Moslims in Suriname voelen zich in de maling genomen door de Chinese winkelier die frikandel aan de man bracht waarop onterecht een halal-label geplakt stond.
Paramaribo – De islamorganisatie Ashabe Islam van Nickerie heeft gisteren samen met alle leiders van de 28 verschillende moskeen een petitie aangeboden aan districtscommissaris Roliene Samsoedien. Dit, om de misbruik van het woord ‘halal’ tegen te gaan. Moslims in Nickerie voelen zich in de maling genomen door de Chinese winkelier die frikandel van het merk OVI aan de man bracht waarop onterecht een halal-label geplakt stond. Op het pak frikandel staat een opschrift: 100% halal met daarnaast de aanwezige ingrediënten. Daaruit zou de conclusie worden getrokken alsof het product slechts uit kip is vervaardigd. Echter, wanneer het opschrift wordt weggehaald, komt de bizarre waarheid tevoorschijn. Uit de authentieke versie van de aanwezige ingrediënten valt duidelijk op te maken dat het product zowel uit gevogeltevlees als varkensvlees en paardenvlees is vervaardigd.
‘Het is een misleiding voor de moslims’, zegt de coördinator van Ashabe Islam, Moenaf Madhar, aan Dagblad Suriname. De petities zullen ook opgestuurd worden naar de president en de voorzitter van De Nationale Assemblee. Op deze manier willen zij voorkomen dat het woord halal verder misbruikt wordt door de handel. ‘Ook is het een waarschuwing naar anderen toe dat wanneer zij ergens het woord halal zien, zij het product niet a la dol moeten gaan nuttigen.’ Deze kwestie kwam de laatste week van december aan het licht toen een oplettende burger het gekochte spul beter bekeek. Volgens dc Samsoedien is er door deze verwikkeling een ernstige inbreuk gepleegd op het respect en de waarden en normen die de verschillende groepen in Suriname met elkaar nastreven. ‘Alle consumenten zijn in de maling genomen. Want voor hetzelfde zou in plaats van rundvlees, kippenvlees kunnen staan op een product.’ De dc is samen met de politie begonnen met een diepgaand onderzoek. De desbetreffende winkelier verklaarde het opschrift niet zelf geplakt te hebben, maar het product in dezelfde staat gekocht te hebben bij een groothandelaar in Paramaribo. De dc heeft hem het verzoek gedaan het product niet meer te verkopen. De groothandelaar, die geen onbekende is in de samenleving, onthoudt zich tegenover Dagblad Suriname van elk commentaar.
Asha Bhagwat
bron: Dagblad Suriname
3 Reacties op "Surinamers gaan misbruik ‘halal’ aanpakken"
modbreak: waarschuwing
Maar ff serieus…
“Fraude is een vorm van bedrog; de zaken worden anders voorgesteld dan ze zijn, door op papier of digitaal een onjuiste weergave te geven van de werkelijkheid. Men spreekt ook van oplichting, hoewel oplichting een breder begrip is: het kan ook op andere manieren geschieden.”
Dit lijkt me toch gewoon fraude, en dus hartstikke strafbaar? Daar zijn toch geen petities voor nodig ofso? Als ik ‘bevat geen paardenvlees’ op mijn product zit en er zit wél paardenvlees in lijkt me dat strafbaar, daar heb je geen speciale regels voor nodig.
“De oorlog kent één uitkomst het permanente voortbestaan of verdwijnen van de vestigingskolonie in het M.O in de toekomst en zolang dat nog niet is beslecht is de oorlog nog gaande en is er nog geen overwinnaar nog overwonnen. Ik zou mijn geld in ieder geval niet zetten op het voortbestaan van de vestigingskolonie!”
Misschien deze reactie ook even verwijderen?