Het is onjuist dat dé christenen in Syrië sympathiseren met het regime van president Assad, reageert Marjolein Wijninckx op berichtgeving in de media.
Sinds de betogingen voor vrijheid en democratie in Syrië begonnen, is het de vraag wat Syrische christenen vinden van de protesten. Verschillende journalisten en analisten stelden dat „dé christenen” het regime steunen uit angst dat, mocht het regime vallen, de politieke islam aan de macht komt. Dat sluit natuurlijk aan bij de angsten die leven onder westerse politici en beleidsmakers, maar is een nogal ongenuanceerde beschrijving van de situatie.
Als ik in de berichtgeving hoor wat „de Syriërs” of „de Syrische christenen” zouden vinden en willen, moet ik steeds denken aan een boek van Joris Luyendijk, ”Het zijn net mensen”. Luyendijk schrijft dat journalistiek bedrijven in de repressieve context van de Arabische wereld vrijwel onmogelijk is. Er is vaak geen informatie beschikbaar. Media doen echter alsof ze alles weten. Lees verder
Pssst..
Wij Blijven Hier! is het platform van de Nederlandse moslim. Wij bieden ruimte aan sterk uiteenlopende meningen en standpunten. Want waarom zou je het leven makkelijk maken als het moeilijk kan? Niet alle meningen en standpunten hier komen overeen met de onze. En anders dan je wellicht van ons verwacht, hebben wij ook niet alle wijsheid in pacht. Dus mocht je het ergens niet mee eens zijn, dan horen we het graag!
En, ben jij al Vriend van WBH?Dank voor je bezoek aan Wij Blijven Hier! Wij zijn al meer dan tien jaar hét platform in Vlaanderen en Nederland voor een authentiek moslimgeluid. Dat doen wij (het team van WBH!) met héél véél plezier en geheel op vrijwillige basis, zonder subsidies. Bewust, want we willen dicht blijven bij wie we zijn.
Wil jij samen met ons de onafhankelijkheid die wij hebben bewaren? Te gek. Dat kan door een eenmalige donatie,
maar ook door Vriend van WBH te worden middels een jaarlijkse
donatie. Dan drinken we dat kopje koffie ook samen.
Doe je mee?
Dit delen:
Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!
2 Reacties op "Ook Syrische christenen betrokken bij protesten tegen president Assad"
Over de situatie in Syrië is in het westen veel minder bekend dan over de situatie in Egypte. Ik geloof dat geschoktheid en verbijstering om zoveel geweld overheerst in de commentaren. Sowieso gaan weinig analyses er vanuit dat het regime in Syrië op korte termijn gaat vallen (hoe spijtig ook) of veranderen. Maar de gevolgen na een mogelijke val van het regime voor minderheden is minder aan de orde in de media. In Egypte zie je nu wel de onrust tussen moslims en christenen maar ik weet nog steeds niet wat ik daarvan moet denken. Het zou ook opgestookt kunnen worden door vertegenwoordigers van het oude regime die onrust willen zaaien op weg naar de verkiezingen. Tijdens de revolutie in Egypte was er juist sprake van verbroedering en een algemene roep om vrijheid: dat impliceert uiteraard ook Godsdienstvrijheid.
Beste Simon,
Het blog van IKV Pax Christi is nuttig te volgen hiervoor. Zij hebben goed contact met christelijke groepen en weten het beeld aardig te nuanceren over het algemeen.
Mijn indruk is dat belangrijke islamitische opinieleiders (ook islamisten), in Egypte én Syrië, oproepen to verbroedering en godsdienstvrijheid. aten we hopen dat dat de hoofdstroom is die zal overwinnen en dat er snel serieuze rule of law is die godsdienstige rechten garandeert. Nog een hels karwei en proces van jaaaren vrees ik.