Voorpagina

‘Ramadanpil’ in Turkije

Is het religieuze fraude of niet? De Turken weten het niet meer. En omdat zelfs theologen het niet eens kunnen worden over dit vraagstuk vinden de ‘ramadanpillen’ gretig aftrek in Turkije.

De vastenmaand beslaat dit jaar de hele maand augustus, voor een doorsnee Turk de zwaarste tijd om het gevecht aan te gaan met de honger. Augustus is veruit de heetste maand in Turkije. De hitte, de drukte van de steden en de twaalf uur durende werkdagen maken dat veel Turken die aan de ramadan doen geen nee kunnen zeggen tegen een hulpmiddel. De vraag naar deze pillen, die de gebruiker de hele dag door het gevoel van een volle maag schenken, is dit jaar dan ook sterk toegenomen. De vaster kan ze tegenwoordig zelfs bij de straatverkopers inslaan.

Een van de islamautoriteiten die tegen het innemen van de ramadanpillen ageert, is Saim Yeprem van het Instituut voor Religieuze Zaken. “Moslims die een gezonde lichamelijke conditie hebben moeten aan de ramadan doen. De bedoeling van het vasten is dat mensen zich kunnen inleven in mensen die geen eten hebben. ’s Nachts pillen innemen om het overdag makkelijker te hebben is bedrog. Mensen kunnen zichzelf voor de gek houden, maar Allah weet natuurlijk alles.” lees verder

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!