Ben jij al Vriend van Wij Blijven Hier!?
Onze schrijvers op een rij
Faisal Mirza
De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...
Laatste stuk: Wanneer is een Tweede Kamerzetel echt verdiend?
ReFlex
ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.
Laatste stuk: Spend die money – Juz’3
Noureddine Steenvoorden
In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.
Laatste stuk: Het boek en de profeet – Juz ‘26
Mohammed Boubkari
Mohammed is: Een Man (althans als men dat woord slechts als geslacht opvat), een Moslim (in hart en nieren totaal, echter in daad maar mondjes maat), een Maliki (maar tot zijn schande moet hij bekennen al-Muwatta nog nooit gelezen te hebben), een Afrikaan, een Noord-Afrikaan, een Maghrebijn, een Berber/Amazigh, een Riffijn, een Ayzenay, een Aqarou3, een Arabier (in culturele zin), een Westerling, een Europeaan, een Nederlander, een Hollander, een Zuid-Hollander, een Leidenaar, een Voorschotenaar, een Vlietwijker.
Laatste stuk: Da3ash
Abdelkarim El-Fassi
Abdelkarim. Voormalig hoofdredacteur van Wijblijvenhier.nl. Documentairemaker. Is geboren in de Zeeuwse contreien en wist al op vroege leeftijd dat het boerenleven niet voor hem was weggelegd. Hij besloot om zijn hooivork aan de wilgen te hangen, de koeien vaarwel te zeggen en zijn geluk te beproeven in Rotterdam. Hij studeerde Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam, was als journalist werkzaam bij de VARA, columnist voor KRO Hemelbestormers en Joop.nl, praat graag tegen vreemden, schaamt zich slechts voor zijn tenen en hoopt dat zijn levensmotto ooit de geschiedenisboeken ingaat: "Als je een geit een jurk cadeau geeft, weet je nooit wat er gebeurt"
Laatste stuk: Deze is voor alle kids die in deze tijd opgroeien en gevormd worden
Haci Tekinerdogan
Haci Tekinerdogan is dertig jaar geleden geboren in het pittoreske Achterhoek, in de gemeente Oude-IJsselstreek. Geïntrigeerd en soms ontdaan door de wereldpolitiek en de maatschappij rondde hij zijn lerarenopleiding maatschappijleer af in Tilburg. Als jongste telg van het gezin heeft hij als geen ander geleerd op te komen voor zijn rechten. Vakantiedagen, daar heeft Haci als docent genoeg van. En ervan genieten doet hij als geen ander. Elk mens bevat volgens hem de menselijke waardigheid die door God is gegeven en vanuit dat perspectief is ieder mens gelijkwaardig. Voor de komende jaren heeft hij als doel wederom kwalitatief goed onderwijs te leveren en een master internationale betrekkingen in historisch perspectief te behalen. Komt het licht der wijsheid uit het oosten ofwel ‘ex oriente lux’. Haci maakt in ieder geval van de Achterhoek een opvallend en toonaangevend lichtbaken.
Laatste stuk: Turkije en Erdogan: voorbij het vooroordeel
Malika Mouhdi
Een meisje dat wordt verward als Maleisisch, Indonesisch, Zuid Afrikaans en Somalisch maar in werkelijkheid volbloed Marokkaanse is. Ondanks dat zij een internationale opleiding volgt is zij in eerste instantie van plan om in Nederland aan de slag te gaan. Hoewel ze inmiddels al een aantal plekken heeft mogen bezoeken heeft ze nog een waslijst van landen die ze graag God Willende wil zien, zoals Japan. De oorzaak van haar intense behoefte om überhaupt de wereld te willen zien. Ok, ok om heel eerlijk te zijn was dat Dragonball Z maar dat even terzijde. Een ding is duidelijk en dat is dat Nederland het land blijft waar haar huis woont.
Laatste stuk: Maak kennis met Kloffie Kompany
Redouan Ennahachi
Redouan (26) is fulltime moslim en werd geboren in de stad Utrecht waaraan hij inmiddels zijn hart heeft verpand. ’s Zomers komt de Riffijn in hem naar boven. Hoewel hij gewoon Nederlander is, liggen zijn wortels in de woeste gronden van Gzenaya. Toch probeert een stemmetje in zijn hoofd hem westerse gedachten in te fluisteren. Hij schrijft graag luchtig over maatschappelijke kwesties en is volgens velen een voetbalkenner maar bovenal liefhebber.
Rachid Eznaden
Rachid Eznaden schrijft sinds 2011 voor Wijblijvenhier. Hij is eindredacteur met als speciale aandachtsgebieden integratiebeleid, buitenlandse politiek, literatuur en islamitische geschiedenis van Europa. Verder staat Rachid bekend als boekenwurm. Voor de meeste WBH-ers belichaamt hij de Wijblijvenhier-bibliotheek. Heeft een schrijver achtergrondinformatie nodig voor zijn stukken, dan tovert Rachid binnen no time een aantal titels tevoorschijn. Tot slot: Rachid recenseert graag. Waar deze interesse vandaan komt, Joost mag het weten. Misschien is het wel zijn tegendraadse houding: waar over het algemeen steeds minder wordt gelezen, gaat hij juist meer lezen.
Laatste stuk: De productie van zoete honing – Juz’ 14
Mustafa Emili
Mustafa is geboren en opgegroeid in het ‘’wilde westen’’ van Rotterdam. Zijn roots liggen diep in de grond van de Taurus gebergte van Adana (Turkije). Hij is een bestuurskundige en student Islamitische Theologie. Hij is een rasechte Rotterdammert en zet zich onder meer in voor jongerenbegeleiding, orgaandonatie onder nieuwe Nederlanders en diverse maatschappelijke vraagstukken. Hij bouwt liever bruggen en gaat graag in gesprek met ‘’de ander’’, mits er Turkse thee is natuurlijk.
Laatste stuk: Brief van een niet-geïntegreerde moslim aan Halbe Zijlstra
Fevziye Sahin
24 jaar oud, werkzaam als technisch specialist en student Bestuurskunde. Heeft een te brede interesse in te veel zaken. Leert graag bij over verschillende culturen en probeert zo nu en dan wat te schilderen.
Laatste stuk: ‘Wie gaat er opdraaien voor de schade in Turkije’
Fatiha el Khattabi
Toen zij ooit vol frisse moed begon als rechten- studente, werd Fatiha in een overvolle collegezaal gevraagd waarom ze jurist wilde worden. Zonder na te hoeven denken luidde het antwoord: "Onrechtvaardigheid sucks. Daarom ga ik de wereld een betere plek maken!" En hoewel eens heimelijk dromend van een grootse zangcarrière, beproeft deze ketchup-chips liefhebber bij gebrek aan heus zangtalent, momenteel haar geluk als actrice. Daarnaast bekleedt ze een functie in het bestuur van een islamopleiding. Overdag draagt ze bij aan het bestrijden van de jeugdwerkloosheid. Haar resterende schaarse vrije tijd brengt deze Zeeuwse graag al etend door met haar dierbaren. Wat Fatiha erg eigenaardig maakt is dat ze haar gevoel voor humor van ongekend hoog niveau vindt en daarom hard om haar eigen grappen lacht. Ja, zelfs wanneer niemand anders dat doet..
Laatste stuk: De oranje blues
Mina Ait Messaoud
Mina (27). Geboren en getogen Amsterdamse Noordeneze. Student Maatschappijleer & Geschiedenis en in het bezit van een Master degree of Procrastination. In haar vrije tijd blogt ze over wat haar dendert. Ze weet het altijd beter dan een betweter en is een Self-claimed heldin die beter bekend staat als grote kluns. Met haar hoofddoek strak in de krul en onder de invloed van een sterke dosis Zoethoutthee heeft ze altijd wel wat te vertellen.
Laatste stuk: ‘Hoe de grond onder mijn voeten vandaan zakte, de dood bestaat echt’
Sadika Arab
Op tweejarige leeftijd heeft Sadika Arab de prachtige Riffijnse bergen ingeruild voor het groene Nederland. Als je haar vraagt wat ze als kind het liefst deed, dan zet ze een grote glimlach op en zegt: 'lezen in een boom'. Voordat ze wist dat je de boeken uit de bibliotheek mee mocht nemen naar huis, besteedde zij daar uren achtereen, lezend. Inmiddels heeft ze niet meer zoveel tijd om te lezen en luistert ze ook liever naar haar eigen gedachten dan die van iemand anders. Gedachten die ze opschrijft en soms deelt met anderen. In haar schrijven probeert ze haar passie voor rechtvaardigheid en filosofie samen te laten komen.
Laatste stuk: Het recht op zelfverdediging: hoe het verzet tegen een gewelddadige bezetting tot een terroristische daad werd geframed
Dries van Agt
Dries van Agt was van 1977-1982 minister-president van Nederland. In 2009 richtte hij 'The Rights Forum' op, een stichting die zich inzet voor een rechtvaardig Midden-Oosten beleid van de Nederlandse regering en de Europese Unie. De stichting wordt bijgestaan door een Raad van Advies met oud-bewindslieden en hoogleraren internationaal recht. Van Agts persoonlijke website, bevat veel achtergrondinformatie over het Israëlisch-Palestijnse conflict.
Laatste stuk: Brief van oud-premier Dries van Agt aan minister Frans Timmermans
Bushra Sayed
Een in Rotterdam geboren Indiase. 26. Mens. Moslim. Dochter. Zusje. Zus. Zuster, oftewel verpleegkundige. Van weinig woorden. Goed nieuws. Dat laatste is de betekenis van haar naam.
Laatste stuk: En dan te bedenken dat er geen zijwieltjes aan te pas komen
Martin Siepermann
Martin Siepermann is politicoloog en directeur van stichting The Rights Forum. The Rights Forum zet zich in voor een rechtvaardig Midden-Oosten beleid van de Nederlandse regering en de EU.
Laatste stuk: Isra-reli’s in Tweede Kamer steunen Israëls bezetting van Palestina
Samya Yacoubi
Samya Yacoubi is student Communicatie en schrijft vooral over vriendschap, familiebanden en reiservaringen. Favoriete quote: ''We all take different paths in life, but no matter where we go: we always take a little of each other everywhere.''
Laatste stuk: ‘Zonder liefde voor Nederland, hou je het hier niet vol’
Mohammed Chahim
Mohammed Chahim is gespecialiseerd in wiskundige optimalisatie-kwantitative economie en raadslid voor de PvdA in Helmond. Opvallend weetje: hij heeft een proefschrift geschreven waarin hij onderzocht wat de optimale dijkhoogte is voor Nederland. Bovendien behoort ook hij tot de 50% Marokkaanse jongeren die in aanraking is gekomen met de politie. Vraag hem alleen niet hoe.
Laatste stuk: ‘Bedankt pa en ma, ik draag mijn proefschrift op aan jullie’
Fatih Toprak
Fatih Toprak is 27 jaar oud en is Rotterdammer. Hij is aspirant kind- en jeugpsycholoog, maatschappelijk actief en schrijft met veel plezier stukken over positieve psychologie, cultuursensitieve pedagogiek (anatolian pedagogy) en acculturatie van minderheden.
Laatste stuk: ‘Het is belangrijk voor Turkse Nederlanders om de Turkse taal te koesteren’
Falko Evers
Falko Evers is geboren in Leidschendam en opgegroeid op het boereneiland Goeree Overflakkee. Hij is 26 lentes jong, getrouwd met een Marokkaans Haagse, houdt van surfen, windsurfen, zeilen, reizen, natuur, eten, koken, permacultuur, rennen, ghetto workouts, meditatie, yoga, reflectie, politiek (al word hij er wel moe van), onderwijs, belangenbehartiging en als laatst en belangrijkste: islam. Falko zit in de afrondende fase van zijn studie Voeding en Diëtetiek en heeft naar eigen zeggen een ongezouten mening over voeding, beweging en de levensmiddelenindustrie. Hij adviseert - en dit gaat radicaal in tegen de mening van het voedinscentrum - iedereen een ei. Want dat ei: hoort er volgens Falko gewoon bij.
Laatste stuk: Hoe maak je van de Haagse Hogeschool weer een witte school
Amin Mousaoui
Amin Mousaoui is slechts 22 jaar en student aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daar is hij tevens ook voorzitter van de studentenvereniging IQRA. Hij maakt zich sterk voor diverse maatschappelijke zaken en is parttime docent op een middelbare school.
Laatste stuk: ‘Ik ben trots op mijn broer, hij maakt het pad vrij in de jungle van het ondernemerschap’
Karima Baky
Karima Baky is een mediastudente en krijgt inmiddels al 20 jaar dezelfde vraag te horen: "Hoe kom jij aan jouw naam?" Hoewel ze met donkerblond haar en blauwe ogen op het eerste gezicht gewoon Nederlands lijkt, liggen haar roots voor een deel ook in Egypte. Met een grote passie voor schrijven, is haar droom om ooit een eigen website of tijdschrift op te richten. Hoewel ze stiekem 5-jarenplannen maakt, probeert ze zoveel mogelijk te leven naar wat er op haar pad komt.
