Voorpagina

Winnaar Closer Trofee: “And your God is still Allah?”

Ibtissam Abaaziz, Miriyam Aouragh en Mariam El Maslouhi hebben de Closer Trofee gewonnen met het volgende stuk dat op Wijblijvenhier.nl is gepubliceerd: “And your God is still Allah?” Nog nooit heeft één stuk zo’n grote voorsprong gehad als dit jaar!

In het genoemde stuk bekritiseren Miriyam, Ibtissam en Mariam de documentairereeks Seks en de Zonde, die door oud-Kamerlid, Femke Halsema, is gepresenteerd. Zo staan zij stil bij de in hen ogen warrige structuur van de documentairereeks:

“De documentairemakers lijken moeite te hebben om een uitgangspunt te kiezen waardoor de aflevering erg oppervlakkig blijft en aan alle kanten rammelt. Gaat het over Veena’s glitter and glamour leven? Of gaat het toch over hoe Halsema vrouwen in de islamitische wereld ervaart? Of gaat het over de positie van de Pakistaanse vrouw? Of toch over de positie van moslims in het algemeen in India? Dat zijn allemaal verschillende uitgangspunten die in deze aflevering door elkaar heen lopen en die je naar een aspirientje doen grijpen.”

Verder valt het in hun ogen op, dat de documentaire zich laat kenmerken door een gebrek aan geopolitieke inzichten:

“Wie een beetje het nieuws heeft gevolgd weet dat Pakistan een van de grootste slachtoffers is van de War on Terror en de Taliban na de invasie van Amerika in Afghanistan hun strijd grotendeels hebben verhuisd naar Pakistan. Een van de gevolgen hiervan is een hoog aantal drone aanvallen en stromen vluchtelingen uit Afghanistan die in Pakistan wonen met alle problemen van dien. Waar je in de eerste aflevering wat basiscontext kreeg – Hirsi Ali, Islamdebat – wordt dat nauwelijks gedaan bij de complexiteit van het Pakistan waar Veena uit is gevlucht. Als kijker krijg je uiteindelijk niet veel mee behalve dat Veena een seksbom is en dat ze daarom helemaal in paniek zijn in Pakistan.”

Lees in deze verklaring van antropoloog, Martijn de Koning, hoe de winnaars van de Closer Trofee tot stand zijn gekomen.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!