Voorpagina

Tijdelijke slachtvoorzieningen voor Islamitisch Offerfeest 2011

Elk jaar viert de islamitische gemeenschap het Offerfeest. Het Offerfeest is, naast het Suikerfeest, de belangrijkste feestdag voor de moslimgemeenschap. Op het Offerfeest slachten moslims een dier als herinnering aan de liefde van Abraham voor God. Het Offerfeest is een religieus gebeuren, maar vooral ook een sociaal feest. Moslims schenken een deel van het vlees weg aan mensen die het minder goed hebben. Het Offerfeest vindt plaats op zondag 6 november 2011. De Stad Gent zorgt weer voor tijdelijke slachtvoorzieningen.

Het offeren gebeurt ook op alternatieve manieren. Moslims doen vaak een persoonlijke gift of een schenking aan een hulpfonds of ze laten via een organisatie geofferd vlees in blik uitdelen aan gezinnen die zelf geen schaap kunnen slachten.

Het offerfeest heeft plaats op zondag 6 november 2011.

Zoals vorige jaren voorziet de Stad Gent in tijdelijke slachtvoorzieningen. Bij de firma Vanwijnsberghe in Desselgem (Waregem) kunnen de Gentse moslims gebruik maken van een slachtvloer met dienstverlening. Aan de Maïsstraat 142 in Gent kunnen ze terecht op een doe-het-zelf-slachtvloer. Op beide slachtvloeren voeren gemachtigde offeraars het offerritueel uit. Op de slachtvloer in Gent verricht de gebruiker zelf alle slachtverrichtingen. In Desselgem gebeurt dat door professionele slachters.

Gebruikers van de servicevloer schrijven rechtstreeks in bij de firma Vanwijnsberghe. De slachtaangifte doen ze vooraf in Gent. Gentse moslims krijgen een tussenkomst van 20 euro in de vervoersonkosten. Ze betalen daarom geen 45 maar slechts 25 euro.

Slachtaangifte én inschrijven voor de doe-het-zelf-slachtvloer doen de Gentse moslims op vier plaatsen. De inschrijver moet in het bezit zijn van zijn identiteitskaart en het oormerknummer van het schaap. Hij betaalt per schaap een bedrag van 20 euro voor het gebruik van de tijdelijke slachtvloer. Per identiteitskaart wordt slechts één dier aanvaard.

Lees verder.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!