Laatste stuk: Leyla Cakir: “Als vrouw moet je jezelf zichtbaar maken en je plek opeisen”
Nesrine
Op de vraag of een echte Almeerder bestaat moet je bij Nisrine zijn, ook wel uitgesproken als Nes-e-rin-e. Toch voelt ze zich meer Amsterdammer dan de meeste die er geboren zijn. Ze is er meestal op de fiets te vinden met een sterke wind tegen. Haar levensmotto kwam zij een paar jaar geleden tegen op een muurtje geschreven. Sindsdien beschrijft zij deze als: "Ik wil mijn leven, dat wat ik beleef, onderga omzetten in vormen. Ik wil creëren, iets uit niets maken, al is het maar een indruk, een afdruk, een suggestie."
Laatste stuk: Festival een Andere Noot: Een familietraditie waard
Sinan Cankaya
Dr. Sinan Çankaya heeft een bachelor in de culturele antropologie (Universiteit Utrecht), een master in conflict resolution (University of Bradford, cum laude) en is gepromoveerd in een onderzoek naar het in- en uitsluitingsproces van Turks-, Marokkaans- en Surinaams-Nederlandse politieagenten (Universiteit Tilburg). Hij werkte vijf jaar als adviseur, onderzoeker en trainer voor de politie Amsterdam-Amstelland. Sinan krijgt ‘s avonds regelmatig goede ingevingen en ideeën. ‘s Ochtend drinkt hij daardoor verplicht een espresso met een ristretto of roma capsule. Hij knakt verder graag zijn vingerkootjes, observeert nauwlettend anderen, luistert naar Damien Rice, Bonobo en Sıla, is heteroseksueel en ondertussen een middenklasser in de slechtste pracht/krachtwijk van Nederland. Hij is sceptisch over zelfobservatie en -reflectie. ‘Omdat mensen verhalenvertellers zijn’, heeft iemand hem ooit horen zeggen. Daaraan gerelateerd, soms waagt hij zich aan zijn grote droom: het schrijven van fictieverhalen. Ooit wil hij een filmscenario afronden. Zijn baard is zijn masker. Ook vindt hij die wel hip. Zodra mensen hem ‘taliban’ of ‘jezus’ noemen, neemt zijn baard enkele centimeters toe. Uit protest, denkt hij.
Laatste stuk: O ‘parallelle samenleving’, waar ben je?
Sheily Belhaj
Sheily Belhaj verhuisde op haar 18e naar haar favoriete stad Utrecht, maar komt waarschijnlijk nooit meer van haar Haarlemse R af. Ze studeerde journalistiek én Arabische Taal en Cultuur en volgt nu een master Islam aan de Universiteit Utrecht. Ze is kritisch, serieus, heel erg onhandig en stiekem ook wel een betweter. Sheily is verder een typisch product van de multiculturele samenleving. Van haar Tunesische vader en Nederlandse moeder kreeg ze het beste van twee culturen mee. In de praktijk betekende dit dat ze op zondagochtend in een balletpakje Kinderen voor Kinderenliedjes aan het zingen was, om daarna met een hoofddoekje naar de moskeeschool te gaan. Omdat de Westerse en Islamitische culturen bij haar thuis zo vanzelfsprekend door elkaar heen liepen, gelooft ze dat dit in de rest van Nederland ook kan.
Laatste stuk: Hoe anderen precies weten hoe ik Parijs moet herdenken
Dat Bekeerde Meisje
Eva is 17, geboren in Amsterdam maar getogen Hagenees. Ze is in het laatste jaar van het VWO en wil motivational speaker worden. Ze is aangenomen voor een journalistieke opleiding in De Verenigde Staten. Haar hobby's zijn nadenken, eten en slapen.
Laatste stuk: Wat wil je later worden?
Harun Öztürk
Harun is jurist in het staats- en bestuursrecht. Hij is geboren en getogen Eindhovenaar wiens (ouderlijke) roots in Sivas, Şarkışla liggen.
Laatste stuk: Boekenrecensie: ‘Het begin van de melancholie’ van Ben Schomakers
Tasneem Sadiq
Hoofddocent Islamitische theologie aan het Minhaj Instituut en tevens docent bedrijfseconomie aan een hogeschool.
Laatste stuk: Alif, laam, mim? – Juz’ 1
Mohammed Cheppih
Mohammed Cheppih (Oujda, 1977) is een Nederlands imam én spreker van Marokkaanse afkomst. Hij studeerde aan de Islamitische universiteit van Medina.
Laatste stuk: Ik liet mijn moeder in Syrië achter, rillend in de kou, smachtend naar warmte
Eighty
Eighty is een typische doorsnee Islamitische, Amsterdamse, Marokkaanse, creatieve, niet-rokende, cameraschuwe, technisch opgeleide, dromerige doch nuchtere, niet tegen kietelen kunnende, sociale, olifantengeheugen hebbende, altijd swingende, vaak te late, in opvallende kleuren verschijnende, incapabel autorijdende, openminded, slap lullende, vreemde hoofddoekcreaties dragende, spontane, familie en vrienden liefhebbende, impulsieve, mailende, smsende, bellende, triple choclate believende, altijd tevreden, hulpvaardige, koffieverslaafde, cadeautjes gevende, 1m73 lange, te veel geld uitgevende, geen vlees maar wel vis etende, zonnebloemige, betrouwbare, hiphop freaky, maffe, plaaggeestige, ex-chipsverslaafde, met humor relativerende, Vondelpark wandelende, zelden chagrijnige, filmgestoorde, eigenwijze, kunstzinnige, alleen zilveren juwelen dragende meid, die graag haar gedachtes met je deelt en altijd wel in is voor een goed gesprek.
Laatste stuk: Be kind, unwind
Ata Kirat
Mijn liefde voor dit land is groter dan die van Geert Wilders. Ik ben verwikkeld in een polemische strijd met populisten, die zogenaamd het beste voor hebben met dit land. Ik ben Ata, beetje burgerlijk ongehoorzaam en al heel wat lentes jong. Mijn naam is seculier, mijn pen messcherp en voel me gelukkig nog altijd thuis in dit land. Ook ik blijf hier!
Laatste stuk: Het morele en politieke dilemma van Wilders en zijn politieke partij
Mohamed Ajouaou
Mr Ajouaou is universitair docent theologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.
Laatste stuk: Onderzoek naar Moslims in Nederland moet anders
Hendrik Jan (Anne) Bakker
Ik was enkele jaren bestuurslid van de Stichting Groene Moslims en nam deel aan islamitisch-joods overleg om een verbod op onverdoofd slachten te voorkomen. Ik ben sinds 2007 bestuurslid van de Vriendenkring SEKEM.
Laatste stuk: De democratie geslacht?
Leyla Cakir
Leyla Cakir werd bekend als de eerste vrouwelijke moskeevoorzitter van Nederland en is momenteel voorzitter van de moslimvrouwenorganisatie Al Nisa.
Laatste stuk: Vrouwen meer in zicht, samenleving meer in evenwicht
Abdulwahid van Bommel
Abdulwahid van Bommel was geestelijke verzorger voor moslims bij het Medisch Centrum Haaglanden, voorganger van het Moslim Informatiecentrum in Den Haag en directeur van de Nederlandse Moslim Omroep. Nu is hij docent geestelijke verzorging en schrijver.
Laatste stuk: Recensie: ‘De 25 profeten in de Koran’
Mohammed Benzakour
Mohammed Benzakour is publicist en columnist. Voor meer informatie: www.benzakour.nl
Laatste stuk: Ik voel mij Tarzan
Tariq Shadid
Tariq Shadid bleef niet hier. Hij vertrok naar de Emiraten waar hij hoofd is van een chirurgische afdeling in een middelgroot ziekenhuis. Ondanks deze drukke baan blijven zijn twee andere passies intact: zijn land Palestina, en muziek. Bij een indrukwekkend aantal aanhangers op Facebook staat hij met zijn muzikale intifada beter bekend als Doc Jazz, met songs die vooral over Palestina gaan.
Laatste stuk: Dyab Abou Jahjah verdwijnt niet echt
Redactie
Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!
Laatste stuk: Demonstratie Vredespaleis voor Egypte
Kamel Essabane
Kamel Essabane is het stilste jongetje van de klas dat toch begon te praten en zijn klasgenoten soms hard aan het lachen wist te maken. Hij overwon zijn angsten en maakte van praten voor groepen zijn beroep. Doordeweeks loopt hij met de pet op van docent islamitische godsdienst rond op een hogeschool en voorziet hij tevens diverse scholen van advies als onderwijsbegeleider identiteit en levensbeschouwing. Ook vertelt hij soms filosofische verhalen aan het Fahm Instituut. Af en toe plaatst hij vanachter zijn laptop in alle stilte een ernstige tekst op het net. Misschien dat iemand het leest.
Laatste stuk: De meeste mensen geloven niet – Juz’ 19
Nordien Chalhi
Nordien Chalhi is voorzitter van Stichting Onderzoekscentrum Rentevrije Financiële Dienstverlening. ORFD houdt zich bezig met eigen onderzoek, voorlichting en ondersteuning van onderzoekers, academici & studenten en is actief met de ontwikkeling van rentevrije financiële producten en diensten door samen te werken met diverse maatschappelijk verantwoorde organisaties.
Laatste stuk: Het iStudiefonds, speciaal voor moslimstudenten rentevrij lenen
Abdelhakim Chouaati
Abdelhakim is columnist, schrijver en televisiemaker. Zo verscheen van zijn hand het boek "Tweede vrouw, geen bezwaar" en presenteerde hij het tv-programma Ab & Sal. Op dit moment is hij actief met zijn dawah-project "Inspectiedienst Halalpolitie", produceert hij film-items met het programma "Abparazzi" en werkt hij ook aan een nieuw boek.
Bastiaan Verberne
Bastiaan Verberne is religiewetenschapper, dagvoorzitter en presentator.
Laatste stuk: Gelovigen moeten van D66 terug de kast in
Raja Felgata
Raja Felgata is journaliste en programmamaker. Ze heeft in 2010 als hoofdredacteur de eerste Kleurrijke lijst van Nederland gelanceerd. Een jaarlijkse lijst van 101 Kleurrijke vrouwen (en mannen) die benaderd kunnen worden door bedrijven, organisaties en redacties van mediaprogramma’s. Op deze manier beïnvloed de Kleurrijke Lijst de beeldvorming in Nederland, kleurrijke stemmen die gehoord en gezien mogen worden en op die manier hun expertise delen.
Laatste stuk: De vrouw op mijn achterbank
Najiba Abdellaoui
Met de schoonheid van imperfectie als voornaamste inspiratiebron schrijft Najiba Abdellaoui (1981) gedichten/spoken word stukken, columns en korte verhalen. Na het winnen van de El Hizjra literatuurprijs en de Kunstbende prijs in 2000 heeft ze haar (creactivistische) poëzie op diverse podia (in Europa en daarbuiten) gedeeld. In 2008 schreef zij samen met auteur Pieter Feller haar eerste kinderboek 'Nasim en Natalie' en was ze de eerste vrouwelijke kampioen Poetry Slam van Nederland.
Laatste stuk: De kracht van jonge woorden
Nourdeen Wildeman
Nourdeen Wildeman is een Nederlander van christelijke komaf die op 24 jarige leeftijd moslim is geworden. Nourdeen is oprichter en voorzitter van Stichting as-Salaamah wal'Adaalah.
Laatste stuk: Undercover in de moskee: het huwelijk
Putri Gayatri Pertiwi
Afgestudeerd in kinderrechten, de van huis uit antropologe en gedreven tekenaarster uit hartje Mokum met wortels in het Grootste Archipel, is heden genesteld in London maar reist de wereld rond met haar man als politiek activiste: zij is Putri Gayatri Pertiwi, freelance columniste voor Wijblijvenhier.nl
Laatste stuk: Hebben we dan niets geleerd van het militair ingrijpen in Irak en Afghanistan?
Maria Bouanani
Maria (uit te spreken als “Merriya”) heeft haar roots liggen in de befaamde sprookjes– en wereldstad Marrakech. Echter, ze is geboren en getogen in een andere befaamde sprookjesstad, waar trollen welig tieren op de doeken van Jheronimus Bosch en waarin de klokkenluider van de Sint Jan zo nu en dan haar lieflijk wakker schudt.
Laatste stuk: “Hoofddoek is ingeburgerd”, aldus toiletjuf in spé
Rahma Bavelaar
Rahma Bavelaar is antropologe en doet promotieonderzoek naar interreligieus huwelijk en politieke en literaire discoursen rondom religieuze minderheden in Egypte. Ze is medeoprichter van Meld Islamofobie en woont tussen Egypte en Nederland.
Laatste stuk: Recensie: zomergast Glenn Helberg bouwt wel degelijk stevige bruggen
Mohammed Ghaly
Mohammed Ghaly is in Egypte geboren en getogen. Hij is nu universitair docent, Islamitische Theologie, op de Universiteit Leiden.
Laatste stuk: Een Egyptenaar in het buitenland over de Egyptische revolutie
Sa'id Vanenburg
Etnisch lastig te definiëren verhalenverteller en stukjesschrijver van vermoedelijk allochtone komaf. Vindt alles interessant zolang het niet al te lang duurt, dit vanwege de aandachtsspanne van een goudvis met alzheimer.
