. Het waait over.
  Zelfs in steden met een meerderheid van moslims gaat slechts een enkeling bidden. De luidsprekers worden straal genegeerd.

  Communisten zeiden in de jaren ’80 ook dat opstand van arbeidersklasse al meer dan duizend jaar aan de gang was. En gingen dat dan uitvoerig bewijzen, er waren ook hele boeken voor. De vlaggen zijn weg en hun woorden zijn irrelevant geworden.

 13. avatar vele says:

  Tja, en wat is dan het doel van het hiernamaals?

  Herman
  Top!!!

 14. avatar vele says:

  Ik neem aan dat deze acteur ook onder de indruk was van de vele opgesloten journalisten in Turkije

 15. avatar JP says:

  @Dinges Dat ben ik helemaal met je eens. In het algemeen worden mensen eerder door een religie gegrepen door de centrale boodschap, in de Abrahamitische godsdiensten doorgaans een boek van openbaringen. Maar juist daarom vind ik het zo mooi om te zien dat iemand juist door de uiterlijke (minder belangrijke kenmerken) zo geroerd kan worden en kan gaan twijfelen. Dat zie je niet zo vaak.

  @L.A. Ik ben het met je eens dat een vergelijking tussen rode vlaggen en de Azan een beejte onzinnig is. Azan bestaat inderdaad al ontzettend lang en heeft in eerste instantie geen functie tot conformering. Het is een oproep aan de moslims zelf. In Nederland hebben luidende kerkklokken heel lang dezelfde functie gehad.

 16. avatar dinges says:

  @ JP
  Ik denk zelf dat meer mensen eerder gegrepen worden door een godsdienst d.m.v. inprenting en opvoeding in hun jeugd.

  Maar als iemand kan gaan twijfelen door juist het uiterlijke. Dat komt op mij meer over als (om)kopen dan als een schoonheid. Dit gaat namelijk tegen de kern van de religie in.

 17. avatar L.A. says:

  @ herman, …eternal life…

  23:1 Certainly will the believers have succeeded:
  23:2 They who are during their prayer humbly submissive
  23:3 And they who turn away from ill speech
  23:4 And they who are observant of zakah
  23:5 And they who guard their private parts
  23:6 Except from their wives or those their right hands possess, for indeed, they will not be blamed –
  23:7 But whoever seeks beyond that, then those are the transgressors –
  23:8 And they who are to their trusts and their promises attentive
  23:9 And they who carefully maintain their prayers –
  23:10 Those are the inheritors**************
  23:11 **********Who will inherit al-Firdaus. They will abide therein eternally.************
  23:12 And certainly did We create man from an extract of clay.
  23:13 Then We placed him as a sperm-drop in a firm lodging.
  23:14 Then We made the sperm-drop into a clinging clot, and We made the clot into a lump [of flesh], and We made [from] the lump, bones, and We covered the bones with flesh; then We developed him into another creation. So blessed is Allah , the best of creators.
  23:15 ********************Then indeed, after that you are to die.*************************
  23:16 ***************Then indeed you, on the Day of Resurrection, will be resurrected.****

 18. avatar Herman says:

  Dat is geen antwoord op mijn vraag LA

 19. avatar L.A. says:

  @ herman, dat is juist WEL het antwoord op jou vraag, maar wat jij NIET wilt horen.
  Anyway, you got an answer from the lord of the heavens himself in chapter 23.

 20. avatar Herman says:

  Nee LA, dat is jouw idee over het doel van het leven, je kunt me blijkbaar het antwoord niet geven

 21. avatar JP says:

  @ Dinges: Dat is nou precies waar deze tekst NIET over gaat. Omkopen gebeurt, in jouw interpretatie, door de religie zelf. De twijfel van deze acteur ontstaat vanuit HEMzelf in dit geval.
  Als je je ziel openzet voor bepaalde dingen, kun je geraakt worden door de kleinste dingen. Dat heeft helemaal niets te maken met omkopen. Dat is wat jij erin wil zien, denk ik.

 22. avatar Simo says:

  @Herman: “Nee LA, dat is jouw idee over het doel van het leven, je kunt me blijkbaar het antwoord niet geven”

  Jawel hij heeft je een antwoord gegeven, alleen is dat antwoord niet de manier hoe jij tegen het leven aankijkt, kortom jij wilt dat niet als antwoord, je wilt een antwoord hebben die JOU kijk op het leven bevestigd……

 23. avatar Dinges says:

  @ JP
  Ik zeg niet dat het omkoping is. Maar mensen verleiden met aardse schoonheid komt op mij “meer over als omkopen” dan “Schoonheid” zoals jij beschrijft.

  Die kleine dingen zoals het kitscherige uiterlijk van een moskee hebben weinig tot niets te maken met de religie. Dat is slechts een willekeurige bouwstijl die historisch populair werd in bepaalde regio’s.

  Wil jij met die laatste zin zeggen dat jij daar niet gevoellig voor bent? Dat zien wat je wilt zien? Vanuit mijn positie heb jij het fout en lees juist jij het zoals je eht wilt zien.

 24. avatar Herman says:

  Zo Simo, LA komt met een eeuwig leven na de dood en jullie regels hoe je daar komt; waar beschijft hij “het doel van het hiernamaals”? Ook in je eigen schrijfsel heb je het over hoe ik tegen het leven aankijk en mijn kijk op het leven. Ook dat geeft geen antwoord op “wat is het doel van het hiernamaals”. Ook jij weet het blijkbaar niet, je bent zeker een vriendje van LA die de moeite neemt wat meer letters in de anonymous te verwerken maar niet bij zinne daadwerkelijk een rationeel antwoord te geven.

