Voorpagina

Moslims hielpen joden administratief islamiet te worden

Dat Marokko in de vorige eeuw een grote joodse gemeenschap kende die in harmonie samenleefde met moslims is algemeen bekend. Dat dit de laatste decennia is veranderd door de wereldwijde politieke verharding weten we ook. Dat in de Tweede Wereldoorlog Marokkaanse soldaten meehielpen West-Europa te bevrijden weet niet iedereen. Maar het is nauwelijks bekend dat moslims joden destijds hielpen om uit handen van de nazi’s te blijven, schrijft The New York Times naar aanleiding van de Franse film Les Hommes Libres.

De film van Ismaël Ferroukhi vertelt het op ware gebeurtenissen geïnspireerde verhaal van de redding van naar wordt aangenomen duizenden Arabische sprekende Sefardische joden in Parijs. Ze kregen van het hoofd van de Grand Mosque in Parijs een valse identiteit, die van moslim. Ook konden joden onderduiken in de moskee. De grotendeels gemeenschappelijke cultuurbeleving van de twee godsdiensten met een gemeenschappelijke Noord-Afrikaanse achtergrond bracht hen dichter bij elkaar dan gebruikelijk was.

Les Hommes Libres komt op 17 november in de Nederlandse bioscopen.

Bron: Welingelichtekringen.nl

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!