Laatste stuk: Ze noemden hem Snoop
Harun Yildirim
Voorzitter studenten-vereniging SUN
Laatste stuk: Gedachtegoed Erbakan blijft bestaan
Martijn Dekker
Politiek antropoloog, als promovendus werkzaam aan de Vrije Universiteit en opvarende van de Flotilla-2
Laatste stuk: Spoeddebat over Gazavloot vooral nietszeggend
Dunyahenya
1987, pseudoniem DunyaHenya, in het bezit van drie paspoorten, Amsterdammer verdwaald in het zuiden, moeder van 2, instagram-addict, new media en campagne adviseur, webredacteur en verslaafd aan Cola light.
Laatste stuk: Gaza: Sinds 8 juli, honderden doden waaronder tientallen kinderen
Tofik Dibi
Sinds 30 november 2006 is Tofik Dibi lid van de Tweede Kamer. Geboren in 1980 in Vlissingen, maar zoals hij zelf zegt 'zeker geen groentje meer'. Dibi houdt zich in de Tweede Kamer onder meer bezig met Imigratie en Asiel, Jeugd(zorg) en Veiligheid en Justitie.
Laatste stuk: Tofik Dibi reageert: Laatste Fatwa
Asma El-Fassi
Asma El-Fassi (1986), het zusje van, Arabiste van beroep, studeerde Arabische Taal & Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Ze deed een MA Midden-Oosten Studies, werkte voor Al Jazeera en was werkzaam als multimedia producer in Doha. Momenteel werkt ze als fulltime producer voor FunX.
Laatste stuk: “Om de drie dagen wordt een Palestijns kind op brute wijze vermoord”
Ahmet Erdogan
Ahmet Erdogan, 29 lentes jong, geboren en getogen 'Rotterdammert' (in hart en nieren.) Hij wordt dagelijks geconfronteerd met de vraag; 'Ben jij een Turk?'. Zijn lievelingseten is friet speciaal, politiek erg betrokken, en hij werkt voor diverse internationale projecten.
Laatste stuk: Van een paar t-shirts naar €50.000 voor Palestina
Miriyam Asfar
Miriyam Aouragh promoveerde aan de UvA en is Rubicon-onderzoeker aan Oxford Internet Institute. Ze houdt zich bezig met politieke implicaties van Web 2.0 in Palestina en Libanon en de rol van Internet tijdens de Arabische opstanden. Miriyam doceert daarnaast 'de politiek van massa media en internet' aan Oxford University's Middle East Centre. Onlangs verscheen haar boek: "Palestine Online: Transnationalism, the Internet and the Construction of Identity".
Laatste stuk: Aanvraag VN-lidmaatschap Palestina ontmaskert Westerse hypocrisie
Firdaous Oueslati
Firdaous Oueslati stelde zich onlangs verkiesbaar voor de Tunesische verkiezingen. Zij is verkozen tot vertegenwoordiger voor het kiesdistrict ‘de beide Amerika’s en de rest van Europa’ voor de Nahdha partij.
Laatste stuk: Verkiezingen in Tunesië
Amina Sebbar
Amina Sebbar is eigenaar van Buro Prinor en auteur van de kinderboekjes ‘Voor het slapen gaan’ en ‘Moslimmetje spelen’.
Laatste stuk: God zorgt voor iedereen, ook voor mijn vader
Naima Bouchtaoui en Ruben de la Rive Box
Ruben is ontwerper werkt in Amsterdam en Londen. Naima is socioloog en woont en werkt in Amsterdam
Laatste stuk: Al ben ik nog zo zwart als roet…
Lex Runderkamp
Lex Runderkamp is reizend verslaggever van de Arabische wereld voor het NOS Journaal en televisiepresentator.
Laatste stuk: De verkeerde feiten rond de kerkbrand in Al Marinab
Islam Democraten
Islam Democraten (ID) is een lokale politieke partij binnen de gemeente Den Haag. ID zit sinds 2006 in de Haagse gemeenteraad met 1 zetel. Hoewel ID momenteel een lokale partij is heeft het wel de ambitie om op termijn uit te breiden naar andere steden met een grote moslim en/of migrantengemeenschap.
Laatste stuk: “Al-Maghraoui van harte welkom in Den Haag”
Mumtaaz
Mumtaaz.org is gestart door twee studenten die nieuws, achtergrond en opinie op eigenzinnige, zo nodig tegendraadse manier wilden presenteren.
Laatste stuk: De staatshoofddoek in het hoenderhok
Asma Hmadouch & Falko Evers
Asma en Falko beklagen zich als studenten aan de Haagse Hogeschool over het beleid rondom gebeds- en/of stilteruimtes. Asma (studente Management in de Zorg) & Falko (student Voeding & Dietetiek)
Laatste stuk: Bidden? Liever niet hier!
Marjolein de Wit
Marjolein de Wit studeert journalistiek in Utrecht. In het kader van haar opleiding en uit nieuwsgierigheid en belangstelling naar de Islam heeft ze vijf weken geleefd als een moslima. Zij wilde ervaren hoe de samenleving op haar reageert wanneer zij lichaamsbedekkende kleding, zoals een hoofddoek, draagt. Ook gaat zij in gesprek met moslims over hun geloof.
Laatste stuk: ‘Je geloof is iets voor jezelf’
Halil Ibrahim Karaaslan
Halil hoopt door middel van zijn cartoons en andere maatschappelijke activiteiten zijn steentje bij te dragen aan bepaalde vraagstukken die zich afspelen in Nederland. Uiteraard met een tikkeltje humor.
Laatste stuk: ‘Marokkaanse islam’ is geen oplossing tegen extremisme
Mariam El Maslouhi
Mariam is 23 jaar oud en geboren in Utrecht. Met haar HAVO diploma op zak besloot ze om Nederland even achter haar te laten en luiers te verschonen in een weeshuis in Agadir, Marokko. Na een jaar dat gedaan te hebben besloot ze Toegepaste Psychologie te studeren in Leiden. Met haar Propedeuse op zak besloot vertrok ze naar Libanon te vertrekken om er Psychologie te studeren op de wereldberoemde Universiteit van Balamand in het Noorden van Libanon. Om weer na 6 maanden terug te keren naar Nederland om haar studie af te maken zonder dat de kogels om haar oren vliegen. En nu probeert ze in Nederland idealistische en activistische Marokkanen te steunen die tegen een corrupt en ongelijk Marokko strijden.
Laatste stuk: Internationale dag van de mensenrechten 2014
Klaartje Jaspers
Klaartje Jaspers is onafhankelijk journalist en oprichter van een media beweging om ondervertegenwoordigde groepen in beter vertegenwoordigd te krijgen in de mainstream media.
Laatste stuk: Koninginnetje pesten
Luk Vervaet
Luk Vervaet was leraar Nederlands in de Belgische gevangenissen. Hij is lid van Egalité (www.egallite.be) en van de Arabische commissie voor de Mensenrechten (http://www.achr.nu/achr.en.htm)
Laatste stuk: Oproep voor internationale dag voor Palestijnse gevangenen
Ali Al Tuma
Ali Al Tuma, geboren in 1979, is een promovendus aan de Leidse Instituut voor Geschiedenis waar hij de deelname van Marokkaanse troepen aan de Spaanse Burgeroorlog en de Tweede Wereld Oorlog onderzoekt
Laatste stuk: Negen jaar Irak – een oorlog in de war
Nauman Janjua
Student International Relations aan de Universiteit van Leiden
Laatste stuk: Het Gelijk van Gunter Grass
Badr Youyou
Geestelijk consulent, relatiecoach en blogger.
Laatste stuk: Nourdin El Ouali heeft gelijk, maar…
Abbas Hamideh
Activist en bestuurslid van Al Awda, de grootste Palestijnse grassrootsorganisate in de Verenigde Staten die zich inzet voor het Palestijnse Recht op Terugkeer. In Amerika treedt Hamideh voor Al Awda op als spreker, schrijver en organisator van protestactiviteiten. Zijn vader en grootouders zijn overlevenden van de historische slachting in Deir Yassin, die plaatsvond op 9 April 1948, en de systematische verdrijving van de Palestijnen inluidde.
Laatste stuk: Deir Yassin en de voortdurende Nakba
Nafisa Suleiman
Geboren op het rode zand van Afrika in een visserplaatje(Kismaayo; lees KissMayo) in Somalië en groot gebracht in Nederland. Al van jongs af aan voert ze strijd tegen drop salmiak en soortgelijke gevaren voor de tong. Ze heeft een haat-liefde verhouding met horror films, waarbij het vaak einidigt met 10% zicht glurend achter een kussen. Inspiratie om over te schrijven vindt ze in allerlei zaken, maar vooral de alledaagse ‘Ahaa-momenten’ zijn het leukst. WBH leek haar wel een leuk platform om die momenten te delen. Benieuwd naar wat ze schrijft? Lees dan haar stukken.
Laatste stuk: Syrië voor dummies, de geschiedenis in een notendop
Ali Sahin
Ali Sahin is een pseudoniem van een in Friesland geboren en getogen Turkse Nederland die na een zwerftocht langs Enschede en de havensteden Rotterdam en Izmir (Turkije) uiteindelijk komen wonen in de hofstad Den Haag. Ondertussen rondde hij de twee studies commerciële economie (Saxion) en bestuurskunde (Erasmus Universiteit) af en mijmerde hij over de teloorgang van de rede. In zijn vrije tijd brengt Ali graag tijd door met zijn gezin en wordt hij graag omringd door zijn collectie boeken (filosofie, theologie en economie).
Khalil Aitblal
Khalil Aitblal (1978) verbindt, organiseert en creëert gelegenheid voor inspiratie. Een eventmanager die een sterke verbinding wil leggen tusssen het MO en deze kant van de wereld. Hij is voormalig woordvoerder van de UMMAO.
Laatste stuk: De metaforische kogel is door de moskee!
Abdelfatteh Ali-Salah
Directeur van Stichting Halal Correct Certification. Een van de organisaties in Nederland die certificering van Halal voedsel levert
Laatste stuk: Halal Correct reageert op halal-commotie
Mohamed Azahaf
Mohamed Azahaf is Amsterdammer en moslim in hart en nieren, krijgt heimwee als hij even niet in Amsterdam is, is geen orthodoxe noch liberale of gematigde moslim, studeert Integrale Veiligheidskunde, droomt maar schrijft realistisch vanuit het hart, weigert te zwijgen over misstanden, kan niet tegen mensen die achterover liggen en denken dat het allemaal vanzelf uit de lucht komt vallen, gelooft in dialoog maar wel op basis van gelijkwaardigheid.
Laatste stuk: Oproep aan het OM tot overgaan vervolging van Wilders
Peyman Jafari
Peyman Jafari is politicoloog en promovendus aan de Universiteit van Leiden
Laatste stuk: Autochtone gemeenschap moet rellen in Haren veroordelen
Zehra Sariaslan
Zehra is een 22 jarig rechtenstudent aan de Universiteit van Utrecht. Zij is een van de halve finalisten om de nieuwe jongerenvertegenwoordiger naar de Verenigde Naties te worden. Zij wil daarmee strijden voor vrouwenrechten.
Laatste stuk: Mijn speech als VN-jongerenvertegenwoordiger over vrouwenrechten
Fatima el Allaoui
Fatima is geboren en getogen in Amsterdam. Ze is organisatieadviseur en essayist. Zij won de tweede prijs van de El Hizjra Literatuurprijs 2012. Haar teksten schrijft ze sinds kort op een typemachine, een apparaat waar zij door gefascineerd is.
Laatste stuk: Succesformule: Gij zult falen!
Abdelrachid Khalil
Abdelrachid blogt op abdelrachid.wordpress.com
Laatste stuk: Mimoun, laat jezelf niet vernederen!
Khalid Amakran
Khalid Amakran is opgegroeid in het Rotterdam-West van de jaren ’90. Waar je struikelde over slapende junks en je bij het buitenspelen uit moest kijken voor de drugsnaalden die in het knikkerpotje lagen. Dat kleine beetje tijd dat hij op school doorbracht besteedde hij aan het frustreren van zijn docenten op de HAVO en het HBO. Nu hij afgestudeerd is schiet hij foto’s, video’s en schrijft hij. De wereld overnemen is, zeg maar, echt zijn ultieme doel. Rennie’s zijn volgens hem gewoon vierkante pepermuntjes.
Laatste stuk: ‘Ik was de bleekscheet in een kudde zwarte schapen’
Laila
'Utrecht is me stadsie', zoals een betaamde Utrechter zal zeggen. Schrijven is haar passie en haar Marokkaanse achtergrond is vaak hetgeen haar schrijven voedt. Momenteel studeert zij Nieuws & Media aan de HvA. Haar levensspreuk: 'Treat people the way you want to be treated'.
Laatste stuk: ‘Ik wil best bij De Wereld Draait Door zitten, maar alleen als ze de tafel veranderen’
Bleri Lleshi
Bleri Lleshi is filosoof, politicoloog en documentairemaker. Zijn onderzoek is gericht op verscheidene thema’s, zoals identiteit, interculturaliteit, sociale ongelijkheid, neoliberalisme en Brussel. Momenteel schrijft hij een doctoraat over de strijd van de uitgeslotenen. Lleshi is gastprofessor filosofie en economie aan de Artesis Hogeschool Antwerpen. Hij schrijft regelmatig opiniestukken en recensies voor verschillende media. Als documentairemaker regisseerde Lleshi o.a Bxl stad zonder eigenaar. Momenteel werkt hij aan het boek De neoliberale strafstaat dat in het najaar bij uitgeverij EPO zal verschijnen.
