Voorpagina

VN resolutie steunt no-fly zone Libië

De VN Veiligheidsraad heeft een no-fly zone uitgeroepen voor Libië en steunt “all necessary measures” om burgers te beschermen. 10 van de 15 leden van de Veiligheidsraad stemden in, terwijl China, Brazilië, Rusland, Duitsland en India zich onthielden. (AJE)

France said on Friday morning that military action in Libya would come “rapidily … within a few hours”, but did not specify the targets or in what form the action would come.

However officials in the US and Britain have suggested that military intervention would not begin until Sunday or Monday. The NATO military alliance is also due to meet later on Friday to discuss its response to the resolution.

The Libyan government has closed its airspace to all traffic in response to the development, Eurocontrol, Europe’s air traffic agency, said.

Qatar wil bijdrage leveren aan no-flyzone Libië

Qatar zal een bijdrage leveren aan de internationale inspanningen om Libische burgers te beschermen. Dat meldde het staatspersbureau QNA vrijdag op gezag van een officiële bron binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is het eerste Arabische land dat toezegt een bijdrage te zullen leveren.

Nederlandse politiek blij met VN-resolutie

Tweede Kamerlid Harry van Bommel: ‘Ik ben zeer verheugd dat belangrijke leden van de Veiligheidsraad, de Verenigde Staten en Rusland, de weg terug naar het internationale recht hebben gevonden. Na de no-flyzone in 1991, Kosovo en Irak is het van grote politieke betekenis dat deze grote spelers weer voor de VN-route kiezen.

Een no-flyzone buiten de VN om zou misschien wel het einde van de Veiligheidsraad hebben betekend. Ik denk ook dat deze no-flyzone al voor hij militair is gegaan, effectief is. Ik ben ervan overtuigd dat de aanval op Benghazi is uitgesteld vanwege dit besluit. Dit biedt ruimte voor een politieke oplossing. Onder de huidige omstandigheden is dit echt de beste uitkomst.’

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!