Voorpagina

Vijf keer meer terrorisme-doden sinds 9/11. Hoe succesvol is War on Terror?

De onafhankelijke denktank Institute for Economics and Peace publiceerde eerder deze week de Global Terrorism Index (GTI) 2014. Uit de cijfers blijkt dat het aantal doden door terrorisme wereldwijd sinds 11 september 2001 vervijfvoudigd is. Enkel in 2013 waren er maar liefst 18 000 doden te betreuren, wat overeenkomt met een stijging van 60% in vergelijking met 2012. Volgens directeur Steve Killelea blijft deze gevaarlijke trend zich voortzetten.

Het rapport doet vragen rijzen over het succes van de zogenaamde ‘War on Terror’ die het Westen, en in het bijzonder de Verenigde Staten, voeren. Het rapport stelt enkele kritische vragen over het gebruik van drones in o.a. Pakistan en Jemen en de V.S. invasie in Irak en Afghanistan. Hoewel terroristische groeperingen zoals Al Qaida op sommige plaatsen succesvol zijn teruggedrongen, zijn andere groeperingen zoals IS en Boko Haram gegroeid.

Niet onbelangrijk is de plaats waar de terroristische aanslagen plaatsvinden. In bijna 85% van de gevallen zijn deze geconcentreerd in vijf landen: Irak, Afghanistan, Pakistan, Nigeria en Syrië. Killelea merkt ook op dat een aanslag met twintig doden in het centrum van Londen meer internationale impact zal hebben dan een aanslag met evenveel doden in Irak.

Lees hier meer over de het Institute for Economics and Peace.
Bekijk hier de Global Terrorism Index 2014.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!