Laatste stuk: Racisme is dagelijkse kost, tijd voor een doortastende aanpak!
Schaap
Schaap zag ergens in Nederland het levenslicht, maar werd al snel van haar ouders gescheiden. Ze groeide op in een megastal, maar door haar koppigheid wist ze ternauwernood aan de slachtbank te ontsnappen. Vanaf een geheime locatie is ze op zoek naar haar biologische ouders en blogt ze - enigszins verbitterd - over dierenwelzijn en andere misstanden in de wereld. Schaap geeft een stem aan de stemlozen en een blaat aan de blaatlozen. Schaap moet niets hebben van boomknuffelaars, huisdier-fetisjisten en andere wezens die haar denken te begrijpen. Eigenlijk moet ze gewoon niet zoveel hebben van mensen.
Laatste stuk: Paardengate, vanuit de ogen van een schaap
Salima Benali
Salima blijft zoeken naar antwoorden, geeft zichzelf te veel bagage mee, leest te veel boeken, maar heeft haar eigen boek nog niet geschreven. Salima haat hokjes. Haar moeder is haar kracht en onafhankelijkheid haar pracht. Haar rugzak gevuld met wijsheid, is zij bereid het leven te ontvangen.
Laatste stuk: Vaderloos, maar moederrijk
Arbi El Ayachi
Arbi el Ayachi (36), een comedian uit België. U zag hem misschien in ‘Comedian vindt werk’, waarvoor hij op een varkensbedrijf ging werken. Deze Antwerpenaar met Marokkaanse roots zit in het collectief Hakims of Comedy, werkte mee aan het programma Zonde van de Zendtijd en broedt altijd op nieuwe ideeën.
Laatste stuk: Arbi El Ayachi komt uit de kast: “Ik ben nu eenmaal zo geboren”
Nasrdin Dchar
Nasrdin Dchar (1978) won in 2011 het Gouden Kalf voor Beste Acteur in de film Rabat, tevens werd hij genomineerd voor een Rembrandt Award voor dezelfde film. Naast Rabat is hij ook te zien in de films Tirza, Lotus en Süskind. In het theater is hij een veel gevraagde gast-acteur bij Het Toneel Speelt waarbij hij in De geschiedenis van de familie Avenier en Ghetto te zien was. Bij het Ro-theater speelt hij in King Lear, de veel geprezen Branden en Kust en Oedipus (voorjaar 2013). Zijn succesvolle solovoorstellingen De titel is focking lastig en Oumi ('mijn moeder') zijn in 2012 weer terug op het toneel. Ook is hij te zien in de succesvolle serie ’T Schaep in Mokum en de bioscoopfilms De Groeten van Mike en Valentino.
Laatste stuk: ‘Ik ben klaar met zijn beledigingen’
Malikka Bouaissa
Mallikka Bouaissa is oprichter & hoofdredacteur van al.arte.magazine, een online magazine over kunst & cultuur uit de Arabische en islamitische wereld. Het magazine focust op muziek, theater, film, beeldende kunst, vormgeving, mode en andere culturele uitingen. al.arte.magazine is nieuws, duiding, interviews, recensies en fotoreportages in een East meets West-setting. Malikka voelt zicht thuis in het vak gebied communication & marketing en kent een ongekende passie voor de Marokkaanse en islamitische cultuur en kunsten.
Laatste stuk: ‘In een enkel frame proberen deze wereld te vatten’
Natasha Huiberts
Natasha Huiberts probeert bij te dragen aan een eerlijke en rechtvaardige wereld. Dat doet ze door maatschappelijke organisaties te ondersteunen bij de ontwikkeling en uitvoering van projecten en campagnes. In haar werk zijn oorlog, mensenrechten en de strijd voor rechtvaardigheid terugkerende thema's
Laatste stuk: The Fundaments of Gaza
Nourdin El Ouali
Nourdin El Ouali is politiek leider van NIDA, een op de Islam geïnspireerde Rotterdamse partij.
Laatste stuk: Rassendiscriminatie: Ban ki Moon vs Abou Taleb
Anouar Ethawri
'Anouar Ethawri' is het schrijvers-pseudoniem van een doodnormale jongen die verder uit angst voor represailles liever zijn volledige naam verborgen houdt. Anouar Ethawri, hierna te noemen 'de zwaarlijvige puber met de vele namen', ziet in Rotterdam het levenslicht op precies dezelfde dag dat Theo Laseroms -Feyenoord én Sparta legende- helaas het loodje legt. Een triest gevalletje 'de een zijn dood, de ander zijn brood' en verder de basis voor een levenslange liefde voor de twee Rotterdamse voetbalclubs. Naast het liefhebben van Rotterdamse voetbalclubs -en eigenlijk alles wat maar enigszins met Rotterdam te maken heeft- doet de zwaarlijvige puber met de vele namen niet zo veel in zijn leven. Behalve dan misschien af en toe wat lezen uit een Dostojevskitje, de Donald Duck of natuurlijk de Koran. Als Feyenoord eindelijk weer eens kampioen wordt, regelt de zwaarlijvige puber met de vele namen een importbruid en gaat hij op huwelijksreis naar Paaseiland. InshaAllah.
Laatste stuk: Schei toch uit – Juz’ 28
Kauthar Bouchallikht
Kauthar verhaalt voor diverse media en werkt ook als campaigner, moderator, coördinator en trainer. Dit doet zij met/voor verschillende organisaties, waaronder DeGoedeZaak, OneWorld, De Correspondent, Milieudefensie, Fossielvrij, NieuwWij en Het Parool. Met WijBlijvenHier! produceert ze de multi media podcast Super Moslims, waarvan zij ook een van de hosts is.
Laatste stuk: Prioriteit voor diversiteit, ook in crisistijd
Stryder
Stryder is een rapper die opgroeide in een tijdperk waar hiphop de jeugd inspireerde en prikkelde tot nadenken. Tegenwoordig is hij ook actief als spoken word artiest en deelt hij zijn ziel met iedereen die bereid is een luisterend oor te bieden.
Laatste stuk: De verdwenen gelijkheid
Souad El Mocaddem
Souad, a.k.a Le Sem. Meer dan 24 jaar gevestigd in het echt. Woont in een dorp. Heeft rechten gestudeerd in een stad. Verder is zij wannabe fotograaf en is zij perfectionistisch in contrast met chaos. Haar karakter is soms zwak, vaak verborgen en soms overwonnen. Voorliefde voor onontgonnen rariteiten en logica maken haar teksten deels onbegrijpelijk.
Laatste stuk: Daar gaat het toch altijd over? Liefde
Naima Bouchtaoui
Naima Bouchtaoui is socioloog en werkt bij de gemeente Amsterdam aan de creatieve stad
Laatste stuk: ‘Wie bepaalt er in dit land eigenlijk wie er grappen mag maken en wat grappig is’
Soumaya Chahed
Liberal Arts student aan de Universiteit van Utrecht. Soms is ze een dichter onder de naam Chahrani. Soms is ze een activist. En soms staat ze buiten de wereld. Als je haar even niet kan vinden zit ze waarschijnlijk in de trein ergens in het land.
Laatste stuk: Met Twee Maten #3: Buitenlandbeleid, Deep Democracy en ik
Karim Boulidam
Karim is een 27-jarige inwoner van Utrecht. Hij is ambitieus, houdt van hardlopen, en mag een echte familiemens genoemd worden. Ergens is hij ook wel een einzelgänger. Hij kan erg genieten van de stilte en leert zichzelf daardoor ook heel goed kennen. Een goed boek of een pen en kladblok is dan vaak zijn gezelschap. Karim is mede-oprichter van Stichting Made in Prison. Niet alleen wil hij de positie van jongeren versterken in Nederland, ook draagt hij een bijdrage aan de positieve terugkeer van mensen uit detentie. Voor Karim duurt een dag eigenlijk altijd te kort, er is altijd wel iets wat hij nog kan of wil doen. Hij heeft een sterke drive, incasserings- en doorzettingsvermogen, en denkt graag in mogelijkheden. Ook niet onbelangrijk: Karim heeft nooit een ochtendhumeur! Zijn motto: ‘Niet durven is de grootste rem op alles.’
Laatste stuk: Olijfoliepraatjes in de supermarkt
Inass el Mazouni
De spontane, energieke, gevoelige, studerende, Marokkaanse en 20 jarige Inass el Mazouni uit het kleine stadje Purmerend, vlak boven Amsterdam, is een dromer. Volgens Inass is het geloven in je eigen dromen al 50% van het verwezenlijken ervan. Deze dromen wijzen haar de weg die leiden naar de doelen die zij voor ogen heeft. Van deze doelen heeft zij er veel, heel veel. Haar gedrevenheid, nieuwsgierigheid en ambitie zorgen ervoor dat zij doelgericht en scherp blijft. Zo nu en dan eist zij teveel van zichzelf, maar opgeven zal ze niet. Haar aanhoudende optimisme is haar brandstof en de islam is haar krachtbron. De islam brengt haar wijsheid, liefde en bevestiging die zij nodig heeft in dit wereldse leven. Door alles wat haar bezig houdt, wordt zij dag in dag uit aan het denken gezet en zwijgt zij ook zelden. En als zij zwijgt, dan schrijft zij en verwacht dan spoedig een stuk op haar persoonlijke blog.
Sheher Khan
Sheher Khan (Amsterdam) is afgestudeerd als politicoloog aan de VU. Sheher is geïnteresseerd in geopolitiek/internationale betrekkingen. Sheher Khan is voor contact te bereiken op zijn blog: sheherkhan.wordpress.com
Sonja Allachi
Sonja Allachi is geboren en getogen in het verre Oosten van Nederland met haar roots in het verre Oosten van Marokko. Door haar gebrek aan humor heeft ze haar ambitie om cabaretier te worden verruild voor een nieuwe ambitie. Dus is ze nu druk bezig met haar studie Nieuws en Media en met haar werk als nieuwslezeres bij Amsterdam FM. Ze zou een gewilde gast bij Jambers zijn, want overdag is zij nieuwslezeres en in den avond transformeert zij zich tot een humorloze wereldverbeteraar.
Laatste stuk: Ik wil buitenlandreporter worden, ook om mijn ouders en zusjes trots te maken
Karima el Otmani
Geboren in Marokko , maar opgegroeid in Amsterdam. Een Riffijnse Marokkaanse die ontzettend veel van lezen en schrijven houdt. Op het eerste gezicht een rustige en verlegen jonge vrouw, die vaak jonger wordt ingeschat dan ze daadwerkelijk is. Als je haar leert kennen is het een diepzinnig en ruimhartig persoon. Heeft altijd al een carrière als advocate geambieerd, maar het was de onrechtvaardigheid binnen het rechtssysteem waar ze het meest van gruwelde- zo bleek tijdens haar Rechten studie. Wil altijd het beste uit zichzelf halen en kan soms een echte einzelgänger zijn. In de ideale wereld is zij de nieuwe en moslim variant van J.K Rowling of Virginia Andrews en toegegeven ze heeft een flinke dosis fantasie. Heeft een vaak onbegrepen voorkeur voor sciencefiction verhalen/boeken/films. Wordt vaak als dromer gezien en kan zich goed inleven in anderen. Is verslaafd aan drop en heeft een hekel aan oppervlakkige mensen. Ze is inmiddels een afgestudeerde academicus en interesseert zich voor communicatie- en veiligheidsvraagstukken.
Laatste stuk: Wat de dood ons over het leven leert
Laura Mora
Dochter van een kunstenaar en een Business Analyst. Bij Indonesiërs luistert ze naar de naam Cinta, Marokkanen zeggen vaak Nora of Laila, Somaliërs noemen haar Rawda en Kuwaiti zeggen Lora. De islamitische naam die ze voor haarzelf vond is Sakina wat innerlijke vrede betekent. Maar zeg maar gewoon Laura. Ze studeerde eerst (Nieuwe) Media en daarna Gender Studies, heeft stagegelopen in de modewereld, ontwikkelingssamenwerking en advieswereld. Omdat deze bezigheden nog niet divers genoeg waren, besloot ze om haar Arabisch een kick-start te geven in Kuwait. Ze heeft de Noordzee dan ook verruild voor de Arabische Golf waar ze genoot van de geur van bukhoor, de smaak van muhallabiya, bakora en taboula, en het zien van witte dishdasha's en de witte Nissan V8 Patrol. Hopelijk zal deze Ramadan een nieuwe dimensie geven aan haar band met de Qur’an, nu ze steeds meer Arabische woorden begrijpt. Ze houdt erg van reciteren en wil dan ook meer proberen te memoriseren deze Ramadan.
