Voorpagina

Ramadancartoon van de dag

Dag 11: Ramadan vindt momenteel plaats in de zomer, te midden van extreem lange dagen die het moeilijk kunnen maken voor sommige moslims, bijvoorbeeld degenen die op het Noordelijk halfrond wonen. (Big up aan Noord-Europa!) Er zijn echter vele voorbeelden van de eerste generatie moslims die ook zware vastenmomenten kenden, zoals moslims van warmere streken die nu hebben: “We gingen weg (op reis) met de Boodschapper van Allah (vzmh) tijdens de maand Ramadan en het was intens warm, totdat 1 van ons zijn hand op z’n hoofd legde wegens de intense warmte, en niemand onder ons was aan het vasten behoudens de Boodschapper van Allah (SAW) en ‘Abd-Allaah ibn Rawaahah.” (al-Bukhaari, 1945; Muslim, no. 1122). Dus behoud je streven naar de zoetheid van geloof en streef naar een versterking van je verbinding met Allah. Overdenk de realiteit van dit leven in vergelijking met de realiteit van het volgende leven. De fysieke vermoeidheid zal snel overgaan in genot omwille van waarvan we houden: Allah, Zijn tevredenheid en het Paradijs. Slechts 20 dagen te gaan!

Dag 10: Het kan voor sommige vrouwen een uitdaging zijn om een hoge staat van spiritualiteit en aanbidding te behouden, terwijl de dagelijkse gang van zaken hen bezig houdt. Werk, zorg voor kinderen en huishouden, iftarmaaltijden voorbereiden voor de familie – dat is zwaar werk zonder de hulp van je partner, kinderen of vrienden. Props aan degenen die hun verantwoordelijkheid nemen in het huishouden, maar voor degenen die dit niet doen: beter ga je aan de slag in de keuken om je vrouw te helpen! Wees de werkbij die je koningin verdient en op wie ze kan bouwen. Het is niet te laat, want je hebt nog 21 dagen om orde op zzzzzzaken te stellen en productief in je keuken te worden.

Dag 9: Het is eigenlijk heel simpel. Ramadan begint, als je hoort dat een land verklaart dat de geboorte van de nieuwe maan is waargenomen op islamitisch correcte wijze. Vervolgens begin je te vasten, ongeacht welk land het waarnam of hoe dichtbij of ver het is. Het is zelfs verboden om te wachten op permissie om te vasten van de lokale leider of moefti. Omgekeerd geldt hetzelfde voor het waarnemen van de maan van de maand Shawal: je stopt met vasten als deze is waargenomen door wie dan ook, mits dit gebeurde met shariah-overeenkomstige methoden, en vervolgens begin je de viering van ‘eid, zonder te wachten op een uitspraak van je lokale leider of moefti. Laten we voor die eenheid gaan! “Wie van jullie van deze maand getuige is, dient dan te vasten.” (Al Baqara 2:185) Slechts 22 dagen te gaan of 21 want het is hetzelfde liedje, ieder jaar weer… en zelfs Snoopy kan daar geen verandering in brengen.

Dag 8: Sommige mensen zijn geneigd zichzelf helemaal vol te proppen met suhoor tot ze bijna knappen, omdat je dan zogenaamd minder honger zou hebben gedurende de dag. Dit is echter compleet tegen de sunnah. Met mate eten is belangrijk. Te veel eten zal je afleiden en je zit dan zo vol dat je geen puf meer hebt om je gebeden te doen. Je wordt er lui van en komt niet meer aan bidden toe. De profeet zegt hierover het volgende: “De kinderen van Adam hebben geen schadelijkere holte gevuld dan hun maag. Een aantal hapjes die zijn rug overeind houden, zijn voldoende voor een mens. Wanneer een mens eet, hoort hij een derde van zijn maag te vullen met voedsel, een derde met water en een derde moet hij vrij houden voor zuurstof.”  (Tirmîdi) Houd dus een beetje ruimte over in je buik tijdens het eten. Nog 23 dagen te gaan insha Allah.

