Voorpagina

Saudi-Arabië bouwt eigen ‘Chinese muur’ van 1800 km tegen Jemen

Landen die zich met een hek of muur beschermen tegen ‘gevaren’. Je ziet het steeds vaker. Israël heeft er een om de leefwereld van de Palestijnen nog kleiner te maken, maar ook Saudi-Arabië is begonnen met een hek van 1800 km lang die zich uitstrekt van de westelijk gelegen Rode Zee tot het verre oosten in Oman. Ze hopen zich hiermee te kunnen beschermen tegen ‘gevaren’ uit Jemen. Sinds de afzetting van Ali Abdullah Saleh, die na 33 jaar werd afgezet, proberen enorm veel Jemenieten het straatarme landje te ontvluchten voor een van de rijkste landen ter wereld. Volgens Saudi-Arabië gaat het voornamelijk om het buiten houden van wapenhandelaren, drugssmokkelaars en illegale immigranten.

Een meisje uit het arme Jemen vult emmer met drinkwater

Critici zeggen dat Saudi-Arabië vooral bang is voor revoluties, en zich hiermee probeert te beschermen tegen overslaande Arabische lentes. Sinds de eerste onrusten heeft Saudi-Arabië zich enorm ingespannen door de eigen bevolking om te kopen, naar Bahrein troepen te sturen en nu in Syrië het Vrije Syrische Leger te steunen.

BBC: Saudi Arabia builds giant Yemen border fence

Foto: Alexbip via photopin cc

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!