Voorpagina

Updates Verkiezingen

3/3 – Meerderheid coalitie in Senaat vrijwel onmogelijk

Nu het stof langzaam neerdaalt, wordt duidelijk hoe ingewikkeld de verkiezingen van 23 mei zullen worden. Alles hangt af van de voorkeur van de acht Statenleden van provinciale partijen, van de bereidheid (en de capaciteit) van de overige 558 Statenleden om de instructies van hun landelijke partijen te volgen, en van de interesse van die laatste om te proberen de verkiezingen naar hun hand te zetten.

3/3 13.42 – SGP in Eerste Kamer ‘constructief’ tegen Rutte

Nu het kabinet naar het zich laat aanzien een zetel te kort komt voor een meerderheid in de Eerste Kamer, is het kabinet-Rutte in een aantal gevallen aangewezen op de steun van de SGP De SGP-fractie zal zich in de Eerste Kamer ‘onafhankelijk maar constructief’ opstellen tegenover het kabinet.

3/3 13.30 – En alle peilingen zaten er weer naast

‘Peilingen zijn maar peilingen’, is het adagium van de campagnevoerende politicus. En terecht – het zijn ook maar peilingen. Maar diezelfde politici zijn niet te beroerd het podium te beklimmen om de overwinning te claimen op basis van een soortgelijke peiling.

3/3 13.00 – Uitslag Eerste Kamer nog onduidelijk

Het blijft onduidelijk of de coalitie een meerderheid haalt in de Eerste Kamer, na de Provinciale Statenverkiezingen. VVD, CDA en PVV lijken samen te kunnen rekenen op 37 van de 75 zetels in de Senaat, net niet genoeg voor de meerderheid.

Volgens de voorlopige uitslag gaat de VVD van 14 naar 16 zetels, het CDA zakt van 21 naar 11 en de PVV, die voor het eerst meedeed, zou 10 zetels halen.

De PvdA blijft op 14 zetels, de SP zakt van 12 naar 8, D66 stijgt van 2 naar 6 en Groenlinks van 4 naar 5. Nieuwkomer 50Plus haalt 1 zetel.

2/3 – Coalitie lijkt meerderheid nipt mis te lopen

Op basis van 30 procent van de woensdag uitgebrachte stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen zouden de regeringspartijen VVD en CDA samen met hun gedoogpartner PVV op 37 zetels uitkomen in de Eerste Kamer.

Zestien voor de VVD, elf voor het CDA en tien voor de PVV. De Senaat telt 75 zetels, waardoor de coalitie net geen meerderheid zou behalen.

Volgens de NOS komt de PvdA nu op vijftien zetels uit, de SP op acht. GroenLinks blijft steken op vier, D66 wint flink en komt op zes. De Partij voor de Dieren zakt een zetel en komt uit op een zetel. De 50plus partij van Jan Nagel haalt eveneens een zetel, de Onafhankelijke Senaatsfractie haalt geen zetels. Lees Verder

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!