Voorpagina

Ruim 100 geweldsincidenten bij moskeeën

HILVERSUM – Moskeeën in Nederland waren in de periode 2005-2010 117 keer doelwit van geweld dat voorkwam uit angst voor de islam. Zo werden moskeeën beklad (43 keer) of waren er vernielingen bij islamitische godshuizen (37 keer).

Ook kwam het voor dat varkenskoppen bij een moskee werden neergelegd. In de VS hadden in dezelfde periode 42 van dit soort incidenten plaats.

Onderzoekster Ineke van der Valk bevestigde vrijdag dat dat blijkt uit haar onderzoek waar radioprogramma Argos (VPRO) zaterdag over bericht. Ze deed onderzoek naar islamofoob geweld in opdracht van het Euro Mediterraan Centrum voor Migratie en Ontwikkeling (Emcemo). In januari verschijnen haar bevindingen in het boek Islamofobie en discriminatie.

Haat tegen moslims
Bij 99 incidenten bleven de daders onbekend. De incidenten zijn lastig op te lossen, want “de daders laten geen handtekening achter”, zegt Van der Valk. Geweld tegen moskeeën komt relatief weinig voor in grote steden, hoewel daar relatief veel moslims wonen, aldus de onderzoekster.

Ook het Meldpunt Discriminatie Internet krijgt regelmatig meldingen van racistische uitspraken tegen moslims. Dat zei een woordvoerder van Stichting Magenta, waaronder het meldpunt valt. Volgens hem stond de teller vrijdag op 317 meldingen die onder de noemer ‘haat tegen moslims’ vallen. Dat is zo’n 20 procent van het totale aantal meldingen dat dit jaar binnenkwam.

deStentor

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!