 25. avatar L.A. says:

  @ Herman, quotes “Nee LA, dat is jouw idee over het doel van het leven, je kunt me blijkbaar het antwoord niet geven”.

  Nee herman, dat is niet hoe ik over het leven dacht. Maar nu zie ik in wat het ECHTE doel van dit leven is. Dit is NIET mijn idee over dit leven en bestaan maar WAT de schepper der hemelen en aarden ervan heeft gemaakt en opgelegd HOE HET WEL MOET!.

  Its either you to obey or to ignore. There is a price for each decision you make.

  Islam = niet voor de arabieren. Allah = geen god van de arabieren. Islam is for mankind. And Allah is the god of all creations.

 26. avatar Z. M. says:

  Istanbul hoofdstad van Turkije?
  Daar gaat de eeuwige strijd van de seculieren tegen de Ottoman ‘heritage’.

 27. avatar Herman says:

  LA, geef nu gewoon antwoord op de vraag: wat is het doel van het hiernamaals? Is de vraag nu zo moeilijk te begrijpen dat je blijft beschrijven dat je leeft zoals je leeft om om een eeuwig leven te hebben na de dood. Dat is jouw keuze en je goed recht als individu, daar twist ik geen moment met je over. Zo lang je daar lol in hebt vind ik dat verder prima
  Het aardige blijft natuurlijk dat ik geloof dat ik jou ontmoet in het hiernamaals maar jij daar blijkbaar niet van overtuigd bent. Wat dat aangaat is mijn overtuiging een stuk menselijker en vriendelijker. Maar jij en de jouwe mogen van mij kiezen wat jullie willen, zo lang je maar niet een ander dwingt dezelfde keuze te maken.
  Maarre:
  ‘wat is het doel van het hiernamaals’?

 28. avatar L.A. says:

  @ herman,.. dat is nou juist de vraag die je niet bij mij moet neerleggen. Ga zelf op ondrzoek uit. Of ben jij ook zo’n iemand die NIET in staat is om dat boek te openen. Als je iets graag wilt hebben/weten dan ga je er ZELF achteraan, en belegt dit niet bij een ander.

 29. avatar JP says:

  @Dinges Je hebt in zekere zin gelijk. Ik ben zelf moslim en vind het moeilijk om geheel objectief te kijken naar een verhaal zoals beschreven in het artikel. Ik zal de uiterlijke kenmerken dus automatisch eerder zien als schoonheid, dan als neigend naar omkoping.
  Ik vermoed dat iedereen last heeft van het feit dat hij/zij bepaalde dingen wil zien. Dat is ook het nut van discissies als deze, voor mij in ieder geval altijd leerzaam. Zo zie je dingen weer eens vanuit een ander perspectief.

  Ik vind het te ver gaan om de bouwstijl van een moskee weg te zetten als willekeurig. In de islamitische traditie zijn er zeker verschillende fasen te herleiden van bouwstijl. De architectuur heeft echter altijd bepaalde kenmerken die specifiek terug te voeren zijn op principes uit de islam, zoals het niet afbeelden van personen, of de symboliek van bepaalde kleuren. Andere elmenten zijn natuurlijk trendgevoelig en veranderen zeker met de tijd. Er worden in het artikel verder geen voorbeelden gegeven over welke elementen precies aantrekkingskracht uitoefenden, dus verder kan ik hier weinig over zeggen.

 30. avatar dinges says:

  @ JP
  De verschillende fasen van bouwstijl bevestigd alleen maar dat deze niet het gevolg zijn van een onveranderlijke bron (religie).

  De onveranderlijke voorbeelden die jij noemt zijn geen specifiek onderdeel van de bouwstijl. Dit zijn voorbeelden van indeling/inboedel. De volgende link geeft misschien een beter beeld van wat bouwstijl eigenlijk inhoud
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Gotiek
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Architectuur#Bouwstijlen

 31. avatar Herman says:

  Als je het antwoord toch niet weet LA, zeg dat dan meteen, dat scheelt weer een hoop moeite

 32. avatar L.A. says:

  @ herman,.. haha. Het antwoord dat ik weet heb ik van de leer gehaald. En eerlijk gezegd is het gewoon teveel om op te noemen en de meeste dingen zijn gewoon niet met woorden uit te leggen. Ik kan alleen zeggen dat ik al bij de woorden “gaalidina fihaa/خالدين فيها” in there forever….(magere vertaling) in een oneindige dimensie beland..qua gedachtes. Laat staan bij wat de mens in het paradijs kan verwachten.

  Luister hiernaar. Its in english. http://youtu.be/pL7TYYcmvpU

 33. avatar Herman says:

  Doet sterk aan mijn kinderen denken van 10 en 5: “Nananannana, ik weet het wel, maar ik zeg het lekker niet, jawel hoor: het antwoord is ‘flub ber de bubber'”. Fijn hoor LA, leef in vrede.

 34. avatar L.A. says:

  @ Herman,.. je lijkt leeg van binnen… echo is het enige wat een stem heeft.
  Ik leef naar het hiernamaals toe. Veel geluk verder.

 35. avatar Herman says:

  Je woorden zijn hol LA, en van geen betekenis voor rederlijke mensen. Ik zie je in het hiernamaals, dat geeft mij nu voldoening, dan waarschijnlijk niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.