Dag 7: Dit is een maand van saamhorigheid. Of je het nou breed hebt of niet, een iftar-maaltijd hoeft niet al te duur en imposant te zijn. We zijn vaak geneigd groots uit te pakken wanneer we vrienden en familie uitnodigen voor het gezamenlijk verbreken van het vasten. Er liggen tig hapjes en er zijn minimaal drie gangen. Terwijl in verschillende ahadith juist wordt aangespoord tot consuminderen, want less is more. Het is in ieder geval niet de bedoeling dat je vrienden en familie niet kunt uitnodigen omdat het te duur wordt. De profeet zegt hierover het volgende;  “Wie een vastende te eten geeft, heeft dezelfde beloning als hij zonder dat het de beloning van de vastende (die te eten is gegeven) verminderd. (Tirmîdi)  Je ontzegt jezelf dan een grote spirituele beloning. Houd je huisdeur dus niet gesloten en probeer zo vaak mogelijk familie en vrienden uit te nodigen. Vergeet in deze dagen ook onze eenzame broeders en zusters niet – denk hierbij aan bekeerlingen, vluchtelingen, oudjes zonder familie. Het kan behoorlijk eenzaam worden tijdens de Ramadan. Zorg er dus voor dat je deze hassanaat niet misloopt en zet deze prachtige sunnah voort. Nog maar 24 dagen te gaan!

Dag 6: Het valt me op dat veel moslims tijdens het reizen er voor kiezen om te vasten. Echter, het is voor de reiziger die op reis is toegestaan om zijn/haar vasten te verbreken. De gemiste dagen moeten dan uiteraard, net als bij ziekte, later in het jaar ingehaald worden. Het is overigens niet verboden om te vasten. De Profeet (vrede zij met hem) zei: “Het is een vrijstelling gegeven door Allah. Degene die het vastpakt, heeft het goed gedaan (door niet te vasten). En degene die wilt vasten wordt niets aangerekend.” (Sahih Muslim) Nog 25 dagen!

Dag 5: Joehoe! Omdat je vast betekent dat nog niet dat er geen glimlachje van af kan. Maak je huisgenoten om half 3 wakker met een glimlach, je lachspieren werken dan ook. Dien het eten op met een glimlach, je hebt er al zoveel liefde in gestoken – might as well go that extra mile. Begroet je collega’s met een glimlach, in plaats van ze af te zeiken op Facebook omdat ze je weer eens vroegen of je “zelfs geen water” mocht. Vergeet niet die ene super trage kassière een fijne dag te wensen, want: shop je in de randstad dan is de kans groot dat zij ook gewoon aan het vasten is.  Bespaar je Twittervolgers vooral al je chagrijnige tweets. Go Disney, ga voor dat Kodak-moment (voor mensen die niet meer weten waar dat voorstaat, ga voor een Instagram moment. Maar zonder duckface) en bewijs iedereen om je heen een gunst met je mooie Colgate glimlach, zelfs al gaat die niet gepaard met een even frisse adem. Het is aanstekelijk en ook nog eens Sunnah. Nog maar 26 dagen te gaan!