Laatste stuk: Hypocrisie – Juz’ 28
Ronald Abu Noor Jannah
Ronald Abu Noor Jannah was net twee maanden oud toen het Nederlands elftal haar tweede WK finale op rij verloor. In 2000 bekeerde hij zich als student tot de Islam. Hij studeerde lang en met veel plezier. Hij bestudeerde de Islam (met name sharia/fiqh) bij verschillende shuyukh in Australië, Egypte en Nederland, waar hij een liefde voor het boek van Allah ontwikkelde die vele malen groter en oprechter is dan zijn affaires met Facebook en Twitter. Naast deze lessen, waar hij letterlijk uren op de grond mocht zitten en thee moest maken, heeft Ronald ook zijn MA in Islamic Studies gehaald aan de Islamitische Universiteit Europa. Niet alleen mag Ronald in het dagelijks leven super papa (proberen te) zijn voor drie schatten van dochters maar doceert en leert hij ook nog eens. Ronald Abu Noor Jannah is een van de khatiebs (vrijdagprekers) bij Moskee At taqwa van EuroMoslim in Amsterdam Osdorp, waar de vrijdagpreken (als hij imam is) in het Nederlands zijn. Kom gerust eens langs in de moskee of op Twitter @abunoorjannah
Laatste stuk: Methoden voor het bepalen van begin en einde van de Ramadan
Pasha Cayman
Pasha Cayman is dol op tafsir. Hij leest zich dan ook ’n slag in de rondte, van middeleeuwse commentaren tot moderne interpretaties. Maar het leukste vindt hij de Qur’an te lezen met ‘n blik op de toekomst, en de aayaat al-aafaaq wa’l-anfus, de tekenen van de schepping en de menselijke geest, te verbinden met God’s eeuwige woord. Pasha gelooft dat de Qur’an als elektriciteit is: als jij er geen fouten mee maakt, gaat de waarheid zijn natuurlijke weg. Hij krijgt dan ook regelmatig stroomschokken, maar overleeft het vooralsnog.
Laatste stuk: Een wereld zonder lijden en angst – Juz’26
Yasmina Jennifer Kahsai
Na een bachelor European Studies te hebben afgerond, volgt Yasmina nu een master Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit. Geboren en getogen in de mooie stad achter de duinen. Haar roots liggen echter ver weg hier vandaan. Als half Eritrese/half Indische noemt Yasmina zichzelf graag een wereldburger. Unity in Diversity, dat is hoe zij graag de wereld zou zien. Haar grootste passie is het schrijven van proza en poëzie. Het is meer dan slechts een hobby; het is haar uitlaatklep, haar uitingsvorm, haar middel om de gevoelens en ideeën die haar bezighouden te delen met iedereen die daar interesse voor heeft. Verder reist, leest en kookt Yasmina graag.
Laatste stuk: Sushi met een Eritrese vluchteling
Warda El-Kaddouri
Warda is 25, Belg van Marokkaanse origine, idealist en houdt van literatuur. Ze heeft een MA Taal en Letterkunde: Engels-Duits en MA Europese Studies. Ze liep stage bij de Verenigde Naties in Brussel en is als onderzoeker verbonden aan de Universiteit Gent waar ze werkt aan een proefschrift over islam in hedendaagse Duitse literatuur. Sinds kort is zij verkozen als Vlaamse VN Jongerenvertegenwoordiger.
Laatste stuk: Montasser AlDe’emeh: “Overheid en Moslimexecutieve zijn medeplichtig aan radicalisering”
Anne Dijk
Anne Dijk (1986) is religiewetenschapper en islamoloog met een specialisatie in Islamitische Jurisprudentie (Usul al-Fiqh), Gender en Autoriteit in de islam. Zij heeft een enorme nieuwsgierigheid om alles te willen begrijpen. ‘Waarom’ is de rode-draad-vraag waar ze haar werk van heeft gemaakt. Ze is eigenaar van FAHM instituut, een onafhankelijke instituut dat zich bezig houdt met een dieper begrip (fahm) van islam-gerelateerde zaken.
Laatste stuk: Suikerfeest? Tijd voor een andere naam!
Yasar Özdemir
Mr Y. Özdemir studeerde Nederlands recht, met als specialisatie strafrecht aan de Universiteit Leiden. Mr Y. Özdemir is in 2001 afgestudeerd en is de oprichter van kantoor Özdemir Advocaten. Vanaf 2002 bekleedt mr Özdemir de functie van advocaat en is hij gespecialiseerd in strafrecht. Hij heeft een strafrechtelijke praktijk bestaande uit onder meer terrorismezaken, georganiseerde criminaliteit, fraude en zware geweldzaken. Hij heeft als raadsman opgetreden in verschillende geruchtmakende terrorismezaken, (Hofstad) en overige geruchtmakende strafzaken zoals moordzaken en vervolging van huisjesmelkers. Naast zijn advocatenpraktijk treedt mr Özdemir geregeld op als docent. Toen mr Özdemir in 2002 advocaat werd, heeft hij de eerste jaren de sociale advocatuur beoefend en daardoor kennis gemaakt met vrijwel alle rechtsgebieden die er zijn. Zwaartepunten in de praktijk van mr Özdemir liggen op het gebied van strafrecht en vreemdelingenrecht.
Laatste stuk: President Erdogan’s morele gelijk
Hanine Hassan
Hanine Hassan is een Phd-kandidaat aan Columbia University, waar zij de effecten onderzoekt van langdurige vernedering als middel van Israëlische onderdrukking in de bezette Palestijnse gebieden.
Laatste stuk: Gevangen in Gaza
Jamila
Moeder en helemaal verliefd op haar zoontje. Erg gedreven als het gaat om onrecht in het Midden Oosten en ontwikkelingslanden. Haar CV is geheim, dat maakt het mogelijk om te voorkomen dat ze in hokjes geplaatst wordt: slim, succesvol of helemaal niet.
Laatste stuk: Wat gaat 2015 ons brengen?
Frederica Hugenholtz
Frederica Hugenholtz is geboren en getogen in Zeist. Ze is al heel lang getrouwd met een Syrische man wat bewijst dat gemengde huwelijken wel succesvol kunnen zijn. Twintig jaar geleden bekeerde zij zich tot de islam uit overtuiging dat de islam de antwoorden geeft op alle grote levensvragen. Voor haar studie economie aan de Erasmus Universiteit verhuisde ze in 1989 naar Rotterdam waar ze nooit meer is weggegaan. Haar Zeisterse accentje is ze nog niet helemaal kwijt, waardoor ze regelmatig complimentjes krijgt van onbekenden dat ze zo netjes Nederlands spreekt. Na haar studie heeft ze bewust gekozen voor het full time moederschap, waarvan ze geen moment spijt heeft gehad. Frederica houdt van discussies over politieke en maatschappelijke vraagstukken en kan zich enorm opwinden over alle onwaarheden die er geschreven en gezegd worden over de islam.
Laatste stuk: Zwarte Piet en het Suikerfeest
Ouassima Yahyaoui
In 1981 besloten twee migranten naar Nederland te verhuizen om daar in 1994 het leven te geven aan een ambitieuze, vastberaden en ambiante schrijfster met de naam Ouassima Yahyaoui (20). De gekreukelde papieren die jarenlang over haar slaapkamervloer dwarrelden werden haar moeder een beetje teveel. Tot haar opluchting besloot Ouassima op een dag haar eigen blog te starten: ‘The Daily Life of a Moroccan Dutch Girl’. Sindsdien is haar moeder een stuk gelukkiger. Er ligt nog wel wat kleding op de grond als ze haast heeft en wattenstaafjes als de eyeliner niet goed is uitgepakt en verloren partnerloze sokken onder het bed en hier en daar een verdwaalde snicker. Haar motto in huis luidt: “Mam, de papieren zijn weg en een goed begin is het halve werk!”
Laatste stuk: Een meertje rust
Fenna Canters
Fenna is 24, en woont in Utrecht. Ze is erg geïnteresseerd in andere culturen en voornamelijk in de Arabische cultuur. Dat is dan ook de reden dat ze Midden-Oostenstudies heeft gestudeerd en al een aantal keer in het Midden-Oosten is geweest om er te studeren en te reizen.
Laatste stuk: Shuhada-straat: verlaten straat vol herinneringen
Rachid “Appa” El Ghazaoui
Rachid El Ghazoui, beter bekend als Appa, is rapper, acteur, schrijver en ondernemer uit Amsterdam.
Laatste stuk: Ik ben die ene Appa
Ibtissam Abaaziz
Ibtissam is een sociologe en scherpzinnige commentator. Haar promotieonderzoek gaat over de religiebeleving van eerste en tweede generatie Marokkaanse Nederlanders.
Laatste stuk: Met het coronavirus moeten we ook ongelijkheid bestrijden
Saar Ah
Sara, beter bekend onder haar blognaam 'Nasiha Qawia', heeft vaak moeten uitleggen dat haar blognaam niet haar echte naam is. Love and passion heeft ze voor de Arabische taal, ze dicht dan ook graag in what she calls the language of love. Sara omhelst de islam, omarmt de Marokkaanse cultuur en weet ze beide goed te combineren in Nederland. Sara leeft voor de mensheid; ze motiveert en inspireert dan ook iedere dag mensen met haar zelfgeschreven stukken en vlogs. By the way, ze kan het niet laten om Engelse woorden en zinnen er doorheen te gooien, ook tijdens tentamens. Haar sociale houding zorgt ervoor dat haar agenda altijd bomvol is, maar tijd maken voor het schrijven heeft ze literally always.
Laatste stuk: Mijn religie voor misogynie?
Khadim Zaman
Khadim Zaman is het alter ego van Tarik Diamane. Khadim heeft een gruwelijke hekel aan sociale onrecht. En zoals het elke goede Social Justice Warrior (SJW) uit de 21ste eeuw betaamt is zijn voornaamste wapen een laptop, een goede Wi-Fi-verbinding en een flinke dosis bijtende sarcasme. O ja, en groene thee. Heel veel groene thee!
Laatste stuk: Column Khadim Zaman | Liefde kun je niet afdwingen
Majda Dahmani
Haar naam is Majda. Uit gevaar voor eigen leven wordt geadviseerd direct oogcontact met haar te mijden. Oogcontact is wel mogelijk als je eerst een offer brengt in chocoladevorm. Je ziet haar zo nu en dan voorbijfietsen in haar natuurlijke habitat; Amsterdam noord. Een studente in houthakkersoverhemd, met chai in een thermosbeker en een gedichtenbundel onder de arm. Kritisch als ze is, begroet ze alles wat op haar pad komt met de vraag: “Wat is deze?!”
Laatste stuk: Viermaal scheepsrecht?
Ferhat Akyuz
Enige wat we met zekerheid over hem kunnen zeggen is dat hij Ferhat heet. Volgens hem heeft de mens allerlei mentale hokjes in het hoofd, en laat elke persoon in paar van die hokjes passen. In feite is elke vorm van definiëring derhalve een mentale, maar ook een taalkundige inkapseling van een complex wezen, genaamd ‘de mens’. Simpel gezegd: Ferhat wilt jullie denkwerk niet voor jullie doen. Creëer maar een nieuw hokje in je hoofd en noem het ‘Ferhat’.
Laatste stuk: De mens als goddelijk aanspreekpunt – Juz’ 4
Karim Mohajir
Karim Mohajir heeft logistiek & economie aan Hogeschool Haarlem en Privaatrecht gestudeerd aan de UvA. Hij is geboren en getogen in Zaandam en in de gemeenschap vooral bekend als jurist van de toenmalige Poldermoskee. Daarnaast is hij voor veel particulieren en ondernemers het juridische aanspreekpunt als het gaat om allerlei juridische kwestie en schroomt hij niet om bij tijd en wijlen het debat op te zoeken. Gas geven op een nat wegdek waar anderen op hun remmen trappen en als enige naar rechts lopen waar anderen massaal naar links marcheren illustreert bij tijd en wijlen zijn onderscheidend eigenzinnig karakter. Zijn inzet voor zwakkeren en hulpbehoevenden in de samenleving, goede doelen en een luisterend oor voor eenieder die zijn hart wil luchten, maken hem, een actieve wielrenner in zijn vrije tijd, tevens een warm mens.
Laatste stuk: Baudet’s Forum voor Democratie is geen blijvertje
De Analoog
Poëet van het verloren tijdperk. Dichter, auteur en performer. Veelvuldig opgetreden als dichter en spoken word artiest, winnaar van de SKVR Fanatics Juryprijs en jaren terug een dichtbundel uitgebracht.
Laatste stuk: Gedicht v/d Week: Tussen maanlicht en sterren
Reda Aitihda
Reda Aitihda zag voor het eerst het levenslicht in Breda, en woont er altijd nog met veel plezier. Hij studeerde in 2011 af aan de hogeschool voor journalistiek in Tilburg. Hoewel hij een vlotte pen heeft, koos hij voor de richting TV met als specialisatie camjo. Daar ligt zijn passie. Als afstudeeropdracht maakte hij zelfstandig een treffende documentaire met de titel: 'De ondergang van onze privacy?'. Zijn journalistieke creativiteit liet hij nooit los, want naast zijn kantoorbaan werkt hij onder andere als freelance cameraman en maakt hij creatieve producties onder de naam Reda Media.
Laatste stuk: Met de bus in Caïro
Jamila Faloun
38 jaar geleden werd ik geboren in die mooie stad achter de duinen (Den Haag). Inmiddels voldoe ik aan het geijkte beeld passende bij een dertiger. Getrouwd, moeder van 2 jongens, parttime baan, huisje, boompje maar geen beestje. Na een studie verpleegkunde aan de Haagse Hogeschool ben ik vertrokken naar Buitenveldert (Amsterdam) voor een studie Sociaal Culturele Wetenschappen aan de Vrije Universiteit. In mijn jongere jaren betrokken geweest bij de oprichting van meidenvereniging Al Manaar. Mijn passie ligt bij vraagstukken rondom emancipatie en integratie. Ik ben overgevoelig voor maatschappelijke ongelijkheid en onrecht.
