Voorpagina

Turkse economie streeft ons voorbij

‘Nederland laat 4 miljard aan export liggen’

Koningin Beatrix ontvangt vandaag bij het Koninklijk Paleis op de Dam de Turkse president Abdullah Gül. ING meldt in het kader van diens staatsbezoek dat Nederlandse ondernemers de komende vier jaar ruim 4 miljard aan kansen laten liggen in de handel met Turkije.

Gül begint deze ochtend aan een driedaags bezoek aan Nederland. Hij bezoekt ons land om te vieren dat Nederland en Turkije 400 jaar lang betrekkingen met elkaar onderhouden.

Maar Nederland haalt volgens een rapport van ING de komende vier jaar waarschijnlijk lang niet alles uit die relaties. Dat komt doordat Nederlandse ondernemers geen goed beeld hebben van Turkije. Ze denken vaak onterecht dat het een lastig land is om zaken mee te doen. Maar Turkije heeft op dat vlak volgens ING de afgelopen tien jaar juist erg veel vooruitgang geboekt.

Turkije is snelst groeiende economie van Europa

Turkije is dan ook de snelst groeiende economie van Europa. Economieredacteur Melle Garschagen schrijft vandaag in nrc.next:

“Economen wagen zich niet aan een exacte datum, maar dát het gaat gebeuren is onafwendbaar. Volgens prognoses van het Internationaal Monetair Fonds zal de Turkse economie ergens volgend jaar groter worden dan de Nederlandse.”

En Garschagen vervolgt:

“Waar de Turkse economie in het verleden als gevaar werd gezien bij mogelijke toetreding tot de EU (moeten we zoveel armoede in huis halen?) zijn de rollen nu omgedraaid. De Turkse industrie vormt een bedreiging voor de Europese werkgelegenheid. En terwijl de Turkse overheidsfinanciën keurig op orde zijn, worstelt Nederland met bezuinigingen en hervormingen die nodig zijn om volgend jaar aan de begrotingsregels te voldoen.”

Lees verder: NRC

Volg Wij Blijven Hier! ook op Twitter 

5 Reacties op Turkse economie streeft ons voorbij

 1. avatar Isho says:

  De titel is onzin natuurlijk maar Hollanders zijn bekend om hun valse bescheidenheid en ze maken zichzelf altijd kleiner dan ze zijn om maar geen pottenkijkers en kwade ogen op zich gericht te krijgen. Ik weet het niet zeker maar ik zal er niet ver van de waarheid zitten als ik beweer dat de economie van de randstad alleen groter is dan die van de hele Midden Oosten en Noord Afrika bij elkaar…laat staan Turkije alleen….Turkije doet het economisch beter dan de rest in de regio en dat is vooral te danken aan de wetenschappelijke basis die Ataturk heeft neergelegd en in tegenstelling van de huidige neoconservatieve “arrogante”politici is Turkije altijd geregeerd door generaals,en heel belangrijk, civiele ingenieurs, die hebben er voor gezorgd dat er grote projecten zijn gerealiseerd vooral in de infra en agrarische sector en water natuurlijk die ze nu als keiharde strategische wapen gebruiken tegen hun arabische buren Irak en Syrie.Maar ze hebben vooral honderdenduizenden ingenieurs en wetenschappers opgeleid en enorme multinationals opgezet die nu projecten realiseren in de hele wereld van Marokko,Ierland,Polen tot aan Kazachistan en zelfs Somalie en Zuid Afrika….

  En men moet niet vergeten dat “de Turkse wereld” enorm is: Het is een van de grotste culturele blokken van de wereld en veel groter en rijker dan wat men de arabische wereld noemt .Het strekt helemaal van Mongolie tot diep in Rusland en Oost Europa: Landen als Kazachistan en Tadjakistan,Oost China en Noord Afghanistan en TURKMENISTAN,het woord zegt het al, om maar te zwijgen over de grote Turkse gemeenschappen in Bulgarie,Roemanie en West Europa….van daar al dat gevlei en versiertrukjes en ogen-dicht-knijpen voor de balorgheid van Erdogan en de onderdrukking van religieuze en etnische volkeren….als het alleen maar om het land Turkije ging dan hadden ze er hek om heen gelegd als bij Iran…..maar ik weet al wat er gaat gebeuren: Ze gaan ze nu de hemel inprijzen en als gekken laten consumeren en kredieten aansmeren en uitmelken om ze later te dumpen net als ze met Zuid Europa hebben gedaan….Spanje en Griekenland waren ook niet zo geleden de tough boys in the neighberhood!!!!

 2. avatar Pieter says:

  De economie is booming; huh, m.i. hebben ze een aanzienlijk handels tekort.
  Voor de rest leven ze net als Griekenland op de pof; oftewel op krediet van andere landen, voornamelijk Duitsland (financieren van eigen export). Een zeepbel derhalve.

 3. avatar vele says:

  De economie van Turkije dient, gezien de bevolking, 4 maal zo groot te zijn dan de Nedrlandse econoie willen we kunnen spreken over gelijkheid van welvaart.
  de groei van de economie is uitstekend, maar dan zeiden we ook enige jaren geleden van Ierland,Spanje en ja let op Griekenland. Tulkije groeit door lenen lenen lenen en inporteren importeren. We hebben aan genoemde landen gezien hoe fout dat kan gaan.

 4. avatar vele says:

  zoals gezegd BNP per hoofd (koopkracht)
  nederland 40300
  turkije 12300

  Nog een lange weg te gaan

 5. avatar nederturk says:

  jongens lekker jaloers ondanks de mislukte coup groeien wel nog steeds Turkije is de grootste 16de economie van de wereld…..ohhhhh wat zn onze Nederlandse burgers weer jaloers…terwijl het daar beter gaat en Turken emigreren het grootst onder de buitenlanders in Nederland. ..zie ik Nederland en de EU steeds meer de modder inzaken kwa welvaart…kijk eens naar Engeland bye bye eu 😂😂😂😂zeiden ze…kijk naar Nederland en kosten ziektekosten belasting ontroerend goed auto enz ze plukken je steeds maar nog effe moet je een inkomen van8000000 hebben om in deze depressief land rond te komen…..nou Hollanders de ballle ik als geboren nederturk gaaaaat weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.