Voorpagina

Rob Wijnberg: Karikatuur

De CIA vond de beelden van zijn kapot geschoten schedel en doorboorde hart ‘te schokkend’ om naar buiten te brengen, maar de funniest home video’s van Osama bin Laden die nu zijn vrijgegeven vond ik vele malen erger.

Eerst zie je hem, gewikkeld in een kleed, op de vloer van zijn ‘villa van een miljoen dollar’ naar een kleuren-tv uit 1973 kijken; daarna zie je hem een beetje klungelig, voor een geïmproviseerd gordijntje, zijn speeches oefenen.

Ik dacht onmiddellijk: is dit de man voor wie wij onze vliegvelden hebben verbouwd, onze privacy in de uitverkoop hebben gedaan en twee oorlogen zijn begonnen?

De beelden tonen onbedoeld aan hoe absurd de karikatuur is geweest die westerse politici en media van Bin Laden hebben gemaakt. Tien jaar lang zijn we opgehitst door één helft van de werkelijkheid: die van Bin Laden als bloeddorstige idioot op weg naar zijn islamitische wereldkalifaat. Lees Verder

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!