Voorpagina

‘Nederlandse politie discrimineert’

Allochtonen worden vaker aangehouden door politie dan autochtone Nederlanders. Dat blijkt uit een rapport van Amnesty International dat vandaag gepubliceerd wordt.

Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International, zei gisteren in Nieuwsuur dat bij het staande houden stelselmatig mensen met bijvoorbeeld een Noord-Afrikaans of Antilliaans uiterlijk eruit worden gepakt, en dat hier lang niet altijd een objectieve rechtvaardiging voor is. ‘Ze houden gewoon mensen aan op grond van hoe ze er uit zien en dat is discriminatie. Discriminatie mag niet’ (verwijst naar Artikel 1 van de grondwet).

Cultureel antropoloog Sinan Cankaya deed onderzoek bij de Amsterdamse politie. Ook hij concludeert dat agenten niet per se gebruikmaken van neutrale en objectieve indicaties bij hun beslissingen om mensen aan te spreken en te controleren. Volgens Cankaya spelen de onderbuik gevoelens een grote rol. Agenten maken bijvoorbeeld gebruik van raciale en etnische stereotypen waardoor Marokkaanse, Surinaamse, Antilliaanse Nederlanders, en nu steeds vaker Poolse mensen, eerder worden gecontroleerd dan autochtone Nederlanders.

Henk van Essen, lid van korpsleiding van de Nationale Politie, ontkent dat er een structureel probleem is. Bij de politie komen vrijwel geen klachten binnen, terwijl Amnesty International laat weten dat anti-discriminatie bureaus jaarlijks honderden klachten binnenkrijgen.

photo credit: Oscar in the middle via photopin cc

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!