Voorpagina

Van hoofdsynagoge naar belangrijke moskee

De synagoge aan de Wagenstraat wordt in 1844 geopend voor Duitstalige (Asjkenazische) Joden. Het is de glorietijd van het Jodendom in Nederland. Het Joodse leven in de hofstad wordt in de Tweede Wereldoorlog bijna weggevaagd door de deportaties. „Het aantal Haagse Joden nam af van 17.000 naar 2000”, vertelt imam Cevdet Keskin, algemeen coördinator van de Islamitische Stichting Nederland, de eigenaar van de moskee.

In 1975 verkoopt de Joodse gemeenschap de synagoge aan de gemeente Den Haag voor het symbolische bedrag van 1 gulden.

Ondertussen zijn duizenden Turkse moslims in Den Haag op zoek naar een grotere moskee. Zij krijgen de voormalige synagoge in het vizier, maar de gemeente ligt in hun beleving dwars.

Als in 1978 in hun provisorische moskee, gevestigd in een houtzagerij, brand wordt gesticht, barst de bom. Tientallen Turkse Nederlanders breken diezelfde dag nog in de voormalige synagoge in en bezetten die een maand lang. „De politie ging ervan uit dat wij de bezetting zouden opgeven, maar wij losten elkaar af”, zo verklaart een oudere moslim die aan de actie meedeed.

Jarenlang onderhandelen de Turkse leiders met de gemeente. Pas in 1981 verkoopt Den Haag het gebouw voor 1,4 miljoen gulden aan de Turkse gemeenschap. „De gemeente heeft er fors aan verdiend”, constateert Erkul nuchter.

Voor het volledige artikel,  klik hier.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!