Voorpagina

Palestijnse moeder en zoon spreken zich uit: “Dit is onmenselijk.”

De Palestijns-Amerikaanse tiener, Tarek Abu Khdeir, verschijnt voor de camera’s om over zijn afranseling te praten. De Israëlische autoriteiten hebben hem huisarrest gegeven. Ondanks dat zijn vrijheid enorm is beperkt, mag hij vrijuit spreken over het voorval, waarin hij bewusteloos is geslagen door Israëliërs.

Uit de beelden is op te maken, dat hij flink is toegetakeld. Zijn gezicht is door de harde klappen enorm opgezwollen.

De Israëlische kant van het verhaal begint ontkennend: volgens hen zijn de beelden, waarop te zien is hoe Tarek is toegetakeld, bewerkt. Het is geen correcte weergave van de gebeurtenis. Tarek is volgens de Israëliërs gevangen genomen door gemaskeerde mannen, waarvan de identiteit onbekend is. Deze zouden niet de mannen zijn, die Tarek hebben gearresteerd.

Tarek heeft een dag in het ziekenhuis doorgebracht; de andere drie dagen heeft hij in de gevangenis gezeten. Ook al is het de afgelopen dagen aannemelijker geworden, dat de Israëlische autoriteiten verantwoordelijk zijn voor de afranseling, moet de extra vraag worden gesteld waarom een zwaar gewonde Palestijnse tiener drie dagen in een cel moet doorbrengen? Waarom wordt een Palestijnse tiener, die zwaar is afgeranseld, in een cel gegooid? Waarom worden Palestijnse tieners überhaupt zo makkelijk gevangen genomen?

Tareks’ verhaal staat niet op zichzelf. Duizenden Palestijnse tieners zitten in dezelfde positie, namelijk: dat zij gevangen worden gehouden, zonder gegronde redenen.

Plaats dit filmpje van Tarek dan ook in een bredere context. Duizenden Palestijnse tieners worden ongegrond vastgehouden, met als gevolg dat zij zich door een obscene periode moeten worstelen van eenzaamheid en fors geweld. De traumatische gevolgen van Palestijnse tiener-opsluitingen zijn op brede schaal gerapporteerd door verschillende instanties. Een zoekactie op google en de nodige onderzoeksrapporten komen tevoorschijn.

Tarek is op dit moment het gezicht van Palestijnse tieners, waarvan de rechten enorm worden geschonden door Israëliërs. Omdat hij de Amerikaanse nationaliteit bezit, staat hij enorm in de belangstelling.

Het voordeel hiervan is dat vergelijkbare gevallen zichtbaar worden: daar waar de enorme schendingen van kinderrechten van doorsnee Palestijnse tieners nauwelijks aandacht krijgen, is dit het geschikte moment om het besef te vergroten.

Zo zegt de moeder van Tarek in het filmpje dat er teveel Palestijnse tieners de ellende ervaren, die haar zoon op dit moment ervaart. En dit mag niet meer onopgemerkt blijven.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!