Voorpagina

Staatshoofden SA, Marokko en Turkije invloedrijkste moslims

Koning Abdullah (Saudi-Arabië), koning Mohammed (Marokko) en premier Erdogan (Turkije) zijn de meest invloedrijke moslims ter wereld. Die conclusie trekt het Jordaanse Koninklijk Islamitisch Onderzoekscentrum, auteur van een jaarlijkse hitlijst.

De Muslim 500-jury trekt zich weinig aan van de actualiteit: hoogvliegers worden gerangschikt naar hoeveel invloed ze op de lange termijn hebben. Of die invloed positief of negatief is, maakt daarbij weinig verschil.

Olie
Abdullah regeert over ‘het machtigste Arabische land’ en ontvangt in de heilige steden Mekka en Medina jaarlijks miljoenen moslims.
Mogelijk nog belangrijker is dat het wahabitische Saudi-Arabië de meeste olie exporteert en dat Abdullah zijn kapitaal gebruikt voor mondiaal islamitisch onderwijs. Het Muslim 500-rapport vermeldt overigens niet dat die orthodoxe prediking omstreden is.

Afrikaanse politiek
De Marokkaanse koning Mohammed staat aan het hoofd van een invloedrijke school voor islamitische jurisprudentie. Hij dankt zijn invloed verder aan zijn belangrijke rol in de Afrikaanse politiek en zijn strijd tegen terrorisme en armoede.
Nummer drie, de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan, geldt alom als een van de meest gezaghebbende moslimpolitici. Met zijn mix van secularisme, islam en economisch groeibeleid heeft hij Turkije tot een van de belangrijkste moslimlanden gemaakt.

Kritiek
Erdogan wordt gevolgd door de koning van Jordanië (4), de Iraanse ayatollah Khamenei (5), de emir van Qatar (6), de imam van de Egyptische Al-Azhar-moskee (7), de leider van de Egyptische Moslimbroederschap (8), de sultan van Oman (9) en de grootayatollah van Irak (10).

In vorige jaren kregen de makers kritiek op hun selectie: ook schrijver Abdelkader Benali en de zangeres en dichteres Rajae El Mouhandiz haalden toen de lijst. De Nederlanders, die vooral invloedrijk in eigen land zijn, worden dit jaar opnieuw genoemd.

Lees verder.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!