Dag 4: “Zelfs geen water?!” We hebben nog 27 dagen te gaan en wanneer je deze vraag nog niet hebt gehad bereid je er dan op voor om deze zo goed mogelijk te beantwoorden. Hoewel we het, vanwege de regelmatige terugkeer ervan, allemaal een hilarische vraag vinden, is het eigenlijk helemaal geen vreemde vraag. Water is essentieel om je lichaam in balans te houden en de islam leert ons om goed voor ons lichaam te zorgen. Je kunt behoorlijk gedehydrateerd raken wanneer je onvoldoende drinkt in de avonden en nachten. In combinatie met het warme weer en je dagelijkse activiteiten (zoals werk, het huishouden, boodschappen doen) kan dit verergeren. Goed gehydrateerd zijn is nu nog belangrijker gezien de Ramadan in de zomer valt en we nog hele hete dagen kunnen verwachten. Wanneer je weinig tot geen urine produceert, je gedesoriënteerd en verward voelt, of flauw valt door dehydratatie, dien je je vasten te verbreken door iets te drinken. Het is niet de bedoeling jezelf te schaden in het vervullen van je vastenplicht. Wanneer je je vasten verbreekt dan kun je deze dag later in het jaar inhalen. Domme vragen bestaan niet, maar je mag best een heel klein beetje glimlachen. Die glimlach is namelijk ook soennah! :-)

 

Dag 3: Eat, pray, love! Allah zegt ons: “Het is jullie in de nachten van het vasten toegestaan omgang te hebben met jullie vrouwen. Zij zijn (als) kleding voor jullie en jullie zijn (als) kleding voor hen.” [Al Baqarah 2:187] Dit vers stelt duidelijk dat het in de nachten van de Ramadan toegestaan is om te eten, drinken en geslachtsgemeenschap te hebben tot de dageraad. Nog 28 dagen te gaan…

Dag 2: Je bent ziek en kunt niet mee vasten. Wat nu? Mensen die ziek zijn hoeven niet te vasten omdat het hun gezondheid negatief beïnvloedt. Ze kunnen hun gemiste vastendagen inhalen op een andere, geschiktere tijd. Als het een chronische ziekte betreft (waarvan het niet waarschijnlijk is dat men herstelt), dan word je verondersteld om fidya te betalen (een vorm van genoegdoening) voor elke gemiste vastendag. Als je arm bent en niet in staat bent om deze fidya te betalen dan dien je de vergiffenis van Allah te zoeken en berouw te tonen voor het niet kunnen vervullen van deze plicht. Slechts 29 dagen te gaan, maak er het beste van!

Dag 1: Hallo! Eighty’s back! Sommige van jullie zullen denken “hey, daar heb je d’r weer!” maar de meesten zullen vooral denken “wie is dat nou weer?”. Don’t ya worrie, ik kom in vrede. En je kunt maar beter snel aan mij wennen ook, want de komende 30 dagen zul je dagelijks mijn Ramadancartoons zien verschijnen. De hele maand Ramadan neem ik namelijk een bekende cartoon en geef ik deze iets meer islamitische schwung.

We bijten het spits af met Garfield & Jon en een mooie gewoonte van de Boodschapper van Allah (vrede zij met hem). Hij verbrak zijn vasten voor het bidden (van het maghreb gebed) met verse dadels, of, als die er niet waren, met gedroogde dadels en, als die er niet waren, met water.

Eighty is een typische doorsnee Islamitische, Amsterdamse, Marokkaanse, creatieve, niet-rokende, cameraschuwe, technisch opgeleide, dromerige doch nuchtere, niet tegen kietelen kunnende, sociale, olifantengeheugen hebbende, altijd swingende, vaak te late, in opvallende kleuren verschijnende, incapabel autorijdende, openminded, slap lullende, vreemde hoofddoekcreaties dragende, spontane, familie en vrienden liefhebbende, impulsieve, mailende, smsende, bellende, triple choclate believende, altijd tevreden, hulpvaardige, koffieverslaafde, cadeautjes gevende, 1m73 lange, te veel geld uitgevende, geen vlees maar wel vis etende, zonnebloemige, betrouwbare, hiphop freaky, maffe, plaaggeestige, ex-chipsverslaafde, met humor relativerende, Vondelpark wandelende, zelden chagrijnige, filmgestoorde, eigenwijze, kunstzinnige, alleen zilveren juwelen dragende meid, die graag haar gedachtes met je deelt en altijd wel in is voor een goed gesprek.

Lees andere stukken van