Laatste stuk: De impact van thuisonderwijs tijdens de coronacrisis
Abdulmohaimen Amer Al Jihani
De ijverige Abdulmohaimen is een krijger. Krijgen doet hij door er keihard voor te werken en er onvoorwaardelijk voor te gaan. Dat is de sleutel tot succes, zo simpel als dat: ergens voor de volle 100% gaan. Zijn brede interesses en ambities leiden hem door verschillende werelden heen. Hij is student Artificial Intelligence aan de Universiteit Utrecht, onderneemt in de software industrie, heeft een eigen kledinglijn genaamd MOYENS en is bovendien freelance docent. Met zijn 21 jarige leeftijd is hij nog lang niet uitgeleefd, noch uitgedacht. Zijn gedachten reiken ver, maar zeker dichtbij de realiteit: aldus zijn drijfkrachten. Hij maakt deel uit van vele verenigingen en neemt ook veel bestuurlijke rollen op zich. De islam is ondanks al zijn interesses zijn bron van inspiratie. Daarbij staat hij altijd open voor sterke discussies waarbij visies en kennis gedeeld worden op zowel maatschappelijk, religieus en wetenschappelijk gebied. Zijn ervaringen met debatteren bij het Lagerhuis hebben hem geïnspireerd om te gaan schrijven. Sterke communicatie is een must. "Wij moeten leren mét elkaar te praten in plaats van tégen elkaar te praten", is dan ook zijn boodschap voor hen die écht streven naar échte communicatie.
Laatste stuk: Vermenigvuldigen door te delen – Juz’ 4
Nourdine Tighadouini
Nourdine Tighadouini. Een 30-jarige jongeman. En vader van drie kinderen. Hoopt van harte dat zijn kinderen op zullen groeien in een samenleving, waarin zij beoordeeld zullen worden op het karakter. Maar gezien de steeds verder gaande polarisering in de maatschappij, bereid hij ze maar alvast voor op een vechtmaatschappij. Een maatschappij waarin (mentale) weerbaarheid centraal zal staan. Nourdine reflecteert graag over het eigen handelen. Staat altijd open voor feedback. En chargeert in zijn stukken bij wijlen om mensen extra te prikkelen. Is een moslim, maar mag zichzelf daar wat vaker aan herinneren vindt hijzelf. Daarnaast ook een fan van de Romeinse filosoof Seneca. Ziet liever de overeenkomsten tussen mensen dan de verschillen. En zal altijd verbinding kiezen boven verwijdering van elkaar.
Laatste stuk: ‘Islamdebat’ en identiteitsstoornissen!
Nadia Benaissa
Als kind was Nadia al gefascineerd door het recht. Haar studiekeuze was dan ook snel gemaakt. Ze zet zich in voor mensenrechten en sociale rechtvaardigheid. Ook schreef ze het boek Liefdeswetten, over Nederlands en Marokkaans huwelijksrecht.
Laatste stuk: Hijabi’s blijven hier!
Sulayman van Ael
Shaykh Sulayman van Ael is de directeur en oprichter van het CIO² ( centrum voor Islamitisch onderzoek en opvoeding). Hij doceert verschillende vakken (Koranwetenschappen, Exegese van de Koran, Geschiedenis, Problematiek van de hedendaagse moslim ) aan de universiteit van Rotterdam (IUR). Hij heeft een certificaat om de 10 recitaties van de koran te onderwijzen, en heeft tevens ook verschillende certificaten om te onderwijzen in de verschillende takken van de Islamitische wetenschappen.
Laatste stuk: Hoe blijf ik spiritueel in deze moeilijke tijden?
Selcuk Ozturk
Selçuk Öztürk is vanaf november 2012 Tweede Kamerlid. Na een geforceerde breuk met de PvdA in november 2014 verliet hij samen met collega Tunahan Kuzu de PvdA-fractie door het onbehoorlijke integratiebeleid van de Minister Asscher waarin Turks-Nederlandse jongeren onterecht werden gestigmatiseerd als IS-sympathisanten. In februari 2015 starten de twee Kamerleden de nieuwe politieke beweging DENK (www.bewegingdenk.nl). DENK staat voor acceptatie en rechtvaardigheid en verzet zich tegen de dubbele maat in Nederland. Selçuk Öztürk is naast het zijn van Tweede Kamerlid ook actief als ondernemer in Roermond en was in diezelfde stad lid van de gemeenteraad van 1998 tot 2013. Van 2011 tot 2012 was hij tevens lid van de Provinciale Staten van Limburg maar besteedt nu zijn volledige aandacht in het opbouwen van Beweging DENK.
Laatste stuk: ‘Den Haag zoekt jaknikkers’ | Selçuk Öztürk (DENK)
Abdullah den Toom
In 2005 bekeerde hij zich tot de islam, en sindsdien timmert hij druk aan de weg. Zijn motto? Wens geen verandering, wees verandering. Vanuit die gedachte is hij betrokken geweest bij de opzet van het LPNM, bekeerlingen.nl en waaromislam.nl. Hij studeerde af als islamitisch pedagoog met een verdieping in religieuze diversiteit. Na zijn studie richtte hij het S-L-M op; een organisatie die zich richt op islamitische pedagogiek, huwelijk en de begeleiding van bekeerlingen.
Laatste stuk: De ruimte die Allah en Zijn boodschapper ons lieten – Juz’ 5
Amal Klai
Geboren en getogen in Rotterdam en van Marokkaanse komaf. Ondanks haar rechtenstudie heeft zij een brede interesse en staat zij altijd open voor nieuwe uitdagingen. Spontaan, nieuwsgierig en een tikkeltje eigenwijs.
Laatste stuk: Ik zeg natuurlijk!
Sulayman el Mathari
Sulayman el Mathari gaat door het leven als eeuwige student. Geboren en getogen in Almere, maar hij is er enkel te vinden om te eten en te slapen. Leven, dat doet hij in Amsterdam. Hij is afgestudeerd in de Biomedische wetenschappen en momenteel student Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam, rijp voor de co-schappen. Gefascineerd door woordkunst en poëzie wil hij als gepassioneerde schrijver nog weleens stukken van de hand doen. Verder is hij actief op meerdere maatschappelijk fronten en probeert hij iedere dag weer het beste uit zichzelf en zijn omgeving te halen. Want leven, is inspireren.
Laatste stuk: Alles stroomt, alles klopt – Juz’ 8
Hakim Traida
Hakim werd geboren in het Algerijnse dorp Besbes. Hij volgde een theater- en pantomimeopleiding in Frankrijk en later ook in Nederland, waar hij eind jaren 70 naartoe kwam. Aanvankelijk vertoonde hij zijn kunsten vooral op het Amsterdamse Leidseplein. Snel daarna werd hij ontdekt. Hakim kwam bij Sesamstraat terecht, wat een nationale doorbrak betekende. Maar daar blijft het niet bij: Hakim is inmiddels een begrip geworden voor een heleboel Nederlandse kinderen. Hij maakt televisie, voorstellingen, films en nog veel meer. Maar Hakim wil nu ook schrijven; zijn verhalen die hij doorgaans vertelt, wil hij ook op papier zetten. Wij Blijven Hier! boft met Hakim, omdat wij toestemming hebben gekregen om zijn verhalen te publiceren. Veel leesplezier!
Laatste stuk: Zaabout: de clown die ik nooit vergeten zal
Rosalinda Wijks
Rosalinda Wijks is geboren en getogen in de Bijlmer, van Afro-Surinaamse komaf en derde generatie Amsterdamse. Op haar zeventiende bekeerde ze zich tot de islam. Ze heeft Arabisch gestudeerd in Amsterdam en Caïro en Rechten in Amsterdam. Momenteel is ze bezig haar bachelor Rechtsgeleerdheid af te ronden. Haar hobby’s zijn Oriëntaalse dans, lezen, schrijven, koken en (wereld)muziek luisteren. Verder houdt ze zich bezig met islamitisch feminisme, zwarte geschiedenis en is ze geboeid door het soefisme. Inspiratie ontleent ze o.a. aan het leven en werk van Amina Wadud, Rabiah van Basra, Fatima Mernissi, Nana Asma’u, Maryse Condé , bell hooks en Maya Angelou. Ook is ze een fundamentalistische fan van Umm Kulthum en Suhair Zaky. In de zomer is ze te vinden op het Keti Koti-festival, het Kwaku Summer Festival en het Amsterdam Roots-festival. En voor een goede Javaans-Surinaamse maaltijd kun je haar midden in de nacht wakker maken.
Laatste stuk: De transformerende kracht van de Qur’an – Juz’ 28
Irene Schippers
Irene Schippers (1966) is eigenlijk een vreemde eend in de bijt bij 'Wij blijven hier'. Want ze bleef juist níet hier en vertrok vijf jaar geleden met man en kinderen naar Noord-Afrika. Als geen ander snapt ze nu wat nieuwe Nederlanders voelen. Want andersom zit ze in precies hetzelfde schuitje. Haar band met ons groene kikkerland is sterk. Schrijven is haar levenslange passie. Ze is correspondent en eindredacteur bij Qantara, een nieuw schrijverscollectief geïnspireerd door de islam. Bruggen bouwen is hun doel, persoonlijke blogs en interviews hun instrument.
Laatste stuk: Kracht en kwetsbaarheid – Juz’ 16
Aya Sabi
Aya Sabi schrijft columns voor o.a. deredactie.be en het NTGent Magazine. Ze werkt ook aan een verhalenbundel. Ze heeft een fascinatie voor alles wat leeft, schrijft over recht en onrecht, leven en dood, kunst en cultuur, ver en dichtbij, oorlog en vrede. Ze houdt niet van grenzen. Enkel van goede boeken, warme, mensen en Hollandse appeltaart. Haar debuutroman Verkruimeld Land komt in het najaar van 2017 uit. Foto: Arne Nys
Laatste stuk: Alsof de wereld op je been kauwt – Juz’ 24
Curtis Shareef
Curtis, ook wel bekend als A Tribe Called Slave op Facebook, is een amateur hobbydichter en fervent podcast luisteraar. Hij houdt veel van praten, poetry en zijn thuishaven Rotterdam. Daarnaast is hij ook part-time Amerikaan, part-time Hiphop Head en fulltime bekeerling.
Laatste stuk: Alleen maar hamburgers voor iftar – Juz’ 11
Ali Houri
Alkhattab (Ali Houri), is geboren en getogen in Roermond, voormalig Nederlands zaalvoetbal-international en ruim 10 jaar Vakleerkracht lichamelijke opvoeding in het Basisonderwijs. Sinds 2003 is Ali actief op het gebied van het inspireren en motiveren van jongeren middels het organiseren van evenementen en het geven van lessen en lezingen. Gevormd door lokale imaams en door het volgen van passende opleidingen en met flinke praktijkervaring kan hij de nodige basiskennis in het juiste jasje steken en op een pakkende manier presenteren aan een grote groep jongeren. Jongeren die zoekende zijn naar kennis, inspiratie en begeleiding zodat hun islamitische identiteit versterkt wordt. Als grondlegger en het gezicht van de Alkhattab Foundation wil Ali Houri een zo breed mogelijk publiek bereiken. Zijn hoofddoel is maatschappelijke betrokkenheid en bewustwording, zowel bij zichzelf als anderen, te activeren en te verbeteren.
Laatste stuk: Met een traan in ’t oog – Juz’ 21
Asma Claassen
Asma Claassen is geboren in 1968 als Mascha Dominique Claassen in Haarlem en opgegroeid in een katholiek gezin, maar met een sterk geloof in de eenheid van God en interesse in andere religies. Na haar bekering tot de islam in 1988 is zij begonnen met de vakgroep Talen en Culturen van het Islamitische Midden Oosten, waar ze voor de richting Arabisch heeft gekozen, hetgeen nog steeds haar grote liefde is. Met een aantal collega's heeft een uitgeverij voor islamitisch onderwijs opgericht (www.suvio.nl), waar zij islamitische kinderboeken en ander materiaal uitgeven. Inmiddels werkt ze alweer 6 jaar bij de Islamitische Schoolbesturen Organisatie (ISBO) als beleidsadviseur identiteit. Asma is daarnaast erg maatschappelijk betrokken en lid van de door de islam geïnspireerde partij NIDA Rotterdam.
Laatste stuk: Groepen – Juz’ 11
Farid Zahnoun
Farid is een professional met zakelijke en technologische achtergrond werkzaam in de IT Sector. Hij is student Islamitische wetenschappen en opiniemaker bij DAM (De Andere Mening). Naast zijn job in de IT-sector engageert hij zich ook in het verenigingsleven.
Laatste stuk: Boodschapper van de waarheid – Juz’ 25
Sidi Bastos
Een bemoeial van jewelste, maar altijd met de beste intenties. Een Hagenees die zich druk maakt om wat er allemaal in het Binnenhof wordt uitgespookt en zijn tijd het liefst besteedt aan kijken naar politieke drama's die zich her en der afspelen. In ieder geval is hij nooit te beroerd om, op een ietwat omslachtige en bombastische manier, zijn irritaties en beste wensen voor onze samenleving de vrije loop te laten.
