Voorpagina

Tweede nationaliteit wordt niet meer geregistreerd

Het nieuwe kabinet stopt de registratie van de tweede nationaliteit van mensen in het bevolkingsregister. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) heeft dat na de ministerraad gezegd.

Bron: www.volkskrant.nl

Tot nog toe werd van kinderen uit een gemengd huwelijk automatisch ook de tweede nationaliteit opgeschreven. Een kind met een Marokkaanse en een Nederlandse ouder, had daarmee ook de Marokkaanse nationaliteit, ook als ouders dat niet wilden.

Dat automatisme verdwijnt nu. Ouders kunnen de tweede nationaliteit van hun kind ook alsnog laten schrappen.

Stoppen
Het kabinet komt hiermee tegemoet aan de wens van mensen die een dubbele nationaliteit hebben, maar die daarmee in het dagelijks leven niet steeds geconfronteerd willen worden. Het stoppen met registreren betekent niet het verlies van een vreemde nationaliteit, die wordt bepaald door buitenlandse wetgeving.

Het voorstel gaat nu voor advies naar de Raad van State. Het vorige kabinet van VVD en CDA wilde vorig jaar ook al stoppen met het standaard registreren door gemeenten van de dubbele nationaliteit.

Klik hier voor het artikel op www.volkskrant.nl

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!