Voorpagina

Turkse economie streeft ons voorbij

‘Nederland laat 4 miljard aan export liggen’

Koningin Beatrix ontvangt vandaag bij het Koninklijk Paleis op de Dam de Turkse president Abdullah Gül. ING meldt in het kader van diens staatsbezoek dat Nederlandse ondernemers de komende vier jaar ruim 4 miljard aan kansen laten liggen in de handel met Turkije.

Gül begint deze ochtend aan een driedaags bezoek aan Nederland. Hij bezoekt ons land om te vieren dat Nederland en Turkije 400 jaar lang betrekkingen met elkaar onderhouden.

Maar Nederland haalt volgens een rapport van ING de komende vier jaar waarschijnlijk lang niet alles uit die relaties. Dat komt doordat Nederlandse ondernemers geen goed beeld hebben van Turkije. Ze denken vaak onterecht dat het een lastig land is om zaken mee te doen. Maar Turkije heeft op dat vlak volgens ING de afgelopen tien jaar juist erg veel vooruitgang geboekt.

Turkije is snelst groeiende economie van Europa

Turkije is dan ook de snelst groeiende economie van Europa. Economieredacteur Melle Garschagen schrijft vandaag in nrc.next:

“Economen wagen zich niet aan een exacte datum, maar dát het gaat gebeuren is onafwendbaar. Volgens prognoses van het Internationaal Monetair Fonds zal de Turkse economie ergens volgend jaar groter worden dan de Nederlandse.”

En Garschagen vervolgt:

“Waar de Turkse economie in het verleden als gevaar werd gezien bij mogelijke toetreding tot de EU (moeten we zoveel armoede in huis halen?) zijn de rollen nu omgedraaid. De Turkse industrie vormt een bedreiging voor de Europese werkgelegenheid. En terwijl de Turkse overheidsfinanciën keurig op orde zijn, worstelt Nederland met bezuinigingen en hervormingen die nodig zijn om volgend jaar aan de begrotingsregels te voldoen.”

Lees verder: NRC

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!