Voorpagina

Zevenvoudig wereldkampioen squash Hashim Khan (104) overleden

“They used to say: “The only way to keep Hashim from getting to the ball was to put it in your pocket.””

Voormalig, en meervoudig, wereldkampioen squash is afgelopen week op maandag 18 augustus overleden. De man die van 1951 tot en met 1958 zeven British Opens (in zijn tijd equivalent aan het Wereldkampioenschap Squash), drie U.S. Opens, drie Canadian Opens en vijf Britse professionele kampioenschappen op zijn naam heeft staan: Hashim Khan. Hij versloeg op latere leeftijd tijdens toernooien zelfs tegenstanders die soms tien, soms twintig jaar jonger waren dan hij. Daarnaast was hij de patriarch van de Khan squash dynastie: zijn broers en andere familieleden zijn allemaal squash legendes.

Pakistan was nog geen afhankelijk land toen Hashim Khan, geboren in de tijd van Brits-Indië, leerde squash spelen op jonge leeftijd toen hij als ballenjongen voor de Britten werkte. Wanneer iedereen de squashbaan had verlaten oefende Khan op blote voeten, verruilde hij zijn lunch geld voor squash lessen, waarna hij door zijn harde werken een baan als squash docent kreeg op de squash club. Khan was al 36 jaar oud toen hij deelnam aan zijn eerste internationale toernooi om Pakistan te vertegenwoordigen, en groeide vervolgens uit tot een wereldberoemde squash speler. In 1961 verhuisde hij naar de Verenigde Staten waar hij doceerde op verschillende squash clubs.

In 2009 was er een documentaire gemaakt genaamd “Keep Eye on Ball: The Hashim Khan Story”.

Geschreven door Nazir Bibi Naeem

Foto: onbekend

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!