Voorpagina

Utrechts raadslid werd ‘gekidnapt’ in Israël

Het Utrechtse PvdA-raadslid Gadiza Bouazani wilde backpacken in Israël, maar werd aangezien voor een activist en belandde een dag in de cel. Ze keerde enkele dagen geleden terug en doet in NRC Weekend voor het eerst haar verhaal.

Bouazani was op aanraden van vrienden naar Israël gegaan, waar ze besloot te gaan backpacken. De bedoeling was aansluitend vrijwilligerswerk te doen bij een organisatie voor vluchtelingenkinderen op de Westelijke Jordaanoever. Maar haar vlucht bleek vol activisten te zitten. In een interview met NRC-redacteur Danielle Pinedo vertelt Bouazani wat er gebeurde tijdens haar reis.

Het raadslid vertelt dat ze pas onderweg van een passagier hoorde in wat voor gezelschap ze zich bevond. Dat verontrustte haar niet, want “ik hoorde niet bij de activisten. Ik ging met vakantie.” Maar de douane dacht daar anders over, zegt Bouazani tegen Pinedo. Ze vroegen wat ze kwam doen in Israël en moest in een zwaar beveiligde ruimte plaatsnemen. Nadat ze werd gefouilleerd is Bouazani in een beveiligde bus geduwd met vrouwen die zeiden uitgenodigd te zijn door een Palestijnse organisatie voor theater en dans. Zij hadden de douanier geantwoord dat ze kwamen “voor Palestina”. Lees Verder

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!