Laatste stuk: In Gesprek met Tofik Dibi over Het Monster van Wokeness
Farid Bouchlaghmi
Tegenstellingen overbruggen en maatschappelijke spanning wegnemen is dé uitdaging waar we als samenleving voor staan vindt Farid. Dat doet hij vaak in persoonlijke gesprekken en soms met een pen of op een podium. Soms activistisch en soms diplomatiek. Hij vindt rust in zijn woonplaats Breda. Dat is voor hem pas thuiskomen!
Laatste stuk: Marokko en Nederland: een (soms) moeilijk huwelijk
Zeinab Bouljhaf
Een dame van de wereld, maar sinds geboorte woonachtig in het kikkerlandje. Studente Islam en Arabisch, met een vleugje voorliefde voor koken. Vanaf de middelbare school is bij haar de levensspreuk ‘Going for the extra mile’ erin gestampt en dit is vandaag de dag goed blijven hangen. Met een scherpzinnige blik op haar omgeving vangt ze van alle kanten verhalen op diehaar inspireren tot het verdiepen in maatschappelijke kwesties. Waar je haar voor wakker kan maken, is het ochtendgebed. De rest is bijzaak…
Laatste stuk: Bloed, zweet en appels: over gastarbeiders
Rudy van der Aar
Rudy is een 26-jarige moslim met een Nederlandse en Indonesische achtergrond die hij erg koestert. Uit deze twee culturen haalt hij mooie dingen en ze maken hem tot wie hij is. Door het reizen worden deze nog eens aangevuld met nog meer mooie invloeden. Rudy werkt voor GRO (green recycled organics), een bedrijf dat koffiedik hergebruikt voor de paddenstoelenteelt. Daarnaast werkt hij bij Urbaniahoeve mee aan een voedselbos in Amsterdam Noord.
Laatste stuk: Met de fiets naar Mekka
Hizir Cengiz
De 17-jarige Hizir Cengiz woont in de Haagse Schilderswijk. Hij schrijft voor Scholieren.com, de grootste jongerenwebsite van Nederland en Vlaanderen, Mindshakes en het Straatnieuws, een krant dat door Haagse en Rotterdamse daklozen wordt verkocht. Schrijven is zijn grootste verslaving. En verhalen delen, om zo anderen te inspireren, raken of motiveren, is zijn passie.
Laatste stuk: Share Yourself: voor een mooiere wereld
Önder Kaya
Önder Kaya schrijft al sinds 2004 voor diverse media over sport, economie en politiek en is na een onderbreking van vijf jaar, sinds 2017 weer onderdeel van Wijblijvenhier. Önder droomt van een evenwichtig medialandschap en hoopt met zijn bijdragen mee te werken aan objectieve berichtgeving in Nederland.
Laatste stuk: Moslim-emancipatie en de spotprenten over de profeet Mohammed (vzmh)
Arjen Buitelaar
Arjen is historicus en religiewetenschapper. Hij is medeoprichter van Su-Shi Intrafaith Dialogue, een platform dat de ontmoeting en het gesprek tussen moslimgemeenschappen onderling stimuleert. Eerder deed hij onderzoek naar hoe sjiieten in Nederland zich verhouden tot religie, etno-nationaliteit en nieuwe nationaliteit. Momenteel is hij bezig met onderzoek naar rituelen onder sjiieten in Nederland.
Laatste stuk: Broeders in mensheid – Juz’ 9
Rosie Duivenbode
Rosie Duivenbode (1991) is dokter en klinisch onderzoeker in wording. Hoewel de geneeskunde een veeleisende en tijdrovende partner is, blijft ze hardnekkig vasthouden aan haar passie voor de (inter)religieuze dialoog. De wetenschap en religie delen dan ook vreedzaam een boekenkast. Met het burgerinitiatief de Beweging draagt ze bij aan een inclusieve samenleving.
Laatste stuk: De NS en de Koran – Juz’ 8
Maryam Scholten
Maryam vertrok 1997 met man en kinderen naar Turkije en woont daar nog steeds. Voor haar verhuizing was ze als docent werkzaam in de gezondheidszorg en als opleidingsadviseur bij de Rijksoverheid. Ze schreef gedurende zeven jaar de column ‘Bericht uit Turkije’ voor het maandblad van Al Nisa, was actief voor Moslim Vandaag en is nu verbonden aan schrijverscollectief Qantara.
Laatste stuk: Water: een kostbaar geschenk – Juz’ 7
Enis Odaci
Enis Odaci is zakelijk leider van het interculturele platform Nieuw Wij. Hij is tevens voorzitter van Stichting Humanislam, een denktank voor islamitisch humanisme dat hij mede naar aanleiding van het verscherpte islamdebat post-9/11 oprichtte.
Laatste stuk: God houdt mensen een spiegel voor – Juz’ 15
Margreet van Es
Margreet van Es werkt al postdoctoraal onderzoeker in de religiewetenschap aan de Universiteit Utrecht. Ooit studeerde zij geschiedenis in Leiden. Omdat ze de Nederlandse winters niet koud genoeg vond, is zij vervolgens acht jaar lang tussen de Noorse fjorden gaan wonen. Daar promoveerde ze aan de Universiteit van Oslo. Onlangs schreef ze een boek over de wisselwerking tussen stereotiepe beeldvorming over, en zelfrepresentaties van vrouwen met een islamitische achtergrond. Ze spreekt inmiddels vloeiend Noors en is gek op zalm en bruine kaas, maar kan nog steeds niet skiën. En dus kwam ze toch maar weer in Nederland wonen. Haar lievelingsgerecht is chicken jalfrezi.
Laatste stuk: Doodmoe en volmaakt gelukkig – Juz’ 17
Jamilah Sherally
Jamilah Sherally is tropenarts en oud-voorzitter van Stichting Groene Moslims. Ze werkt momenteel in Zuid-Mali en heeft hiervoor voor Artsen zonder Grenzen in Nigeria gewerkt. Ze heeft een passie voor islam, duurzaamheid, vluchtelingen en ongedocumenteerde migranten, geneeskunde en public health, Arabische grammatica, en reizen. Met een vader in Zuid Afrika, een moeder in de Achterhoek, een broer in Tanzania, een zusje in Maleisië en een broertje in de VS komt dat laatste meestal wel goed!
Laatste stuk: Medicijn of gif? – Juz’ 7
Rahimah Grefer
Rahimah probeert haar verhalen zo te schrijven dat zij zichzelf uitleggen. Het zijn verhalen over dieren, over ecologische vraagstukken of over acties ter bescherming van het milieu. Het geloof inspireert haar om met deze vragen bezig te zijn en soms ziet ze opeens de tekenen van Allah in de schoonheid van de natuur. Of in de gewone dingen van het leven. Daar schrijft dan ook over als ecoblogger. Door het jaar heen voor Qantara.nl en nu als gastblogger voor Wij Blijven Hier.
Laatste stuk: Niet meer wegkijken – Juz’ 22
Dino Suhonic
Dino Suhonic is docent, queer moslim en publiceert over diverse gender-gerelateerde vraagstukken. Hij is directeur van Stichting Maruf, het platform voor queer moslims uit Nederland en daarbuiten.
Laatste stuk: Allah is dichterbij dan je denkt – Juz’ 20
Umair Bantvawala
Umair Bantvawala is een islamitische prediker. Hij is een vaste spreker bij jongerenorganisatie Moslimjongeren Almere en docent bij het islamitische onderwijsinstituut Dar al-Fahm.
Laatste stuk: Een gevaarlijke tweeling – Juz’ 28
Abdel Malik Elyounsi
Abdel Malik Elyounsi studeert islamitische theologie aan de IUR en wordt door zijn huisgenoot vergeleken met Ilya Oblomov (personage uit boek van Ivan Alexandrovich Goncharov). Hij is half Egyptisch en half Marokkaans en kan van alles een beetje. Hij leidt aan analysis paralysis, plant alles goed uit maar doet uiteindelijk bitter weinig. Hij houdt van goede verhalen, nieuwe dingen leren, achterhalen waar gedragingen vandaan komen, etymologie, avontuur, dingen opbouwen, echtheid, vrolijk pessimistisch doen, advocaat van de duivel spelen en vrijheid. Hij houdt niet van onrechtvaardigheid, onderdrukking, oneerlijkeid, pretentie, hoge verwachtingen, verantwoordelijkheden en beperkingen.
Laatste stuk: Het leven is als een zebrapad – Juz’25
Yusuf Celik
Hoewel hij geboren is in de Koerdische regio van Turkije, kwam Yusuf als baby naar Nederland. Een aantal jaren geleden voltooide hij een onderzoeksmaster aan de Vrije Universiteit met een specialisatie in de godsdienstfilosofie. Momenteel doet hij een promotieonderzoek (PhD) voor de University of Edinburgh. Zijn onderwerp gaat over hedendaagse theorieën omtrent de interpretatieleer van de Koran.
Laatste stuk: De Koran in context – Juz’ 15
Naima Ait Ali
Als jonge Nederlandse, Marokkaanse, islamitische, niet-hoogopgeleide vrouw met een dubbele chronische beperking weet Naima nooit zo goed in welk hokje ze nou precies past. Vooralsnog ziet ze zichzelf als een optimist die zich graag laat inspireren door verhalen en mensen. Door bekenden en onbekenden, dierbaren en random voorbijgangers. Het beste uit het leven halen zonder zichzelf te verloochenen is haar levensmotto. Dat raadt ze anderen ook zeer aan om te doen. Het beste uit het leven halen, want dan ben je op je mooist. Van de 32 jaar dat ze op deze mooie aardbol is, woont ze bijna 27 jaar in de idyllische Zaanstreek. Werken doet ze inmiddels zeven jaar in het veelzijdige Amsterdam als HR medewerker. In haar vrije tijd leest, schrijft of kookt ze graag. In onwillekeurige volgorde, maar altijd met veel plezier.
Laatste stuk: Bemoei je met jouw eigen zaak
Mehmet Aslan
Mehmet Aslan is afgestudeerd antropoloog die zijn culturele straatbagage nog niet helemaal van zich af heeft weten te schudden. Hij voelt zich af en toe de spreekwoordelijke vreemde eend in de bijt, maar is er niet bang voor om dit ironisch in te zetten. Deze geboren Rotterdammer, die traditioneel is opgevoed, probeert zijn plek te vinden binnen de maatschappij en creëert een eigen hokje als hij ergens anders niet in past.
Laatste stuk: Verdwaald in de kantine
Sobana Sheikh Rashid
Sobana Sheikh Rashid, student MSc development economics en pabo. Momenteel werkzaam op de redactie van economisch vakblad ESB. Heeft een fascinatie voor de schepping van haar Rab. Van Arabisch en Urdu tot sneeuw en groen.
Laatste stuk: Nena Behija: ooggetuige van de oorlog in Bosnië-Herzegovina
Hamza Akkar
Geestelijk verzorger en theoloog drs. Hamza Akkar heeft zijn beroepsmatige leven gewijd aan maatschappelijke problematiek. Hij staat met beide benen in de samenleving, is actief in allerlei welzijnsorganisaties en geeft binnen de Islamitische Pedagogen- en Psychologenpraktijk (IPeP) geestelijke verzorging, relatietherapie en trainingen, onder meer over interculturele communicatie. Zijn stijl kenmerkt zich door een open en enthousiasmerende no-nonsense houding waarbij hij niet terugdeinst voor de 'grote' onderwerpen en taboes binnen de gemeenschap en het formuleren van antwoorden hierop vanuit zijn theologische en academische achtergrond. De combinatie van intensieve scholing op zowel islamitisch gebied als in de zorgverlening maakt dat hij goed weet wat er speelt en hoe hiermee om te gaan. Daarnaast heeft hij als eerstegraads docent levensbeschouwing van zijn hobby een vak gemaakt door in het onderwijs dichtbij de jonge generatie te staan.
Laatste stuk: Brief aan de ‘succesvolle’ moslim
Saloua Halusi
Geboren in Marokko en getogen in Nederland, is deze Haagse trots op haar bi-culturele paspoort. In het dagelijks leven is zij werkzaam als GZ-psycholoog bij een GGZ-instelling en runt ze met een vriendin AS&SA, een praktijk voor coaching & therapie. Achter de schermen is ze betrokken bij de Groene Moslims en probeert ze onder het mom van ‘practice what you preach’ zelf zo groen mogelijk te leven (weg met die boterhamzakjes!). Ze voetbalt op maandag, Tafsirt op donderdag en Tajweedt op vrijdag en tussendoor maakt ze graag tijd voor familie en vrienden, want zonder hen is het leven een stuk minder leuk. Zonder humor evenmin. Ze heeft een eigenaardige fascinatie voor alles wat met vliegen te maken heeft (inclusief Air Crash Investigation DVD-box), is een tikkeltje obsessief-compulsief (echt een heel klein beetje maar), heeft een passie voor reizen, schildert in haar vrije tijd en is knettergek op couscous (met zo veel mogelijk ‘groen’te uiteraard). Haar motto: leef en laat vooral leven.
Laatste stuk: Samen uit de put
Naila Ghani Chaudry
Drs. Naila Ghani-Chaudry heeft na jaren online moslimjongerencoach te zijn geweest haar visie vormgegeven in Miraah, welke staat voor het ondersteunen, versterken en waarborgen van de algehele ontwikkeling van moslimjongeren. Tevens werkt zij aan een Delftsbreed programma ten aanzien van de jeugd.
Laatste stuk: Wat is mijn stem waard?
