Voorpagina

VRT reporter krijgt racistische commentaar bij Pegida Gent

Tijdens een betoging van de Vlaamse Pegida in Gent, – waar ongeveer 200 mensen op waren afgekomen, – kreeg VRT-reporter Danira Boukhriss-Terkessidis enkele racistische verwijten naar het hoofd geslingerd. Een betoger riep “makak” en “zwetzak” waarop de reporter en cameraman besloten het voorval te beginnen filmen. Op de video zegt de reporter dat het verboden was om racistische slogans te scanderen. De man antwoordt: “Ik ben geen racist, kieken. Ik kan u gewoon niet ruiken of zien.”

Danira getuigt later in een opiniestuk wat er precies was gebeurd. Ze betreurt dat verschillende stemmen de VRT verwijten van provocatie door een ‘gekleurde reporter’ naar een Pegida-betoging te sturen. Het was geen bewuste keuze. Danira was gewoon de late reporter van dienst.

Helaas dient de VRT geen klacht in tegen de betrokken man.

Terwijl Pegida betoogde in het centrum van Gent, vierde de burgerbeweging Hart Boven Hard bij wijze van antwoord een diversiteitsfeest in het Rabot, een multiculturele wijk aan de rand van Gent.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!