Voorpagina

Politiegeweld in de Schilderswijk

De Schilderswijk wordt vaak geassocieerd met radicalisering, criminaliteit en sociaal-economische achterstelling. Zelden is er echter aandacht voor het repressief optreden van politie en het zero-tolerance-beleid dat niet enkel criminelen viseert maar vaak ook onschuldige burgers treft. Het spreekt voor zich dat deze ‘schaduwzijde’ van het Haagse beleid voor onvrede bij de inwoners zorgt.

Een van die inwoners is Moustafa Sealiti (Moes voor de vrienden), vader van twee dochters en sinds 2011 arbeidsongeschikt door een acute hernia die hij na een vermeende mishandeling op het politiebureau heeft opgelopen. Zijn advocaat Ad Westendorp vat het als volgt samen: “Moes ging als een gezonde man het politiebureau in en hij kwam als een wrak naar buiten”. Na verschillende gerechtelijke procedures om de mishandeling aan te klagen, staat Moes nog steeds geen stap verder.

 

Harm Ede Botje & Abdou Bouzerda van Vrij Nederland schrijven zijn verhaal en spreken met enkele anonieme bronnen binnen het politiekorps die getuigen over racisme, onnodig geweld en een cultuur van onderling dekken. Het verhaal doet denken aan het recent debat rond racisme binnen het Antwerpse politiekorps in België die eveneens na anonieme getuigenissen van politieagenten in de media aan de kaak werd gesteld.

Lees het volledig verslag van Vrij Nederland hier.
Lees meer over racisme binnen het Antwerps politiekorps hier.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!