Voorpagina

Passagiers grijpen niet in als Melek wordt afgetuigd

Niemand in de Haagse tramlijn 16 grijpt in als de dove Melek door een boze vrouw een hersenschudding wordt geslagen. De dader in kwestie denkt dat Melek en haar zus Arzu in gebarentaal over haar praten, en mept op haar in. ‘Ik ben nog niet klaar met jou’, sist de vrouw Melek toe en trapt nog eens hard op haar voet.

Ik wil die vrouw niet meer tegenkomen. Door haar heb ik nachtmerries – Melek Gore

Bron: AD.nl

Het ‘misverstand’ ontstaat wanneer de dove zusjes Gore maandag, na een gezellige avond, in de tram stappen. Al pratend in gebarentaal zoeken ze een plekje. De 19-jarige Melek gaat op een plaats zitten die, klaarblijkelijk, ook door een andere passagier was gezien. De vrouw kiest zwaar geïrriteerd een andere plek, maar houdt Melek en haar zus nauwlettend in de gaten.

‘Ik zat een paar stoelen voor mijn zus Arzu’, zegt Melek. ‘Toen de plek naast haar vrijkwam, ging ik bij haar zitten.’ De vrouw ziet haar kans schoon en neemt de ‘oude’ stoel van Melek in. Ze zit daardoor vlak bij de zussen, en kijkt hen ‘intimiderend’ aan. In de hoop dat de woede van de vrouw verdwijnt, probeert Melek haar te negeren. Dat lukt helaas niet.

Dreigend
Bij het uitstappen, komt ze dreigend voor de tengere Haagse staan en begint, haar hoofd slechts centimeters van Meleks gezicht verwijderd, te schelden. De vrouw denkt dat de gebarende zussen over haar spraken. ‘Dat was echt niet zo’, zegt Melek. ‘Arzu en ik spraken over school.’ Melek probeert de vrouw duidelijk te maken dat zij, en haar zus, doof zijn. Prompt begint de vrouw haar hard tegen het hoofd te slaan. Drie keer.

Terwijl Melek zich probeert af te weren, grijpt de vrouw haar vast en trapt hard op haar voet. ‘Ik ben nog niet klaar met jou’, zegt de vrouw en stapt vervolgens uit. Er is niemand in de tram die het voor Melek opneemt. De scholier barst daarop in huilen uit. Trillend staat ze in de tram, en schaamt zich voor haar tranen. Uiteindelijk is het de trambestuurder die zich over de zussen ontfermt.

Stofwisselingsziekte
De bestuurder neemt Melek en Garzu mee naar het eindpunt. Moeder Gulseren, die hen ophaalt, is woedend. ‘Het is maar goed dat die vrouw toen niet meer in de tram zat’, zegt ze. In het ziekenhuis blijkt dat Melek, die ook lijdt aan een stofwisselingsziekte, een lichte hersenschudding heeft. Maar ook geestelijk heeft de 19-jarige een flinke dreun gehad.

‘Normaal gesproken glimlach ik als mensen naar me staren, terwijl ik gebaren maak’, zegt ze. ‘Dan krijg ik bijna altijd een glimlach terug, behalve van deze vrouw. Ik wil die vrouw niet meer tegenkomen’, zegt ze. ‘Door haar heb ik nachtmerries.’ Wat Melek ook niet begrijpt, is dat geen van de trampassagiers ingreep toen de vrouw haar, onterechte, woede op haar botvierde. ‘Niemand deed iets.’

Camera’s in de tram hebben het voorval vastgelegd, en de politie geeft aan de beelden te zullen onderzoeken. Moch het de recherche niet lukken de identiteit van de vrouw vast te stellen, dan worden de beelden mogelijk vrijgegeven.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!