Voorpagina

Winston Churchill gefascineerd door de islam

De voormalige Britse premier, Winston Churchill, bleek gefascineerd te zijn door de islam en de islamitische cultuur, zo blijkt uit een brief waarover Britse media zondag berichtten. De familie van Winston Churchill vreesde zelfs dat hij zich zou bekeren tot de islam.

De brief was ontdekt door historicus Warren Dockter van de universiteit van Cambridge bij onderzoek voor een boek over de Amerikaanse Brit als staatsman en diens verhouding tot de moslimwereld. In de brief vraagt Lady Gwendoline Bertie, die later trouwde met de broer van Churchill, om zich niet te bekeren tot de islam. In een andere brief uit 1907 schreef Churchill zelf dat hij fantaseerde dat hij een pasja was, een eretitel in het Turks-Ottomaanse rijk. Privé zou hij zelfs nu en dan in Arabische kledij hebben rondgelopen.

In oktober 1940, de donkerste periode die Groot-Brittannië ooit kende toen het helemaal alleen stond tegen het nazisme, keurde Churchill de plannen goed om een moskee te bouwen in het centrum van Londen. Hij bleef de bouw van de moskee, wat later bekend werd als de London Central Mosque in Regent’s Park, onvoorwaardelijk steunen in het gezicht van het kritische publiek in de hoop ondersteuning voor Groot-Brittannië te winnen in de islamitische wereld op een cruciaal moment.

Of hij echt een bekering tot de islam overwoog, is echter onzeker. Volgens Docker heeft de Churchill nooit ernstig overwogen om van religie te wisselen. Churchill was destijds min of meer atheïst, hoewel hij “gefascineerd” was door de islam.

In de Britse krant, The Telegraph, kunnen jullie meer lezen over Churchill en zijn fascinatie voor de Islam.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!