Voorpagina

De Ramadan is in aantocht, dus laten we stilstaan bij onze vraatzucht

All you can eat en onbeperkt eten en drinken. Wie kent het niet? Lekker goedkoop en veel. Zo veel dat je er misselijk van wordt. Zoveel dat je de helft laat staan. En zoveel dat je met de porties die je opschept misschien wel 2 gezinnen in Afrika kunt voeden. Typerend voor ons materialistisch verlangen naar meer, meer en meer. Maar worden we daar ook gelukkiger van?

Een inspirerende kijk hierop geeft filosoof Thomas Hobbes in zijn boek Leviathan. Hij stelt: het geluk van de mens is geen statische toestand: de vervulling van de ene wens is enkel een stap naar het ontstaan van weer een nieuwe wens: onze horizon van geluk verschuift als het ware voortdurend. Het is een fundamenteel probleem van de moderne mens dat de bevrediging van de ene behoefte alleen maar leidt tot het ontstaan van weer ‘nieuwe’ begeerten bij de burger/ de consument. Door de kennelijk onverzadigbare behoeften (zoals tegenwoordig naar een blinkende snelle auto, een luxueuze Italiaanse droomkeuken…) kan in een kapitalistische “markt-samenleving” geen situatie van ‘voldoening of bevrediging’ meer worden bereikt…

Met de Ramadan in aantocht is het misschien wel goed om stil te staan bij onze onbegrensde vraatzucht en hebberigheid. Een maand waarin we eenvoud en zelfbeperking in acht nemen. Even een time out, weer met beide benen op de grond, stil staan bij de armen en zij die honger hebben. Na een dag honger lijden, snak ik bij de iftar straks waarschijnlijk maar naar één ding: een glas water. Mij daarvan bewust worden en zijn, geeft voldoening. Dit vasthouden, ook na de Ramadan, en ernaar handelen zou nog meer voldoening geven. Daarvoor heb ik en ben ik BarmHartBox (BHB). Want BHB herinnert mij en maakt mij elke dag bewust van de eenvoud en vergankelijkheid van het leven. Daarom is het belangrijk om goed te doen. Mensen die het minder hebben in onze rijkdom te laten delen. Met BHB willen we anderen inspireren en daartoe aanzetten. En dan niet morgen of overmorgen of volgen week of volgend jaar. Maar vandaag. Want onze tijd is niet onbeperkt. Als ik op mijn 65ste terug mag kijken op mijn leven insha allah wil ik mij niet herinneren hoeveel rijkdom ik heb gespaard, maar hoe ik deze rijkdom heb uitgegeven aan anderen en ten behoeve van een betere wereld. Ik hoop dat ik met dit verhaal anderen kan inspireren en kan aanzetten tot een kennismaking met BHB, onze vrijwilligers, donateurs en sponsors. Je bent van harte welkom voor een persoonlijke ontmoeting tijdens het BarmHartDiner op 13 juli a.s. in Den Haag.

Saliha Bochhah, Bestuurslid stichting BarmHartBox

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!