Voorpagina

PK wist van schuilplaats Bin Laden

Pakistaanse officieren waren waarschijnlijk op de hoogte van het wooncomplex van terroristenleider Osama Bin Laden in Pakistan. Dat blijkt uit gelekte e-mails op onthullingssite WikiLeaks, meldt de BBC.

Bron: Trouw

De e-mails zijn afkomstig van Stratfor, het Amerikaanse bureau dat gespecialiseerd is in het verzamelen en analyseren van informatie over onder meer terrorisme, financiën en internationale politiek. Stratfor waarschuwde van tevoren geen commentaar te geven over de echtheid en juistheid van de documenten.

De Pakistaanse overheid en het leger ontkennen dat zij destijds meer informatie hadden over de verblijfplaats van Bin Laden.

In een e-mail van een Stratfor-werknemer aan collega’s staat het volgende citaat: ‘De Pakistaanse inlichtingendienst ISI en het Pakistaanse leger, waaronder een gepensioneerde generaal, hadden kennis van de regelingen en de schuilplaats van Bin Laden.’ Verdere namen en rangen van deze generalen zijn onbekend, maar de werknemer zegt wel dat de Amerikaanse inlichtingendienst ook over de informatie beschikte.

Bin Laden woonde jarenlang in het complex. Amerikaanse militairen schoten de Al Qaedaleider vorig jaar mei dood. De oude schuilplaats is gisteren geheel gesloopt.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!