Voorpagina

Spanje bevriest wapenexport naar Israël vanwege Gaza

De Spaanse regering heeft besloten om de export van wapens en militaire technologie naar Israël tijdelijk stil te leggen naar aanleiding van het offensief in de Gazastrook, aldus het Spaanse  El Pais in de krant van afgelopen maandag.

in de afgelopen 24u  is Spanje het tweede land dat sancties afkondigt tegen Israël aangaande de export van wapens. Eerder gaf Groot-Brittannië al aan dat het alle vergunningen voor de wapenexport naar Israël gaat herzien. De Britse regering ondernam een soortgelijke actie na Operation Cast Lead in 2009.

Het besluit om de Spaanse wapenexport naar Israël te bevriezen werd afgelopen donderdag genomen tijdens een sessie van het interministerieel comité omtrent de productie van wapens. Onder de leden van het comité bevinden zich onder andere ambtenaren van de Spaanse premier en van de ministeries van economie, buitenlandse zaken, defensie en financiën.

De wapenhandel van Spanje naar Israël is vrij beperkt. In 2013 bedroeg de verkoop slechts 5 miljoen euro, goed voor 1 procent van de Spaanse export omtrent veiligheid. Spanje voorziet Israël van onderdelen voor bommen, handgranaten, mortieren, electro-optisch materiaal en wapenbeheersingssystemen.

Spaanse ambtenaren vertelden aan El Pais dat het de bedoeling was om Israël een diplomatiek signaal te sturen. De beslissing wordt in september geëvalueerd bij de volgende vergadering van het comité.

Israël lanceerde bijna vier weken geleden een offensief tegen Hamas vanwege* een toename in het aantal raketten dat ver de grens in Israël insloeg.  Officiële berichten uit Gaza geven aan dat er zo’n 1800 Palestijnen, voornamelijk burgers, zijn gedood. Israël heeft ongeveer 64 soldaten en drie burgers verloren in de directe strijd en ten gevolge van Palestijns raketvuur.

Dit stuk verscheen oorspronkelijk in Haaretz. Vertaald vanuit het Engels door Noureddinus.

*Over deze lezing van gebeurtenissen verschillen we bij Wij Blijven Hier! van mening. Zie onze overige artikelen over Gaza, Hamas en de oorlogsmisdaden van Israël voor een beter begrip van de huidige situatie.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!