Voorpagina

Nieuwe organisatie van Pakistaanse atheisten

Bron: De Pers

Een Facebookpagina genaamd “Pakistani Atheists and Agnostics” heeft binnen enkele maanden 800 leden gekregen. Volgens de initiatiefnemers past de populariteit binnen de mondiale groei van atheïstische en seculiere belangengroepen.

Gewoon... leuke foto van politie in Pakistan

Journalist Ghaffar Hussain interviewt de oprichter van de beweging (pseudoniem Hazrat Nakhuda) in de internetkrant TheCommentator.com dinsdag.

Irrationeel
Staatsreligies zoals die in Pakistan vertragen de vooruitgang, vindt Nakhuda: “We faalden in het uitroeien van polio omdat we geen geld hadden voor koelkasten om het vaccin in te bewaren, maar we gaven wel een fortuin uit aan een ‘islamitische bom’. Onze enige Nobelprijswinnaar wordt door iedereen genegeerd omdat hij in een minderheidssekte geboren is, terwijl we het toejuichen dat onze gouverneur Salmaan Taseer vermoord is vorig jaar omdat hij tegenstander was van strengere wetten op godslastering.”

Daarom begrijpt Nakhuda niet goed waarom atheïsten in seculiere landen klagen over de positie van het geloof in hun eigen land. “Het debat voor rede, rationaliteit en vrijdenken hoeft niet uitgevochten te worden in Engeland, Holland of Canada. Hier in Pakistan, Afghanistan en Saudi-Arabië moeten we die strijd voeren.

Opvoeding
Zelf is Nakhuda atheïst geworden nadat hij gelovig was opgevoed door zijn ouders. “Ik besefte dat de enige reden dat ik moslim was, simpelweg het feit was dat ik geboren ben in een moslimgezin. Ik vond het hooghartig een specifieke god te claimen als enige echte uit honderden andere mogelijkheden met als enige reden dat je ouders zeggen dat het zo is. Op dat moment begon ik ideeën alleen nog te accepteren op basis van argumenten in plaats van heilige geschriften. Als je dat doet dan is het nog maar een kwestie van tijd voor je atheïst wordt.”

Nakhuda vertelt alleen zijn eigen familie dat hij niet meer in god gelooft, niet dat hij een leidende rol heeft in de organisatie. Hij gebruikt een schuilnaam omdat hij gevaar loopt in Pakistan. Toch ziet hij een stijging van het atheïsme in zijn thuisland: “Er is een groot aantal atheïsten ‘in de kast’. Voor elk lid van de organisatie krijg ik vijf e-mails van anderen die zeggen dat ze lid willen worden maar niet durven of kunnen.”

Social media
De groei komt door internet en social media, denkt hij. “Een jongen in een klein dorp buiten Lahore kan nu een lezing van Richard Dawkins, Carl Sagan of Christopher Hitchens bekijken. Tien jaar geleden was dat niet zo makkelijk. Atheïsme is nu een wereldwijde trend waar ook Pakistan in meegaat.”

Er zijn drie dingen die Nakhuda zou willen veranderen in Pakistan voordat hij sterft: “1. De meeste mensen weten niet eens dat ongelovigheid een optie is. 2. Bijna tachtig procent van de bevolking vindt dat iemand die de islam verlaat, gedood moet worden. 3. De strenge Pakistaanse godslasteringswetten.”

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!