Voorpagina

Moslims bezorgd over anti-islam bidstond

God gaat zich ontfermen over de valse religie islam, voorspellen de organisatoren van het christelijke evenement The Call. De bidstond die vrijdagavond aanvangt houdt Detroit in haar greep. Lokale moslims vrezen islamofobie.

De organisatoren noemen de stad ‘Amerika in het klein’. Detroit zou geplaagd worden door talloze crises, waarvan ‘het oprukken van de islam’ niet de minste is. Hij zou gezuiverd moeten worden van satanische en demonische machten. De bijeenkomst vindt plaats in het Ford Field-stadion, dat plaats biedt aan meer dan 65 duizend bezoekers.

Valse religie

Detroit telt 150 duizend tot 200 duizend moslims – ook naar Amerikaanse maatstaven relatief veel. Hoewel de organisatoren van The Call iedere niet-christelijke religies vals noemen, richten ze zich met name op de islam. De godsdienst zou sterk misleiden, sneller groeien dan het christendom en bovendien de terroristische aanslagen op 11 september 2001 hebben voortgebracht.

Voorafgaand aan evenementen organiseert The Call doorgaans een duiveluitdrijving. Daarmee ‘bevrijden’ de organisatoren hun evenementenlocatie van duistere machten.

Kwaad bloed

De Raad voor Amerikaans-Islamitische Relaties vreest voor ‘letterlijke demonisering’. Voorzitter Dawud Walid wijst tegenover persbureau AP op eerdere evenementen van fundamentalistische christenen. Die zouden ook kwaad bloed hebben gezet. ‘We zijn bang dat deze bidstond maatschappelijke verdeeldheid stimuleert.’

Ze krijgen bijval van een aantal gematigde en vrijzinnige christengemeenschappen. Een groep voorgangers organiseert in de buurt van het stadion een eigen bijeenkomst. Volgens de organisatie achter The Call draait de bidstond niet om politieke of maatschappelijke statements. Onderwerping aan God zou centraal staan.

De organisatie Right Wing Watch zette de meest krasse uitspraken van The Call-leiders op een rij.

Bron: Trouw.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!