Voorpagina

Gülen: ”Wreedheden van IS verdienen strengste veroordelingen”

De Turkse islamgeleerde Gülen veroordeelde middels advertenties in diverse Nederlandse kranten de daden van IS. Dit is zijn boodschap:

Als praktiserende moslims die sterk beïnvloed is door de leerstellingen van de islam, veroordeel ik de gruwelijke wreedheden van de terroristische groep IS. De daden van IS zijn een schande voor het geloof dat de groep verkondigt, en zijn misdaden tegen de menselijkheid. Religie biedt een basis voor vrede, mensenrechten, vrijheden en gerechtigheid. Elke interpretatie die het tegendeel beweert, waaronder misbruik van religie om conflicten aan te wakkeren, is simpelweg verkeerd en bedrieglijk.

IS is niet de eerste groep die religieuze retoriek gebruikt om haar wreedheid te vermommen; al-Qaeda deed het 13 jaar geleden, en onlangs deed Boko Haram dat. Wat ze allemaal gemeen hebben is een totalitaire mentaliteit die mensen hun waardigheid ontkent.

Elke vorm van geweld tegen onschuldige burgers of vervolging van minderheden is in strijd met de principes van de Koran en de traditie van de profeet Mohammed, vrede en zegeningen zij met hem. Leden van IS zijn ofwel totaal niet op de hoogte van het geloof dat zij verkondigen, ofwel zijn hun acties opgezet om hun persoonlijke interesses of die van hun politieke leiders te dienen. Dit laat onverlet dat hun daden terroristische acties te zijn.Zij dienen voor de rechter gebracht en gedwongen te worden zich te verantwoorden voor hun afschuwelijke daden.

Ik betuig mijn innig medeleven met de families van de overledenen in Irak en Syrië, en de families van James Foley, Steven Sotloff en David Haines. Moge God hen kracht, geduld en doorzettingsvermogen geven en hun lijden verzachten. Ook bid ik voor de onmiddellijke vrijlating van de gegijzelden en vraag God, de Barmhartige, ons allen te leiden naar wederzijds respect en vrede. Ik nodig eenieder uit zich aan te sluiten bij mijn gebeden.

Fethullah Gülen
Turkse intellectueel en islamgeleerde

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!