Voorpagina

‘Vertrek Annan biedt kans op vrede in Syrië’

Wat Syrië nodig heeft, is een onderhandelaar die probeert béíde partijen aan één tafel te krijgen en die ook bereid is de oppositie te bekritiseren. Dat betoogt Wim Roffel.

Bron: Volkskrant.nl / Door: Wim Roffel

Het is bon ton om het vertrek van Kofi Annan te zien als een tegenslag voor de vrede in Syrië. Ik betwijfel het echter. Annans vertrek opent juist de mogelijkheid om eindelijk echt aan vrede te gaan werken.
Annan was aangesteld als bemiddelaar, maar hij heeft geen enkele poging ondernomen de beide partijen aan één tafel te krijgen. Het excuus dat hij daarvoor aanvoerde, was dat er eerst een werkend bestand moest zijn. Niet echt geloofwaardig als je weet dat elders in de wereld vaak eerst wordt gepraat voor het tot een wapenstilstand komt. Zo’n opvatting houdt bovendien geen rekening met het feit dat je overleg nodig hebt om een bestand in stand te houden te midden van de onvermijdelijke schendingen.

In plaats daarvan probeerde Annan vooral president Assad tot eenzijdige concessies te dwingen. Assad moest stoppen met het gebruik van zware wapens en moest zich uit de steden terugtrekken, had Annan bedacht. Want dat zouden vertrouwenwekkende maatregelen zijn. In feite kwam het neer op het vragen van een gedeeltelijke overgave. Wat later liet Annan met het pleiten voor sancties tegen Assad zijn masker als neutrale onderhandelaar helemaal vallen.

Dekmantel
Annan volgt primair het Amerikaanse beleid en daarbij staat het bereiken van een ‘regime change’ in Syrië voorop. De enig wenselijke vreedzame oplossing in die visie is een vreedzame overgave van Assad. In de praktijk fungeert Annan daarmee vooral als een dekmantel waaronder Amerika en zijn bondgenoten verder kunnen gaan met het trainen en ondersteunen van de opstandelingen.
In tegenstelling tot wat Annan suggereert, is de Syrische regering wel bereid tot onderhandelingen en is het de oppositie die weigert. En met het wijzigen van de grondwet en het vrijlaten van gevangenen heeft Assad wel degelijk positieve signalen afgegeven.

(…)

Houding
Dit zal vooral een verandering van houding van het Westen vergen. Zolang we doorgaan met het demoniseren van Assad en vergeten dat grote groepen van de Syrische bevolking hem ondersteunen, drijven we Syrië onverbiddelijk richting een oorlog die ongetwijfeld vele malen dodelijker zal zijn dan alles wat we tot nu toe hebben gezien in Syrië.

Lees hier het volledige stuk

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!