Voorpagina

Protestantse zendelingen moeite in Rusland

Moskee, kerk en synagoge naast elkaar.

GOUDA – Protestanten in Rusland kunnen zich moeilijker handhaven ten opzichte van Russisch-orthodoxen en moslims vergeleken met vijftien jaar geleden. Het communisme is vervangen door een agressief nationalisme, dat zending en evangelisatie steeds meer bemoeilijkt.

Dat betoogde dr. Gerd Stricker zaterdag in Oudewater tijdens een symposium ter gelegenheid van het afscheid van M. J. Uijl als directeur van Friedensstimme vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Uijl is nu toegetreden tot het bestuur van de stichting, die zich richt op steun van christenen in de voormalige Sovjet-Unie.

Dr. Stricker, voormalig onderzoeker bij Glaube in der 2. Welt (organisatie die religie in Oost-Europa bestudeert), stelde dat in het nacommunistische Rusland formeel geloofsvrijheid is, maar dat Russische orthodoxie en islam domineren. De staat leunt vooral op de Orthodoxe Kerk, die momenteel een heuse renaissance beleeft.

Lees Verder

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!