Ibrahim Atmaca
Ibrahim Atmaca is geboren en getogen Rotterdammer. In 2014 is hij naar Egypte gegaan voor een studie Arabisch. Hierna heeft hij in 2016 samen met mijn jongere broer Homie Food opgericht in het centrum van Rotterdam. Tevens volgt hij een studie Islamitische Theologie aan de IUR.
Parwin Raza
Parwin is arts en streeft ernaar kleine daden voor vrede en rechtvaardigheid te verrichten.
Laatste stuk: ‘Nederland heeft Bahreins bloed aan de handen’
Atika Aaras
In een witte, Gelderse wereld noemde mijn moeder me met trots een dubbelbloed, want half was ik niet. Zij is Nederlands en mijn vader Marokkaans. Thuis is er dagelijks discussie èn dialoog. Pittig, uitdagend maar altijd binnen de kaders van respect. De culturele invloeden mixten door elkaar, maar de gemeenschappelijke basis bracht de rust: tawheed en akhlaaq. Een basis waar ik tot op heden dankbaar voor ben. Het heeft mij gevormd tot 'wie ik ben' en waar ik in het leven voor sta. Nu werk ik al bijna 15 jaar in verschillende functies in het (basis)onderwijs. Als groeps-en godsdienstleerkracht, godsdienstmethode-ontwikkelaar en recentelijk als 'identiteitscoach'. Dit allemaal om kinderen en volwassenen ook te leren te 'Worden wie je bent'. Mijn grootste passie en uitdaging is om mijn eigen kinderen door het leven te begeleiden. Daar heb ik heel wat wijsheid, geduld en power voor nodig. Dat vind ik in de Qoer'an en het gebed, en de afgelopen tijd ook nog in de boksschool. 🥊👊.
Laatste stuk: Simpele theologie? – Juz’ 5
Handenur Taspinar
Haar ouders zijn haar twee grootste rolmodellen en daarom heeft ze het continu over hen. Haar moeder adviseerde haar om journalistiek te studeren, haar vader wilde haar het liefst zien doorgroeien in de theaterwereld. Zij koos uiteindelijk voor rechten en antropologie, want waarom ook niet. Haar grootste bezigheid is mensen observeren, om vervolgens een verhaal over hen te bedenken.
Laatste stuk: De Paracetamoljuz – Juz’ 13
Arthemis Imaan Snijders
Arthemis Imaan Snijders is een afgestudeerd Arabiste met een BA (Hons) in Arabistiek van de University of Manchester in Groot-Britannië. Aan deze universiteit studeerde zij ook voor een Postgraduaat in Politicologie en Mensenrechten, met een focus op Gender studies. Sinds haar afstuderen is ze werkzaam geweest bij verschillende organisaties die zich inzetten voor vluchtelingen en asielzoekers, zowel in Nederland als in Griekenland en Palestina. Momenteel studeert ze islamitische theologie aan de KU Leuven en werkt ze als sociaal-juridische hulpverlener voor migranten, vluchtelingen en ongedocumenteerden.
Laatste stuk: Zwanger in de Ramadan – Juz’ 18
Joanne Boerema
Joanne Boerema (1990) is van kinds af aan al geïnteresseerd in religie en op latere leeftijd bekeerd tot de islam. Ze is christelijk opgevoed, heeft Hebreeuwse Taal en Cultuur gestudeerd en ziet het als haar levensmissie om mensen met verschillende (religieuze) achtergronden met elkaar te verbinden.
Laatste stuk: Vrij als een vogel – Juz’ 29
Okay Pala
Okay Pala is mediavertegenwoordiger van Hizb Ut Tahrir Nederland.
Laatste stuk: Zal Amerika Iran binnenvallen? Een analyse.
Kamal Aboe Zaid
Kamal komt uit Den Haag en heeft European Studies gedaan. Hij gaat door het leven als columnist, activist en spreker. Zijn favoriete onderwerpen zijn maatschappelijke thema's, politieke onderwerpen en religieuze vraagstukken.
Laatste stuk: Eerbetoon aan een unieke generatie
Gökhan Çoban
Directeur-bestuurder van de ISBO, Islamitische Schoolbesturen Organisatie.
Laatste stuk: Voor vrijheid van onderwijs zou geen rechter nodig moeten zijn
Oumaima Hajri
“Een nomade verdwaald in het westen”, dat is hoe zij zichzelf identificeert. Geboren en getogen in Twente, maar sinds een paar jaar de beste keuze gemaakt door te verhuizen naar de mooiste stad van Nederland: Amsterdam. Hart en ziel liggen begraven in Noord-Afrika, om precies te zijn ergens in de Sahara. Wordt gezien als introvert, maar kan uren door blijven praten over Chinese politiek. Heeft toevallig ook een fascinatie voor het verre oosten, is grote fan van Sun Tzu, maar hoopt stiekem toch op een dag te mogen settelen in de Levant. Door de beelden van AL-Jazeera waarmee zij is opgegroeid, is zij overgevoelig geworden voor onrechtvaardigheid. Haar roeping heeft zij gevonden in de sociale wetenschappen. Ze is afgestudeerd politicologe, met een interesse in internationale betrekkingen en alles wat met veiligheidsvraagstukken te maken heeft (lees: cyber). Heeft daarom een diepe sprong gemaakt in het wereldje van de technische back-end, door momenteel de MSc Data Science te studeren.
Laatste stuk: Is WhatsApp nog veilig?
Bastiaan Verberne (host Ramadan Talks)
Religiewetenschapper, dagvoorzitter en presentator
Laatste stuk: Ramadan Talks #8: mohamedsmening
Parnian Akbari
Parnian is geboren in Afghanistan, maar getogen in Nederland. Van jongs af aan heeft ze zich uitgesproken tegen onrecht, wat er met de paplepel in is gegoten. Verder zet ze zich in als taalcoach bij vluchtelingenwerk.
Laatste stuk: Het miserable leven van een Afghaanse vluchteling in Iran
Asma Halusi
Asma Halusi, geboren in het jaar dat de moordlustige Peter Sutcliffe (WIE?!) oftewel The Yorkshire Ripper aangehouden werd (google er maar op los 😉). Ze zag het levenslicht in het ziekenhuis van Voorburg (omdat dat dichtbij was) maar groeide als echte Hagenees (of Hagenoot 😊) op in Moerwijk en Molenwijk. Asma is moeder van twee prachtige kinderen en zelf dochter van 2 bijzondere mensen die haar altijd gesteund hebben en de ruimte gegeven om kansen te grijpen en verder te ontwikkelen. Sinds 2018 actief binnen de politieke beweging NIDA in de hoedanigheid van fractievertegenwoordiger. Een passie voor schrijven, lezen, koken en mooie plekken ontdekken. Heeft twee linkerhanden, een schurfthekel aan onrechtvaardigheid en hoogmoed en een allergie voor stof, kattenhaar en cijfertjes. Op 10-jarige leeftijd tikte ze op haar vaders typemachine idyllische verhalen (die ze bewaard heeft!) en waagde een poging om op haar 15e een manuscript naar een uitgever te sturen. Kreeg een leuke klus bij NMO als radiocolumnist en schreef voor het landelijk personeelsblad van de Raad voor de Kinderbescherming.
Laatste stuk: Hoe ik een obstakel voor mijn mindervalide dochter trotseerde
Saber Benjah
Saber Benjah is student communicatiewetenschappen en heeft een passie voor verhalen. Daarom begeleidt hij vaak gesprekken op het podium en heeft hij een communicatiebedrijf.
Laatste stuk: Waarom zou ik twee keer zo hard moeten werken om mezelf te bewijzen?
Oumaima El Ghoulbzouri
Oumaima El Ghoulbzouri, politicoloog en enorme onderwijs (toegankelijkheids) fanaat, studeert momenteel Education Policies for global development om een expert te worden op dit gebied.
Laatste stuk: Reflecties na een bestuursjaar bij de Landelijke Studentenvakbond
Hanan Nhass
Hanan is senior onderzoeker bij Movisie.
Laatste stuk: Ouder worden in Nederland: Marokkaanse ouderen tussen verveling en vereenzaming
Tasniem Anwar
Tasniem is PhD kandidaat bij de afdeling politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Haar promotieonderzoek gaat over rechtszaken rondom de financiering van terrorisme in Europese context. Daarnaast geeft zij les binnen de bachelor politicologie. Voor Fahm Instituut is zij spreker op het gebied van dekolonialisme en het snijvlak van moslims en politiek.
Laatste stuk: Revolutionaire moslimvrouwen: Cut Nyak Dhien
Mohamed Aissati
Mohamed Aissati is geboren in Marokko en kwam op 6 jarige leeftijd naar Nederland. hij is vader van vier en werkt in het sociaal domein als zzper. Hij schrijft gedichten over de islam in zijn geheel en allerlei andere onderwerpen.
Laatste stuk: Ode aan Sheikh Galiel el Moumni
Nurullah Gerdan
Nurullah is voormalig voorzitter van NIDA
Laatste stuk: Hebben moslimvrouwen bevrijding nodig?
Ali Eddaoudi
Ali is krijgsmachtimam van het Nederlandse leger
Laatste stuk: Farids optreden bij Op1: Een aanfluiting van de NPO
Nora Akachar
Nora Akachar, 35 jaar. Geboren in Marokko, opgegroeid in Den Haag, woonachtig in Veenendaal. Ontdekte haar passie voor acteren toen ze een comedy-show bekeek. Heeft naast haar hulpverlenersachtergrond altijd theater gemaakt. Dit werd haar thuis niet altijd in dank afgenomen, maar Nora zette door. Nora is oprichter en beheerder van de Facebookgroep Trauma's van Nora. Met ruim 56K leden in korte tijd, probeert Nora verhalen te delen over opgroeien in twee culturen. Vanwege het succes van deze pagina, heeft Nora een theatervoorstelling gemaakt 'Trauma's van Nora on stage' waarin 9 spelers (tevens ook lid) hun verhaal delen op het podium: www.traumasvannora.nl Nora is naast theatermaker en hulpverlener ook trainer op het gebied van Intermenselijke communicatie en unconscios bias. Bedrijven en organisaties huren Nora in om ze te trainen over de werking van het brein in relatie tot diversiteit en inclusie. Nora heeft in de zomer van 2020 een radioshow gehost (genaamd Vanzelfsprekend) samen met collega Fadua el Akchaoui. Dit deed ze in opdracht van de NTR op Radio 1. Alsof dit niet genoeg is, is Nora altijd op zoek naar nieuwe manieren om verhalen op te halen en te vertellen. Zo heeft ze haar eigen Youtubekanaal 'Trauma Talk' waarin ze anderen de ruimte biedt om hun verhaal te vertellen.
Laatste stuk: Expose cultuur
Ali Ömer Kösedag
Ali is jurist en rechtsfilosoof, met brede ervaring en interesse in thema's als democratie, rechtstaat, rechtsbescherming en existentiële filosofie.
Laatste stuk: Ruttes ‘La Commedia Politica’
Yasmina El Hilali
Yasmina El Hilali is een eerstegraads docent Engelse taal- en literatuur die lesgeeft in Amsterdam West. Ze heeft een passie voor literatuur en maatschappelijke bewustwording. Ze houdt van lezen, schrijven, reizen en goede gesprekken. Als een mix van Nederlands en Marokkaans bloed, is ze altijd geïntrigeerd geweest door identiteitsvraagstukken. En of ze voor Nederland of Marokko is als ze tegen elkaar spelen? Simpel, ze kijkt geen voetbal.
Laatste stuk: Stichting Rising Ummah: vergroot de toegankelijkheid van moskeeën
Mustafa Azgın
Mustafa is werkzaam als Marketing Officer op de handelsafdeling van de Maleisische ambassade en doet een deeltijd studie Msc Bedrijfskunde, specialisme verandermanagement aan de Erasmus universiteit. Hij is meer dan 10 jaar actief bij islam color als coördinator (www.islamcolor.nl).
Laatste stuk: Koran, de Leidraad – Juz’18
Wietske Merison
Een masteropleiding in geestelijke verzorging en internationaal recht, dat lijkt op het eerste oog wellicht een vreemde combinatie. Voor Wietske is het echter zo logisch als wat. Als geestelijk verzorger probeert ze op persoonlijk niveau recht te doen aan haar medemens en als mensenrechtenjurist op maatschappelijk niveau. Hoe ze aan haar eigen hart recht doet? Met haar geloof, kunst, de natuur en slechte humor.
Laatste stuk: Mijn vijand als mijn beste vriend – Juz’24
Hassan Barzizaoua
Hassan Barzizoua is Arabist, theoloog en bestuurslid van de moskee Taqwa in Culemborg. Hij heeft ruime ervaring in de het verzorgen van taalcursussen en trainingen op het gebied van interculturalisatie, opvoedingsondersteuning en communicatievaardigheden. Als beëdigd tolk en bevoegd docent Arabisch en Islam is Hassan actief binnen LISAAN.
Laatste stuk: Iqra! – Juz’30
Dawud Pirzad
Dawud Pirzad Komt uit Afghanistan. Heeft geschiedenis gestudeerd. In het jaar 2000 vluchtte hij naar Nederland. Schreef de roman De Laatste Prins van Kafiristan in 2012 over de politieke intriges van de grootmachten in Afghanistan. Het schrijven is altijd zijn politieke middel geweest.
Volg ons op social media